Konak Brene Mihailović (foto: Branko Petrović)
Konak Brene Mihailović (foto: Branko Petrović)
18.09.2023, 08:59

Novi prostor za Biblioteku "Radovan Beli Marković"

č: | fb:

Svečanom akademijom održanom u amfiteatru ispred obnovljenih spomenika kulture, Radića Konaka i Konaka Brene Mihajlović, kao i dodelom godišnjih priznanja, Lajkovac je u nedelju obeležio Dan opštine. Ključevi konaka simbolično su uručeni doskorašnjoj Gradskoj biblioteci, a sada Biblioteci "Radovan Beli Marković", koja će se u narednom periodu preseliti u ove objekte.

 

Na predlog građana, Opština Lajkovac je ove godine dodelila tri javna priznanja uspešnim pojedincima u različitim oblastima društvenog života. Anđeli Cvetković je dodeljena pohvala i novčana nagrada od 100.000 dinara za izuzetne rezultate i doprinos afirmaciji, razvoju i unapređenju sporta, Milošu Simiću plaketa za postignute rezultate u oblasti društvenog angažovanja i značajan doprinos razvoju društvene zajednice i Stefanu Grujičiću diploma za rezultate tokom školovanja i izuzetne uspehe na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Andrija Živković

Andrija Živković (Foto: Branko Petrović)

 

Zvanicama i sugrađanima obratio se predsednik opštine Andrija Živković.

 

"Ponosan sam na svoje saradnike, koji su zajedno sa mnom imali viziju i hrabrost da razvijamo i ovaj deo varošice i što više ga približimo sugrađanima, o čemu govore: novi vrtić, rekonstruisane osnovna i srednja škola, sportska hala, teniski tereni, zelena pijaca, zatvoreni bazen, nove ulice. U tom pravcu nastavićemo već od sutra, u planu su veštački fudbalski teren, novo naselje Vojni krug, nove saobraćajnice i promena namene Agrobiznis centra u poslovno-stambenu zonu. Svedoci smo da ovaj dan opštine obeležavamo otvaranjem objekata kao što su konaci Radića i Mihailovića, koji će danas biti predati našoj biblioteci, jer težimo da Lajkovac bude oličenje kvalitetnog spoja tradicionalnog i modernog, lepog i praktičnog, prijatnog i zanimljivog".

Radića konak

Radića konak (Foto: Branko Petrović)

 

Kao reprezentativne zgrade specifične arhitekture za ruralno područje iz 19. veka, konak Radića i konak Brene Mihajlović proglašeni su za spomenike kulture, a izmešteni su iz Malog Borka zbog širenja ugljenokopa. Skupu su prisustvovali brojni potomci Brene Mihailović, a u njihovo ime obratio se Brenin unuk Mile Jevremović, podsećajući na istorijat konaka Mihailovića u Malom Borku.

 

Mile Jevremović

Mile Jevremović (Foto: Branko Petrović)

"Gradnju kuće je 1886. započeo ugledni domaćin Ilija Mihailović, sa sinom Rajkom, narodnim poslanikom u vreme kralja Petra Prvog Karađorđevića. Završena je 1888. godine i bila jedna od najvećih kuća u valjevskom srezu. Gradili su je dubrovački majstori po uzoru na velike gradske kuće. Osim što je služila za stanovanje porodice Mihailović bila je i vojna kota, ujedno i orijentir putnicima koji su nailazili sa raznih strana i svraćali na konak. Kuća je menjala stanovnike, ali ostajala topli dom svima: od Ilije, Rajka, Branislava i poslednjeg Svetolika Mihailovića, koji je poginuo 1945. na Sremskom frontu. Iza sebe je ostavio majku Zagorku, suprugu Brenu po kojoj se konak danas naziva i tri kćerke od pet, tri i godinu dana: Milesu, Zoru i Žižu, koja je danas sa nama", rekao je Mile Jevremović.

Uručenje ključeva konaka Biblioteci

Uručenje ključeva konaka Biblioteci (Foto: Branko Petrović)

 

Predsednik opštine je otkrio ploču sa nazivom Biblioteka "Radovan Beli Marković" i simbolično uručio ključeve konaka direktorki Snežani Škorić. Ona se zahvalila rukovodstvu opštine Lajkovac na odluci koja će značajno doprineti unapređenju rada biblioteke, jer će dobijanjem ova dva objekta i njihovim skorašnjim opremanjem biti rešeni dugogodišnji problemi ustanove, a prostor će postati novi centar kulturnog života Lajkovca.

 

U programu je učestvovao glumac Lepomir Ivković, čitajući odlomke iz dela Radovana Belog Markovića, i kamerni hor "Sveti Serafim Sarovski" iz Zrenjanina. Proslavi Dana opštine Lajkovac prisustvovali su narodni poslanici Ivana Nikolić, Tijana Davidovac i Lepomir Ivković, načelnik Kolubarskog okruga Miloš Milutinović, načelnik Policijske uprave Valjevo Vlada Jerinić i druge zvanice.

Dan opštine Lajkovac

Dan opštine Lajkovac (Foto: Branko Petrović)

 

Kao Praznik opštine obeležava se dan kada je 1908. godine prvi voz prošao kroz Lajkovac, bio je to 16. septembar, ali se kroz njega prožimaju i Dan železničara (15. septembar) i Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu – 17. septembar 1944. godine.

Aktuelno

Kosidba na Rajcu 2023. (foto: TO Ljig)
"Oj, kosači, gde ćemo na mobu, il’ na Rajac il’ na Dobru vodu…" Pre 22 minuta

Kosidba na Rajcu 55. put

Kosidba na Rajcu počinje u nedelju u 12.00 časova. Na programu je revijalno košenje trave, za merak i dušu, uz pesmu, koje će predvoditi đidija Slobodan Živanović iz Velike Krsne kod Mladenovca....

ProGlas (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 8 sati 43 minuta

ProGlas u Valjevu: Potrebno jedinstvo građanskih pokreta

Predstavnici inicijative Proglas sastali su se u Valjevu sa predstavnicima građanskih pokreta i udruženja iz potrebe da se uspostavi mreža građanskih pokreta kako bi lokalne inicijative bile...

Taorska vrela (foto: Sveta Kovačević)
Gost-post: Dragić Tomić Pre 1 dan 8 sati

Da li su "Taorska vrela" zaštićena?

Najlepši izvori u valjevskom kraju zasigurno su Taorska vrela. Fotografije Taorskih vrela su nekad ponosito krasile svaku brošuru koja je služila za promociju nekadašnje velike države SFRJ, a i...  · 4 komentara

Mihailo Petronijević  (foto: Slobodan Ćirić)
Rečica Banja prestala da teče 11.07.2024

Pomor pastrmke u ribnjaku u Mrčiću

U ribnjaku pastrmke braće Mihaila i Zorana Petronijevića u Mrčiću uginulo je 700 kilograma pastrmke zbog nedostatka protočne vode bogate kiseonikom, jer je Banja, rečica na kojoj se ribnjak nalazi,...  · 3 komentara