Lokacija deponije Kalenić (foto: Eko-Tamnava)
Lokacija deponije Kalenić (foto: Eko-Tamnava)
10.10.2023, 06:56

Brnabić prisustvuje početku izgradnje regionalne deponije "Kalenić"

č: | fb:

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovaće danas početku izgradnje regionalne sanitarne deponije "Kalenić", u istoimenom selu kod Uba. Događaju će prisustvovati i ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović, objavljeno je na sajtu Vlade Republike Srbije.

 

Izgradnja jednog od najvećih ekoloških projekata u Srbiji, kojim se sistemski rešava problem upravljanja otpadom u 15 lokalnih samouprava, počela je sredinom septembra, a mesec dana pre toga izvođač radova je uveden u posao. Očekuje se da će postrojenje biti stavljeno u funkciju u drugoj polovini 2025. godine. Procenjena vrednost investicije je oko 31,5 miliona evra, od čega najveći deo finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

 

Krajem juna u Ministarstvu zaštite životne sredine potpisan je ugovor sa izvođačem radova o izgradnji  regionalne sanitarne deponije u Kaleniću, gde će godišnje biti zbrinuto oko 230.000 tona đubreta sa teritorije 15 gradova i opština: Valjeva, Uba, Osečine, Lajkovca, Mionice, Ljiga, Koceljeve, Vladimiraca, Barajeva, Lazarevca, Obrenovca, Ljubovije, Krupnja, Malog Zvornika i Loznice. 

 

Paralelno sa izgradnjom Regionalnog centra, radiće se i sanacija postojećih deponija u lokalnim samoupravama koje su uključene u projekat, kao i opremanje komunalnih preduzeća potrebnim transportnim vozilima, kontejnerima i posudama, izgradnja reciklažnih dvorišta i transfer stanica.

 

Realizacija ovog projekta od značaja za Republiku Srbiju, čime će biti rešen problem 500.000 građana sa teritorija lokalnih samouprava koje će gravitirati tom regionalnom centru, počela je pre 13 godina.

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...