24.11.2023, 09:51

Vek i po ubske pozorišne čarolije

č: | fb:

Pozorište "Raša Plaović" proslaviće danas, 24. novembra, vredan jubilej – 150 godina amaterskog pozorišnog života na Ubu. Program obeležavanja počinje u 18 časova svečanom akademijom u Domu kulture, na koju su pozvani brojni gosti: nekadašnji i aktivni ubski pozorišni pregaoci, njihovi saradnici, prijatelji i pokrovitelji, kao i predstavnici teatarskih ansambala iz cele bivše Jugoslavije.

 

- Mi se veoma ponosimo ovom značajnom godišnjicom, a treba da budu ponosni i svi Ubljani. Ona je velika, ne samo za našu malu sredinu, već nam na očuvanju ovakve tradicije mogu pozavideti i mnogo veći gradovi. Zbog toga prevazilazi značaj lokalnog kulturnog događaja i ima karakter respektabilnog jubileja u mnogo širem kontekstu - ističe Vladimir Tadić, direktor Pozorišta "Raša Plaović" uz podsećanje na početke stvaranja amaterske pozorišne scene.

Vladimir Tadić

Vladimir Tadić (Foto: Milutin Rafailović)

 

Prva amaterska predstava "Mara Srbijanka" Petra Zarića izvedena je septembra meseca 1873. godine u gazda - Trajkovoj kafani, pa se ta godina uzima kao zvanični početak istorije pozorišnog života na Ubu. Njeni izvođači okupili su se na poziv Miloša Marinkovića Beogradlije, opštinskog pisara i prvog predsednika "Dobrovoljnog pozorišnog društva". To je najstariji oblik organizovanja jednog društva na Ubu, varošici koja je 1873. godine imala 176 kuća i nešto preko hiljadu stanovnika.

 

- U tadašnje vreme, bila je to velika hrabrost i pravi podvig naših dalekih predaka. Svi glumci koji su ostavili trag na ubskim daskama koje život znače i drugi pozorišni radnici negovali su pozorišnu čaroliju i ceo jedan vek i po nosili barjak stvaralaštva i kulture u našoj sredini, menjajući je na bolje. Ubsko pozorište je uvek bilo središte napretka, može se pohvaliti mnogobrojnim dobrim predstavama, talentovanim glumcima i vrednim nagradama. I danas nekim nevidljivim nitima za sebe veže mlade ljude, koji rastu zajedno sa njim i obezbeđuju mu dalje uspešno trajanje. Svaka nova premijera znači nastavak duge tradicije koju baštinimo - kaže Vladimir Tadić.

 

Ubsko pozorište je za 15 decenija postojanja i rada, sa svim prekidima koji su bili nužni, imalo različite organizacione forme, nekoliko puta menjalo ime, preživelo lepih i svetlih, ali ujedno i dosta sumornih dana. Bez obzira na vremena i okolnosti, posvećeno je negovalo i razvijalo pozorišni amaterizam u ubskoj opštini i bilo u službi promocije i unapređenja kulture i umetnosti. I tako od svog zametka do današnjih dana i ovovremenog Pozorišta "Raša Plaović", koje sadašnje ima nosi od 2000. godine u čast rođenog Ubljanina i jednog od naših najistaknutijih teatarskih umetnika, prvaka drame Narodnog pozorišta u Beogradu, reditelja i pedagoga Radomira Raše Plaovića (1899-1977).  

Aktuelno

Žičara Crni vrh (foto: Kolubarske.rs)
Divčibare Ski Resort Pre 4 sati 42 minuta

Avantura i muzika na Divčibarama za prvomajske praznike

Divčibare Ski Resort, koje upravlja ski stazom Crni vrh, pripremilo je niz avanturističkih i muzičkih aktivnosti na Divčibarama za prvomajske praznike. Za ljubitelj prirode, avanture i dobre zabave...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 5 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...