Devojke sa Štranda
Devojke sa Štranda
29.11.2023, 10:00

Tamnavac Dragoljub Trindić najbolji slikar Vojvodine

č: | fb:

Na nedavno održanoj Pokrajinskoj smotri likovnih stvaralaca amatera Vojvodine, 24. po redu, prvu nagradu osvojila je slika "Devojke sa Štranda" autora Dragoljuba Trindića rodom iz ubskog sela Čučuge, koji već gotovo dve decenije živi i stvara u Karlovčiću u opštini Pećinci.

 

Izuzetan uspeh ostvario je u konkurenciji 156 samoukih umetnika iz 58 vojvođanskih mesta, koji su se nakon opštinskih i šest zonskih selekcija plasirali na završno takmičenje. Selektori ovogodišnje smotre bili su Mile Ignjatović, istoričar umetnosti i akademski slikari Danijel Babić i Bojan Stričević.

Svako to od nas može biti

Svako to od nas može biti

 

Trindić je bio jedini slikar iz pećinačke opštine na ovoj najvećoj pokrajinskoj likovnoj manifestaciji, gde je proglašen najboljim umetnikom u Vojvodini i 2020. godine. Tada je osvoji prvo mesto za delo "Svako to od nas može biti" (ulje na platnu) iz ciklusa "Korona", dok je prošle godine poneo treću nagradu sa slikom "Antivakserica" iz iste serije, rađenom kombinovanom tehnikom ulje na platnu, olovka u boji i akril. 

 

Povodom najnovijeg uspeha na Pokrajinskoj smotri likovnih stvaralaca amatera Vojvodine slikar je izjavio:

 

"Ova nagrada potvrđuje da vredi istraživati i stalno izgrađivati umetničke poglede, ali ona ima i višestruko značenje za mene: pruža puni legitimitet u zajednici u kojoj živim, ali i kod stručne javnosti. Ovo je za mene novo nadahnuće za ostvarenje još dobrih dela sa naših prostora i naše svakodnevice". 

Dragoljub Trindić

Dragoljub Trindić (Foto: Privatni album)

 

Talentovani Dragoljub Trindić (1969) je afirmisan, znan, prepoznat i uvažavan ne samo u Tamnavi i Vojvodini, već i u prostorima izvan rodnog kraja i svog drugog zavičaja. Po zanimanju obućar, slikarstvom se bavi od rane mladosti. Učio je u ateljeu ubskog akademskog slikara mr Miodraga Mila Petrovića i u likovnoj sekciji "Vuk Karadžić" u Beogradu. Radio je i sa poznatim tamnavskim slikarom naivcem Marinkom Ilićem iz Trlića.

 

Dobitnik je velikog broja domaćih i međunarodnih priznanja, kojih je naznačajnija prva nagrade na svetskom konkursu prestižnog američkog časopisa za likovnu umetnost "International Artist Magazine", koju je osvojio 2013. za sliku "Šumsko jutro" u kategoriji pejzaža. Iste godine bio je prvoplasiran i na međunarodnom takmičenju u organizaciji  "Artscanyon Art Galery" iz Los Anđelesa. Njegova četiri dela sa biografijom našla su se i među koricama prošlogodišnje luksuzne publikacije "Artios gallery New York", zajedno sa 42 umetnika iz celog sveta.

Šumsko jutro

Šumsko jutro

 

Trindić pretežno slika motive svoga zavičaja, najviše pejzaže, kao i mrtve prirode, portrete i ikone, uglavnom u uljanoj tehnici, a u poslednje vreme sve više se uključuje u tokove savremene umetnosti i tematskim programom i stilskim izrazom.

 

"Na početku sam se se bavio naivom, kasnije sam prešao u slikarski amaterizam i stvorio osobeni stil, realistički, koji je bio uspešan. Međutim, na međunarodnim takmičenjima sam shvatio da realizam više ne prolazi, te sam se posvetio aktuelnim temama i došao do onog neophodnog ličnog znaka, koji integriše ekspresionizam, apstraktno slikarstvo, postimpresionizam, realizam i donekle čak i kubizam. Pratim tokove savremene svetske umetnosti i sve međunarodne likovne konkurse i nisam produktivan slikar. U toku godine naslikam dva, do tri platna, jer vrlo pažljivo biram motive i način na koji ću raditi, što mi je donelo i rezultat. Tu, naravno, ne ubrajam slike po porudžbini. Trudim se da moje slike budu koloritne, da imaju likovnost i iza moje umetnosti stoji veliko iskustvo i posvećen rad", kaže Trindić.

 

Dodaje da, iako se uvek rado vraća zavičajnim motivima i ruralnim krajolicima u realističnijem stilu, smatra da umetnik u potrazi za autentičnošćču, a sledeći svoju kreativnost stalno mora da se nadograđuje, oplemenjuje, eksperimetniše i istražuje, kako u ideji, stilu, formi i pristupu, tako i u tehnici slikanja.

Kuće pored reke

Kuće pored reke

Do sada je samostalno izlagao 16 puta, kolektivno 55, između ostalog i u Bergamu (Italija), dva puta u Njujorku i jednom u Los Anđelesu. Kulturni centar Pećinci, koji ove godine obeležava četiri i po decenije postojanja, povodom jubileja je Dragoljubu Trindiću dodelio priznanje za dostignuća u likovnoj umetnosti. Takođe, priprema i monografiju o njegovom stvaralaštvu, koja će biti predstavljena javnosti početkom 2024. godine.

Portret Milije Trindića

Portret Milije Trindića

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 14 sati 16 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 14 sati 17 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...