Ana Brnabić (foto: Kolubarske.rs)
Ana Brnabić (foto: Kolubarske.rs)
11.10.2023, 06:46

Brnabić: Deponija "Kalenić" je važan projekat koji čisti Srbiju

č: | fb:

"Izgradnja regionalne sanitarne deponije 'Kalenić' kod Uba važan je projekat koji čisti Srbiju", izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na ceremoniji obeležavanja početka izgradnje regionalne sanitarne deponije "Kalenić".

 

Brnabić je istakla da je izgradnja regionalne sanitarne deponije "Kalenić" jedan od velikih i kompleksnih projekata u oblasti zaštite zemljišta, i dodala da je u budžetu za narednu godinu izdvojeno 10 puta više novca za projekte u oblasti zaštite životne sredine.

 

Ona je rekla i da je neophodno da se radi na tome da se otpad skuplja na održiv način te da svaka od 15 lokalnih samouprava koje će koristiti ovaj regionalni centar taj otpad adekvatno dovozi do transfer stanica, a zatim od transfer stanica do ovog regionalnog centra.

 

"I kako ćemo napraviti upravljanje regionalnim centrom da se više od 80 odsto otpada iskoristi na dobar način. Srbija ne vodi po prvi put računa o sakupljanju otpada, već sada ide i prema cirkularnoj ekonomiji", rekla je premijerka.

Ana Brnabić

Ana Brnabić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na pitanje novinara koliko je prilikom izgradnje takvih projekata važna saradnja sa lokalnim samouprava, premijerka je rekla da je ta saradnja ključna.

 

"Bez njih nema takvih projekta. Država može da insistira, može da nađe finansije, da nađe partnera, ali ako lokalne samouprave to ne žele, mi ne možemo ništa da uradimo. Ub je bio strateški pametan. Ima mnogo lokalnih samouprava koje ne žele da kod njih budu regionalni centri za prikupljanje i obradu otpada. A to je stvar prošlosti, jer će otpad u budućnosti biti jedan od važnijih energenata", rekla je Brnabićeva. 

 

Ona je pozvala lokalne samouprave da se pozicioniraju kao regionalni centri za transfer stanice ili za prikupljanje i obradu otpada.

 

"Imati takav pogon značiće jako mnogo, ne samo za zapošljavanje ljudi. Verujem da će to ovde dovoditi dodatne investitore koji će praviti stvari iz otpada", kazala je Brnabić. Dodala je da u Srbiji trenutno ima šest regionalnih centara za prikupljanje i obradu otpada.

Kamen temejac

Kamen temejac (Foto: Kolubarske.rs)

 

Predsednica Vlade Ana Brnabić, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, predsednik opštine Ub Darko Glišić i direktor preduzeća Eko Tamnava Zoran Petrović, juče su, kako je rečeno, simbolično položili kamen temeljac za regionalnu sanitarnu deponije Kalenić", čija je izgradnja počela sredinom avgusta. Rok za završetak radova je druga polovina 2025. godine. 

 

Vrednost investicije je oko 31,5 miliona evra, od čega najveći deo finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). U Kaleniću će godišnje biti zbrinuto oko 230.000 tona đubreta sa teritorije 15 gradova i opština: Valjeva, Uba, Osečine, Lajkovca, Mionice, Ljiga, Koceljeve, Vladimiraca, Barajeva, Lazarevca, Obrenovca, Ljubovije, Krupnja, Malog Zvornika i Loznice. 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 16 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...