Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
23.09.2023, 06:31

Prvi ubski "Viteški dan"

č: | fb:

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije, a ovaj povratak u prošlost prirediće vitezovi iz Udruženja za očuvanje starih zanata i veština "Beli orlovi". Događaj organizuje Kulturni centar Ub uz podršku lokalne samouprave.

 

- Jednodnevni srednjovekovni festival "Viteški dan" je naša nova manifestacija, u kojoj će uživati cele porodice i sve generacije, a posebno najmlađi - kaže Nemanja Jovanović, v.d. direktora Kulturnog centra Ub.

Nemanja Jovanović

Nemanja Jovanović (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Pored Avantura parka na Šepkovcu biće smešteno srednjovekovno selo sa razapetim šatorima,  gde će se odvijati bogat program.

 

- Tokom dana, za posetioce će biti organizovani brojni događaji, poput interaktivnih radionica streličarstva i mačevanja, a moći će da se oprobaju i u jahanju konja. Biće u prilici i da vide kako su u davna vremena izgledali plamićki paviljon, hirurški šator, oružarnica. Predstaviće im se sokolari i kaligrafi. U periodu od 12 do 13,30 sati i od 16 do 17,30 sati biće poseban program prikaza sokolarstva, srednjovekovnog plesa dama, borbe vitezova, kao i streličarskog odreda. Posetioce očekuje i srednjovekovni bazar. U događaju učestvuje preko 30 članova Udruženja "Beli orlovi". Ulaz je besplatan i mislim da je to lepa prilika za čitave porodice da provedu jedan lep i ispunjen dan, u kojem će moći da vide srednji vek uživo, ali i da učestvuju u njemu. Ukoliko naiđe na dobar odziv, mi smo radi da  srpski srednjovekovni festival "Viteški dan" postane tradicionalna manifestacija, koja bi se svake godine oorganizovala u septembru - kaže Nemanja Jovanović.

Srednjovekovni oklop

Srednjovekovni oklop (Foto: Nemanja Jovanović)

 

Gosti srpskih vitezova "Beli orlovi" na ovoj manifestaciji biće volonteri Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR), koji će prodavati plastificirane dečje crteže, a sav prikupljen novac biće doniran u humanitarne svrhe, za izgradnju nove Roditeljske kuće u Beogradu.

 

 

 

Aktuelno

Film Sunce mamino  (foto: )
Kultura Pre 7 sati 39 minuta

"Sunce mamino" ovog vikenda u valjevskom bioskopu

Igrani film "Sunce mamino", u režiji Koste Đorđevića, na repertoaru valjevskog bioskopa "85" ovog i narednog vikenda od 20 časova. Priča prati zbunjenog i pomalo neprilagođenog šesnaestogodinjeg...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 7 sati 38 minuta

Osumnjičeni za krađe

Policija je uhapsila muškarce iz Šapca i Rume jer su, kako se sumnja, tokom januara i februara, više puta provalili u krug kamenoloma u mestu Kozličić. Vrednost ukradene robe procenjuje se na 2,8...