Plakat (autor Mišel Kaplarević)
Plakat (autor Mišel Kaplarević)
01.11.2023, 07:56

Ubska pozorišna jesen

č: | fb:

Ub će ponovo biti regionalna prestonica teatra od 1. do 9. novembra. Naime, u tom periodu održaće se 15. Repassage fest, tradicionalna smotra najboljih amaterskih pozorišta sa prostora nekadašnje Jugoslavije, u organizaciji Kulturnog centra Ub i pod pokroviteljstvom lokalne samouprave. Repertoar jubilarnog izdanja ove pozorišne svetkovine amatera čini šest predstava u zvaničnoj konkurenciji i jedna u čast nagrađenih, kao i dva prateća programa.

 

- Za festivalske nagrade nadmetaće se aktuelni pobednici državnih takmičenja amaterskih pozorišta Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije, dok je zbog otežane finansijske situacije učešće na Repasažu otkazao pobednički ansambl iz Severne Makedonije. Odlukom organizatora, našeg južnog suseda predstavljaće Alternativen teatar "Otpišani" iz Skoplja sa predstavom "Samoubistvo vo samoodbrana" - kaže Nemanja Jovanović, v.d. direktora ubskog Kulturnog centra i dodaje:

 

- Za njih smo se odlučili po preporuci prvoplasiranog ansambla, a uz to Alternativni teatar je sa ovim komadom predstavljao Makedoniju na ovogodišnjem, 23. Međunarodnom festivalu pozorišta sa Balkana "Pozorište bez granica" u Tuzli. Smatram značajnim to što smo uspeli da okupimo pet od šest najboljih predstava iz regiona na našem festivalu festivala, koji se već 15. put održava u čast pozorišnih velikana rođenih na Ubu – dramskog pisca Aleksandra Popovića i glumca Radomira Plaovića, koji su ostavili neizbrisiv trag u pozorišnom životu i kulturi Srbije. Od osnivanja do danas, Repasaž je uspeo u nameri da na svoj način poveže kulturni prostor nekadašnje zajedničke nam države i da umetnost stavi u funkciju onoga što spaja ljude - kaže Jovanović.

Nemanja Jovanović

Nemanja Jovanović (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Ističe da je ponosan na zainteresovanost sugrađana za Repasaž, što potvrđuje i činjenica da su svi kompleti ulaznica za 15. izdanje ove tradicionalne manifestacije rasprodati u pretprodaji.  

 

U okviru predfestivalskog programa 15. Repasaža, u Domu kulture je u ponedeljak otvorena izložba fotografija "Pozorišni portreti" autora Bojana Nikolića, dok je svečana ceremonija otvaranja festivala zakazana za danas, 1. novembar, nakon čega će biti odigrana i prva takmičarska predstava.  

Bojan Nikolić

Bojan Nikolić (Foto: Milutin Rafailović)

Festivalsku zavesu podiže "Putujuće pozorište Šopalović" u produkciji KPC Petrovac na Mlavi i Pozorišta "Dragoljub Milosavljević Gula", sutradan gostuju Makedonci, a u petak, 3. novembra nastupa travničko Kazalište mladih "Korifej" sa "Ženskim snovima". Centar za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" i Bjelopoljsko pozorište u subotu će izvesti "Kokošku", u nedelju 5. novembra stiže "Pljusak" u koprodukciji Kazališta "Mika Živković" iz Retkovca i Gradskog amaterskog kazalište Županja, dok takmičarski deo u nedelju zatvara "Predstava Hamleta v vasi Spodnja Mrduša" Kulturnog društvo "Loški oder" iz Škofja Loke. Drugi prateći program ovogodišnjeg Repasaža, tribina "Velika služba Raše Plaovića", na kojoj će gost biti Miloš Jevtić, održaće se 7. novembra.

 

Festivalski žiri: dramaturg Željko Hubač, (predsednik), glumac i reditelj Erol Kadić i glumac beogradskog Narodnog pozorišta Zoran Ćosić svoje odluke saopštiće 9. novembra, a posle proglašenja najboljih, u njihovu čast Zvezdara teatar izvešće "Sportsko srce" po tekstu Đorđa Milosavljevića i u režiji Milana Karadžića. U predstavi igraju Milutin Mima Karadžić, Nina Nešković, Aleksandar Đurica, Nela Mihailović i Nikola Šurbanović.

 

Sastavni deo festivala je i Okrugli sto kritike nakon završetka svake takmičarske predstave, kao i dodela nagrade žirija publike za glumačko ostvarenje večeri. Žiri publike radiće u sastavu: Duško Ašković, Tara Mitrović i Jovan Simeunović.

 

 

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 20 minuta

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR Pre 22 sati 49 minuta

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...