Posečeno drveće kod Opštine (foto: Miroslava Kojić)
Posečeno drveće kod Opštine (foto: Miroslava Kojić)
12.10.2023, 06:54

Ko je naredio seču drveća u Karađorđevoj u Ljigu?

č: | fb:

Ljiška opština se zadužila 28.890.000 dinara kod banke na osnovu odluke Skupštine opštine Ljig od 28. jula ove godine na kojoj nije bio prisutan predsednik opštine Dragan Lazarević, ovlašćen da potpiše ugovor sa bankom.

 

Odbornici nisu detaljno obavešteni za koje potrebe će biti iskorišćena sredstva iz kredita uzetog na šest godina, sa grejs periodom od jedne godine "radi finansiranja kapitalnih investicionih radova". Pojam "kapitalne investicije" je dosta rastegljiv, većina bi pomislila na vodovod, prečišćavanje otpadnih voda, ekološki održivo grejanje..., ali u Ljigu reč kapitalan može da znači i novi trotoar, po cenu seče drveća u glavnoj ulici.

 

Ukupno za rekonstrukciju trotoara, u 2023. i 2024. godini rebalansom iz jula predviđeno je 29.470.000 dinara, od čega je prihod iz budžeta 580.000 dinara. Preko Portala javnih nabavki, saznaje se da će trotoari biti sređeni, pored Karađorđeve, i u Hadži Ruvimovoj, Kraljice Marije i Kralja Petra, i to na osnovu četvrte izmene Plana javnih nabavki od 1. avgusta, koju je u julu usvojilo Opštinsko veće, ali se javne nabavke ne objavljuju na sajtu opštine.

Bila je breza

Bila je breza (Foto: Miroslava Kojić)

 

U samom centru Ljiga, u Karađorđevoj, u jednom danu, isečeno je 14 stabala drveća, platani, ukrasno drveće i breza pred poštom. Ostali su panjevi sa obe strane ulice, koji ukazuju da je drveće bilo zdravo. Najveća okrutnost je pokazana prema brezi, to nije bilo za gledanje nego za plakanje.Tri dana kasnije nestala su tri drveta u drugom delu iste ulice.

 

Ko je naredio seču drveća? Nezvanično, predsednik, samo se ne zna koji, onaj koji je dao ostavku pre desetak dana ili onaj koji se najavljuje za novog čelnog u opštini, a zasada je preuzeo lokalni odbor SNS-a, iako je još uvek odbornik SPS-a, kako stoji na sajtu ljiške opštine. Ovih dana zajedno obilaze asfaltiranje seoskih puteva od koju stotinu metara, sa "dva metera" širine asfalta.

Karađorđeva bez drveća

Karađorđeva bez drveća (Foto: Miroslava Kojić)

Drveće koga nema

Drveće koga nema (Foto: Miroslava Kojić)

Pre seče

Pre seče (Foto: Miroslava Kojić)

Pobune građana zbog seče drveća nije bilo. Osim po društvenim mrežama kada je sve bilo gotovo. Izvirivali, gledali sa prozora, iz zgrade opštine u Karađorđevoj 7 i zgrade prekoputa, iz radnji, iz automobila kad je policija zaustavljala saobraćaj. Samo petoro građana koji bi stali pred mašinu, mogli su bar da pokušaju da spreče bestijalnost prema drveću koja je trajala gotovo pet sati.

 

Priča "zasadićemo novo drveće" ne bi mogla da prođe ni kod dece, i ona uče o značaju drveća.

 

JKP "Komunalac" čiji zaposleni su bili izvođači radova, uputila sam nekoliko pitanja, nisam dobila odgovor. Navodim ih ovde:

 

Ko je doneo odluku o sečenju drveća u Karađorđevoj ulici i sakojim obrazloženjem? Jesu li konsultovani stručnjaci? Imate li popis drveća po vrsti, starosti i stanju stabala? 

 

Gde završava isečeno drveće? Da li je planom JKP Komunalac za ovu godinu predviđeno sečenje drveća u Karađorđevoj ili nekoj drugoj ulici, odnosno da li je to usvojila Skupština opštine Ljig?

Posečeno drveća

Posečeno drveća (Foto: Miroslava Kojić)

 

Proletos su isečena tri veća platana i zelenilo ispred zgrade nekadašnjeg bioskopa, danas je zovu Kulturni centar. Od 1999, dograđivana i dorađivana, prepokrivana nekoliko puta, utopljavana, ta zgrada još nije privedena nameni. Ovaj objekat zaslužuje poseban tekst. Ne samo zbog novca koji je potrošen i koji će biti potrošen.

 

I na kraju, da se setimo pesme: Gde god nađeš zgodno mesto, tu drvo posadi (Zmaj). I Milovana Danojlića, pesnika koji je rastao u senci drveća,i kod biblioteke koja danas nosi njegovo ime. U hladu drveća pred bibliotekom čekao je njeno otvaranje po nekoliko sati, posle časova u ljiškoj Državnoj realnoj gimnaziji.

Cvetni panj

Cvetni panj (Foto: Miroslava Kojić)

 

 

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...