Ika u svom domu (foto: Dejan)
Ika u svom domu (foto: Dejan)
06.08.2023, 07:44

Kad đaci učiteljici naprave rođendan

č: | fb:

Ilinka, za sve koji je poznaju, Ika, rođena je u Paležnici u porodici Stanković, kao jedina devojčica uz četiri brata. Posle završene četvororazredne škole u Kadinoj Luci, upisala je Državnu realnu gimnaziju, a nakon tri godine, koliko se tada moglo učiti u Ljigu, obrazovanje nastavila u Učiteljskoj školi u Beogradu i sa 19 godina stekla "vizu" za najlepši poziv na svetu, kako ga je doživljavala i doživljava.

 

Ilinka Popović bila je učiteljica u Dragolju, tada u Ljiškom srezu, dve godine, 15 godina u Dićima i 20 u Ljigu. Njeni najstariji đaci iz Dragolja rođeni su pre 80 godina.

 

Svojim đacima je bila veoma posvećena, a pomagala je i njihovim roditeljima, posebno majkama, kako savetima u vaspitavanju dece, tako i akcijama na poboljšanju životnih uslova nekih porodica.

Sa đacima rođenim 1976.

Sa đacima rođenim 1976.

 

Ikin muž Vlada Popović, učitelj i direktor osmogodišnje škole u Dićima, rano je preminuo, te se sa dva sina preselila u Ljig i radila do 1990, u OŠ "Sava Kerković" kada je otišla u penziju. I nekoliko sledećih godina često je bila u školskim učionicama, menjajući kolege i koleginice.

 

Penzionerske dane provodi u Ljigu, okružena uspomenama iz škole: stotinama fotografija, đačkim sveskama, pismenim zadacima, pesmama njoj posvećenim, pramenovima kose svojih đaka, pozivnicama za  svadbu i svadbenim cvetovima. Gotovo 200 cvetova su svedočanstva o njenom prisustvu svadbenim veseljima svojih učenika. Nekoliko puta i mladoženja i mlada bili su njeni đaci i tada je bila posebno srećna.

 

Svakom bivšem učeniku i danas čestita rođendane. Njen je na Ilindan.

Proslava rođendana

Proslava rođendana (Foto: Dejan)

 

Ikini đaci uvek se sete rođendana svoje učiteljice, a ovog 2. avgusta, priredili su joj dva iznenađenja. Prvo, dnevno žensko okupljanje kod nekadašnje učenice iz Dića, Nade Jeremić, u restoranu „"Kačerac kod brata", a u večernjim satima u restoranu "Vidikovac", gde joj je domaćin bio Dušan Đorđević, takođe Ikin učenik.

 

Sabrali su se njeni đaci iz više generacija, koji su svoju učiteljicu dočekali poređani kao što su je dočekivali u školi. Svakom je znala ime i prezime, sa svima je popričala. I zapevala sa đacima. Prijatnoj atmosferi u druženju do ponoći, doprineli su i muzičari, među kojima je bio i njen đak Mladen Ćorić, danas nastavnik za oblast sporta i fizičkog vaspitanja na Vojnoj akademiji. Za veče sećanja i nezaborava, angažovan je i profesionalni fotograf.

Učiteljici na dar

Učiteljici na dar (Foto: Dejan)

 

Dok razgovaramo dva dana kasnije, stiče se utisak da bi istog trenutka mogla da uđe u učionicu i održi čas, posebno iz srpskog jezika i prirode i društva. Kažem joj to, a ona mi, uz priču, pokazuje papir. Iako pri kraju devete decenije, Ika je u oktobru, u vreme Dečje nedelje, četvrtacima u Ljigu bila "privremena" učiteljica, a jedan učenik primetio da je učila i njegovog dedu. Utiske sa časa, dedin unuk je napisao, nađoh ispisan list papira kod ove učiteljske legende.

 

Razgovor smo završile pesmom koju je recitovala pre 78 godina u školi u Kadinoj Luci.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 16 sati 46 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 7 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 21 sati 56 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara