Dragan Radovanović otvara dan sećanja (foto: Miroslava Kojić)
Dragan Radovanović otvara dan sećanja (foto: Miroslava Kojić)
26.11.2023, 08:43

Novembarski dani Milovana Danojlića

č: | fb:

Prošlo je godinu dana, otkako je Milovan Danojlić preminuo 23. novembra 2022. u francuskom gradu Poatjeu, gde je živeo od 1984. godine. Sahranjen je 2. decembra u mestu rođenja, Ivanovcima, na brdu Kamalj, pored crkve Sv. Nikole, svoje zadužbine.

 

Dan sećanja na zavičajnog pisca ljiške biblioteke, po kome ova ustanova nosi naziv od početka ove godine, obeležen je u subotu, 18. novembra, u prisustvu Sanje Danojlić, njegove supruge. Ona je svom obraćanju najavila osnivanje Fondacije "Milovan Danojlić" koja će dodeljivati nagrade za najbolju pesničku zbirku, pesme za decu i prevodilaštvo.

Sanja Danojlić

Sanja Danojlić

 

Stihove Milovana Danojlića govorio je dramski umetnik  Milan Mihailović Caci, pročitao je i poslednju Danojlićevu pesmu koju je diktirao iz bolesničke sobe supruzi Sanji. Caci je ispričao kako je od majke dobio u januaru 1988. Danojlićevu knjigu "Dragi moj Petroviću", koja mu se jako dopala i posle izvesnog vremena napravio monodramu "Neke stvari u vezi sa tom stvari" igrajući pred različitom publikom, a samo je jedan čovek bio uvek prisutan, brat Milovana Danojlića, Draža Danojlić. U razgovoru,najmlađi od četiri brata ispričao je da ga je stariji brat Milovan odveo u Beograd posle osmogodišnje škole.

Izložba slika Veljka Mihajlovića

Izložba slika Veljka Mihajlovića

 

Veljko Mihajlović, akademski slikar, govorio je o druženju sa Milovanom Danojlićem. Ovom prilikom u biblioteci su izložene slike umetnika pod nazovom "Četiri godišnja doba", a on je pomenuo svoje ilustracije nekih Danojlićevih knjiga, kao najpoznatiju naveo je "Zečje tragove".

 

Bibliotekarka Valentina Popović i prof. srpskog jezika i književnosti Marijana Negovanović Obradović iz OŠ "Sava Kerković" nastupile su kao tim, što jesu otkako se Valentina zaposlila u ljiškoj biblioteci pre pet godina.

Bibliotekarka i profesorka

Bibliotekarka i profesorka (Foto: Miroslava Kojić)

Prisutni su videli prezentacije u vezi sa zaostavštinom velikog pisca, aktivnosti kako sa osnovcima nižeg uzrasta, tako i sa učenicima viših razreda i gimnazijalcima, a u neke programe bile su uključene i kolege koje predaju osnovcima. Tako je program "Pesnik raste u senci drveća" nastao u međupredmetnoj saradnji, prikazan i na Disovom proleću u Čačku, krajem marta, ne slučajno, Milovan Danolić je dobio Disovu nagradu 1995. godine.

 Bogdan Marić

Bogdan Marić

U subotu je nastupio i gimnazijalac Bogdan Marić, koji je dan ranije bio na radionici u biblioteci, sa svojim drugovima i drugaricama iz odeljenja, kada je sjajno analizirao Danojlićev roman "Balada o siromaštvu".

 

Na dan odlaska Milovana Danojlića, gotovo stotinu osnovaca, učenika sedmog i osmog razreda, pohodilo je ljišku biblioteku i recitacijama i čitanjem oživelo sećanje na velikog zavičajnog pesnika.

 

Bibliotekarka Valentina Popović posetila je gimnazijalce, prezentujući im na dopadljiv način savremeni pristup knjigama i čitanju, i dostignućima akademika  Milovana Danojlića.

Osnovci u dvorištu Danojlićeve rodne kuće

Osnovci u dvorištu Danojlićeve rodne kuće (Foto: GB Milovan Danojlić)

 

U petak, u pohodu "Stazama Milovana Danojlića" bili su ljiški osnovci, srednjoškolci, nastavnici i profesori, bibliotekari, građani. Išli su putem kojim je Milovan Danojlić dolazio do škole u Ljigu, gde je bio đak Državne realne gimnazije tri godine, a onda školovanje nastavio u Beogradu. Oko 7 kilometara pešačio je u jednom pravcu, kroz kačersku dolinu i brda,ili obrnutim redom, u drugom pravcu, čitajuću u hodu knjige koje je uzimao u biblioteci.

 

Višečasovna pešačka avantura, započeta kod OŠ "Sava Kerković", kojoj danas pripada škola u Ivanovcima gde je Milovan Danojlić bio đak, preko biblioteke u centru Ljiga koja mu je bila važna odrednica u dečaštvu i kojoj se često vraćao i u zrelim i poznim godinama, a poslednji put 13. jula prošle godine, do zgrade u kojoj je bio gimnazijalac (sada SŠ "Hiljadu trista kaplara"), uz zaustavljanja na tim važnim mestima pesnikovog detinjstva i rane mladosti, koje je pohodio na javi i kroz pesničke slike i u proznim delima i decenijama kasnije, okončana je u školi u Ivanovcima, pošto su prethodno bili u porti ljiške crkve, odakle su pešačeći visovima Ljiga, prošli kroz selo Brančić do Ivanovaca i dvorišta rodne kuće Milovana Danojlića, posetivši i crkvu na Kamaljui mesto večnog počinka najznamenitijeg Ljižanina i Kačerca.

 

I đaci su usput čitali knjige po uzoru na mladog Milovana, a zapravo citate iz Danojlićevih dela, pripremljene u biblioteci njegovog imena. "Knjige" su bile kopirane naslovne strane čitavog Danojlićevog opusa, a reč je o više od 70 knjiga proze, poezije, eseja, pesničkih prevoda/prepeva.

Sećanje na Milovana Danojlića

Sećanje na Milovana Danojlića

 

Za kraj, "Starinska pesma" Milovana Danojlića.

 

Daleko, iza sedam brda,

Gde reka usporeno, leno teče

A sunce napasa  šarena krda –

Daleko, iza sedam brda

Uvek je tiho, uvek je veče

 

Nema podneva, ni ponoći

Nema zime ni vrelog leta

Da mi je jednom tim krajem proći

Gde se razgovetno, u samoći

Čuje komarac kad prošeta

 

Daleko, iza tri planine

U visokoj travi ptice se gnezde

I svetlost teče kroz slavine

U zemlji toploj od davnine

Čiji su granični stubovi – zvezde

 

Da konja obodem, da tamo odem

Ne bih bio više tužan i ljut

Zove me taj vidik plav i voden

Ali da konja obodem i odem

Ne mogu, jer ne znam pravi put.

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 17 sati 22 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 17 sati 23 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...