Lukić, Simić i Čupić (foto: Milutin Rafailović)
Lukić, Simić i Čupić (foto: Milutin Rafailović)
03.08.2023, 09:20

Ubljanka Svetlana Lukić prva na rang listi ETF-a

č: | fb:

Maturantkinja i vukovac ubske Gimnazije "Branislav Petronijević", Svetlana Lukić postigla je najbolji uspeh od svih kandidata na prijemnom ispitu iz matematike na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) Univerziteta u Beogradu.

 

Osim što je ponela maksimalan broj bodova iz svoje škole, jedina je bez greške uradila svih 20 zadataka, što je omogućilo da bira smer. Opredelila se za studijski program Elektrotehnika i računarstvo, gde je zauzela prvo mesto na rang listi za upis u prvu godinu osnovnih akademskih studija na beogradskom ETF-u, jednom od najcenjenijih i najtežih fakulteta.

Svetlana Lukić

Svetlana Lukić (Foto: Milutin Rafailović)

 

Za prijemni ispit Svetlanu je pripremao njen gimnazijski profesor matematike Sava Sarić.

 

"Mnogo sam mu zahvalna na svim časovima koje je održao. Kod njega sam išla svake nedelje, ali i kad god mi je trebala pomoć oko zadataka mogla sam da ga kontaktiram. Za smer koji sam upisala bilo je prijavljeno blizu 1.1000 srednjoškolaca, od kojih je 29 vukovaca donelo i nagrade sa republičkih takmičenja iz matematike, fizike ili informatike, tako da nisu morali da izađu na prijemni ispit i automatski su imali sto bodova. Međutim, rang lista se formira na osnovu osvojenih poena na prijemnom, a pošto sam jedina tačno rešila sve zadatake, našla sam se na prvom mestu", priča Svetlana Lukić, koja je sklonost ka matematici pokazivala još u osnovnoj školi i dokaz je da se trud i rad isplate. 

 

Na studijskom programu Elektrotehnika i računarstvo popunjena su sva budžetska mesta u prvom upisnom roku, a rang poslednjeg kandidata koji je stekao pravo upisa je 591. Kada su u pitanju samofinansirajući studenti, poslednji kandidat na rang listi zauteo je 833 mesto. 

 

Anđela Čupić

Anđela Čupić (Foto: Milutin Rafailović)

Uspeh još jedne učenice ubske gimnazije zaslužuje posebnu pažnju. U pitanju je Anđela Čupić koja je na osnovu sveukupnih bodova iz srednje škole i sa prijemnog ispita zauzela vodeće mesto na rang listi beogradskog Filozofskog fakulteta, na smeru Istorija umetnosti.

 

"Iz srednje škole ponela sam 39 poena od maksimalnih 40, što mi je uz 48 bodova osvojenih na prijemnom ispitu, koji čine test znanja iz istorije umetnosti i opšte informisanosti, obezbedilo prvo mesto na odabranom smeru. Od malih nogu volim da crtam i slikam i tu ljubav nosim iz porodice, gde su svi umetnici. Kada završim studije, volela bih da radim kao kustos ili profesor likovne kulture", priča za umetnost darovita Anđela Čupić, koja se sama pripremala za prijemni ispit.

Anđelka Simić

Anđelka Simić (Foto: Milutin Rafailović)

 

Direktorka Gimnazije "Branislav Petronijević", Anđelka Simić ponosna je na Svetlanu i Anđelu, ali i na uspehe svih ostalih učenika koji su u prvom roku upisali željene fakultete.

 

"Redovno vodimo evedenciju o upisu učenika na fakultete, koja predstavlja sastavni deo Izveštaja o radu škole i naš ponos. Imamo stručan kadar, što je od izuzetne važnosti, pa na neki način naše učenike pripremamo za upis i studiranje već od prvog razreda, a već na početku četvrtog insistiramo da se odluče šta bi studirali i da odmah krenu intenzivnije da se pripremaju", kaže Simić.

 

Statistika pokazuje da svake godine preko 90 posto ubskih gimnazijalaca dobije željene indekse već u prvom roku, pretežno na državnim fakultetima i to kao budžetski studenti. U proteklom roku, od 41 maturanta, 37 se upisalo na studije koji su priželjkivali, dok je čak trinaestoro konkurisalo za tehničke fakultete, gde se za prijemni ispit polagala matematika. Petoro njih upisalo je Elektrotehnički fakultet, a bez premca je Svetlana Lukić.

 

"Na beogradskom ETF-u nije bilo lako izdvojiti jednog najboljeg kandidata, pošto je njih tridesetak u startu imalo maksimalan broj bodova zbog svih petica tokom srednje škole i osvojenih nagrada na takmičenjima.Time je Svetlanin uspeh veći jer je polagala veoma zahtevan prijemni ispit. Što se tiče drugih tehničkih fakulteta, četvoro naših učenika upisalo se na FON, troje na Saobraćajni i jedan na Mašinski fakultet. Talenti naših đaka su različiti te su u skladu sa svojim interesovanjima i birali fakultete, pa ih ima i na Medicinskom, Stomatološkom, Farmaciji, Veterinarskom, Poljoprivrednom, Pravnom i Filozofskom fakultetu, DIF-u,… Sigurna sam da će se uz znanje, stavove i veštine koje su poneli iz naše škole, ali i svoje sposobnosti i raznovrsne talente, svi dobro snaći na studijama i jednog dana biti dobri u svojim profesijama", kaže direktorka ubske Gimnazije Anđelka Simić.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 8 sati 59 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar