Nenad Jezdić (foto: Željko Jovanović)
Nenad Jezdić (foto: Željko Jovanović)
23.11.2023, 12:05

Nenadu Jezdiću uručena nagrada "Raša Plaović"

č: | fb:

Glumcu Nenadu Jezdiću je na proslavi 155. godina postojanja Narodnog pozorišta u Beogradu uručena nagrada "Raša Plaović" za sezonu 2022/23. godina.

 

Prestižno priznanje pripalo mu je za naslovnu ulogu u predstavi "Razvojni put Bore Šnajdera" po drami Aleksandra Popovića, u adaptaciji i režiji Egona Savina i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Nagradu "Raša Plaović", ustanovljenu u čast  pozorišnog velikana rođenog na Ubu, dodeljuje nacionalni teatar za najuspelije glumačko ostvarenje na svim beogradskim scenama u sezoni.

Nenad Jezdić

Nenad Jezdić (Foto: Željko Jovanović)

 

Odluku o laureatu doneo je žiri u kojem su bili reditelj Nebojša Bradić, književnik Miloš Latinović, dramske umetnice Vanja Ejdus i Elizabeta Đorevska i dramaturg Đorđe Kosić.

 

"Nenad Jezdić je lik Bore Šnajdera interpretirao uverljivo, precizno, razmaštano i dosledno, jednom rečju - bravurozno. Svojom snažnom i istovremeno odmerenom igrom, Jezdić je pokazao svežinu u kontekstu svoje dosadašnje glumačke karijere i takodje u prostoru interpretacije jednog od najznačajnijih likova srpske komediografije", stoji u obrazloženju žirija.

 

Na jučerašnjoj proslavi 155. rođendana Narodnog pozorišta, najstarije i, po strukturi, najveće institucije kulture u našoj zemlji, Nenad Jezdić je pored nagrade "Raša Plaović" dobio i umetničku sliku, rad ubskog akademskog slikara mr Miodraga Mila Petrovića (1935-2016), koju je darovala Opština Ub. U ime lokalne samouprave, ovaj poklon mu je na svečanoj ceremoniji uručio Nemanja Jovanović, v.d. direktora Kulturnog centra Ub.

Nenad Jezdić i Nemanja Jovanović

Nenad Jezdić i Nemanja Jovanović (Foto: Željko Jovanović)

 

"Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što sam imao priliku da nastavim dugu tradiciju saradnje između Narodnog pozorišta sa jedne i Opštine Ub i Kulturnog centra, sa druge strane, učestvovanjem na svečanosti povodom Dana nacionalnog teatra. Možda ću biti malo pristrasan ako kažem da je za nas ovogodišnja dodela nagrade možda i najznačajnija do sada, jer nagrada koja nosi ime po Ubljaninu Raši Plaoviću dodeljena je našem zemljaku, Valjevcu Nenadu Jezdiću za ulogu Bore Šnajdera u komadu drugog velikana pozorišne umetnosti rođenog na Ubu, Aleksandra Ace Popovića", izjavio je Nemanja Jovanović.

 

Osim umetničke slike, svaki laureat nagrade "Raša Plaović" dobija i istoimenu Plaketu od ubskog Kulturnog centra. Plaketa se dodeljuje u okviru Repasaž festa, pozorišne smotre najboljih amaterskih ansambala sa prostora bivše Jugoslavije, koji se već deceniju i po u novembru održava na Ubu. U skladu sa tradicijom, očekuje se da će sledeće godine Jezdić biti gost 16. Repasaža, kada će mu biti uručena Plaketa "Raša Plaović".

 

Inače, Nenad Jezdić (Valjevo, 1972) dvostruki je laureat nagrade "Raša Plaović" koju dodeljuje Narodno Pozorište. Prvi put je ovo priznanje dobio 2019. godine za ulogu Marka u predstavi "Nečista krv", koju je prema motivima istoimenog romana Bore Stankovića dramatizovala Maja Todorović, a režirao Milan Nešković, takođe rođen u Valjevu.

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 4 sati 42 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 1 komentar

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 9 sati 52 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 1 komentar