Asfaltiran trotoar, drveće i stubići  (foto: Miroslava Kojić)
Asfaltiran trotoar, drveće i stubići (foto: Miroslava Kojić)
03.01.2024, 10:33

Saga o trotoarima

č: | fb:

Pre gotovo 80 dana objavljena je priča o seči drveća u Karađorđevoj ulici u Ljigu. Pozadina dvodnevnog iživljavanja nad platanima, brezom pred Poštom i ukrasnim drvećem, kada je odsečeno 17 stabala, bila je "rehabilitacija trotoara", termin iz naprednjačkog rečnika, odnosno "kapitalna" investicija, za koju je uzet šestogodišnji kredit kod Banke Poštanske štedionice na osnovu odluke Skupštine opštine Ljig od 28. jula.

 

Karađorđeva 2023. godine

Karađorđeva 2023. godine (Foto: Miroslava Kojić)

Protiv odluke, argumentovano, nastupili su predstavnici Grupe građana "Zajedno i odlučno za opštinu Ljig - mr Dragan Stevanović Persinac, dipl. inž  i Grupe građana "Za opstanak i budućnost Ljiga i Kačera – dr Miroslav Maksimović Miki". Iz prve opozicione grupacije odbornicima se obratio Dejan Mladenović, doktor ekonomskih nauka, ukazujući na štetnost zaduživanja opštine, ali "stručnjaci" iz vlasti su izglasali zaduživanje za 28.890.000 dinara na šest godina, u evrima 246.900 zaokruženo, a sa kamatom oko 335.000 evra.

 

Na toj sednici nije bio prisutan predsednik opštine Dragan Lazarević, čelnik ove opštine od 28. novembra 2014. godine, kada je tadašnji predsednik opštine Miodrag Starčević (SPS), dipl. ekonomista, podneo ostavku sa obrazloženjem da "za nekoliko meseci odlazi u penziju, pa da novi predsednik opštine pravi budžet", ali je ostao na mestu zamenika. Starčević se kao penzioner kandidovao i na izborima 2016. i bio zamenik predsednika opštine još četiri godine.

Rušenje trotoara

Rušenje trotoara (Foto: Miroslava Kojić)

 

Da se vratimo na aktuelnu priču o zaduživanju i trotoarima. Istraživačko novinarstvo je dalo rezultat: dobijen je ugovor sa bankom, dobijen je i ugovor sa firmom Gradcoop doo iz Umke koja je izvodila radove u centru Ljiga. Vrednost ugovora, na osnovu najniže ponuđene cene 25.333.098,56 dinara sa PDV-om. "Rehabilitacija" trotoara, počela je 17. oktobra rušenjem trotoara.

Radovi sa obe strane ulice

Radovi sa obe strane ulice (Foto: Miroslava Kojić)

 

Nered u centru Ljiga trajao je dugo, pošto su istovremeno rađene obe strane ulice, a kretanje pešaka ugroženo, i otežani prilazi radnjama, opštini, biblioteci i drugim ustanovama u centru. Rezultat rada, ponovo asfaltiranje trotoara koji su inače bili asfaltirani, sa solidnim ivičnjacima, pa porušeni. Iznenađenje građana, koji su očekivali behaton ploče za toliki novac, bilo je veliko kada su čuli kako će izgledati trotoari. Pred Dan opštine, 3. decembar, navrat-nanos asfaltiran je deo Karađorđeve ulice, da bi gosti videli "napredak" vlasti. Radovi su trajali do petka, 29. decembra, u par drugih ulica, iako je rok za završetak radova bio 30 kalendarskih dana i istekao još 17. novembra.

 

U ugovoru  sa firmom "Gradcoop" koji je potpisao načelnik Opštinske uprave, Milan Janićijević 10. oktobra (predsednik opštine podneo je ostavku 28. septembra) piše da će rekonstrukcija biti izvršena u Karađorđevoj ulici (do ul. Hadži Ruvimove) u dužini od 358 metara, sa obe strane ulice; u Hadži Ruvimovoj (nastavak ul. Karađorđeve) u dužini od 296,25 metara, sa desne strane ulice; ul. Kralja Petra, u dužini od 96,00 metara, sa leve i desne strane ulice; ul. Kraljice Marije, u dužini od 145,80 metara sa desne strane postojećeg kolovoza do kraja ograde predškolske ustanove.

 

Na pitanje o dodatnim radovima odgovor iz opštine je bio da nisu predviđeni, ali na terenu su i te kako vidljivi.

Posečeno drveće u Karađorđevoj

Posečeno drveće u Karađorđevoj (Foto: Miroslava Kojić)

 

Sredinom decembra, tek 15. dan, stiže i odgovor iz JKP "Komunalac". Na konkretna pitanja o seči, vrstama posečenog drveća, i da li će biti zasađeno novo, dostavljeni su Program  poslovanja preduzeća za 2023, na 66 strana i Odluka o održavanju javnih zelenih površina iz decembra 2019, iz kojih se ne može ništa izvući, osim da to preduzeće brine i o javnim zelenim površinama.

 

Trotoar svakako nije zelena površina, a po nezvaničnim informacijama, novo drveće nije ni bilo predviđeno, ali zbog buke (i besa) građana posle seče stabala (ne i u vreme seče), rešeno je da se drveće posadi na trotoarima, verovatno u skladu sa pesmom "gde god nađeš zgodno mesto, tu drvo posadi". Novo drveće je nabavljeno iz lokalnog rasadnika i posađeno u glavnoj ulici, reč je o crvenolisnoj šljivi, komada 46. Cena sadnice šljive je 2.900 dinara bez poreza. Ukupna cena za sadnice i tresetni supstrat je 219.340 dinara, stoji u predračunu. Cena sečenja drveća (platana, breze, ukrasnog drveća) je 1.805 dinara bez PDV-a po stablu.

Deo Hadži Ruvimove, 27. decembar

Deo Hadži Ruvimove, 27. decembar (Foto: Miroslava Kojić)

 

Ima i pride, po svoj prilici, opet nečega, što nije bilo u projektu. Na čuđenje i zaprepašćenje građana, posle drveća, "posadiše" i narandžaste stubiće da spreče parkiranje vozila. Brojati, a ne zabrojati se? Teško. U Hadži Ruvimovoj (samo deo ulice), 39. Znatno više ima u glavnoj ulici, te odlučih da ne brojim.

 

Posebna priča je deo Ulice kralja Petra. Uska jednosmerna ulica koja vodi ka vrtiću, postala je još uža zagrađivanjem dela trotoara ogradom u žuto-crnoj kombinaciji. Zagrađivanja trotoara stubićima ima i u Karađorđevoj u delu od mostića kod Pošte, do skretanja za Dom zdravlja. Fali samo uputstvo za kretanje u ovom delu Ljiga.

Nema u centru, ima na periferiji

Nema u centru, ima na periferiji (Foto: Miroslava Kojić)

 

Nema behaton ploča u centru, ali ih ima u širokoj ulici Nova, koja vodi u – nigde. Dva kilometra od zgrade opštine idući kroz varoš su autoput i naplatna rampa, a u blizini je izgrađena ulica koja bi trebalo da vodi do industrijske zone najavljivane godinama, koje nema. Ima uzoranih njiva, ima livada i zaparloženih parcela. Auto-put na koju desetinu metara, a kako izlaza nema, tako je blizu, a tako daleko. Pločice lepe boje, lepa i cena te ulice, blizu 500.000 evra, a za nju bi stvarniji naziv bio Promašena ulica.

Pogled na naplatnu rampu

Pogled na naplatnu rampu (Foto: Miroslava Kojić)

 

Fotografije su najbolji svedoci onoga što je činjeno gotovo tri meseca u glavnoj ulici i još tri, od kojih jedna kratka sa par brojeva.

 

Htedoh da završim priču, ali me kopka "kapitalna" investicija u vidu trotoara kao dvogodišnja. I ugledah. U Odluci o privremenom finansiranju opštine Ljig, od 28. decembra, stoji cifra od još 4.812.000 dinara (približno 41.000 evra), od čega iz budžeta 580.000 dinara za trotoare.

 

Srećna Nova 2024, pardon '84!

 

 

Aktuelno

Valjevski pokret otpora (foto: Kolubarske.rs)
Lokalni izbori 2024 Pre 5 sati 17 minuta

Valjevski pokret otpora ne izlazi na lokalne izbore

Udruženje građana Valjevski pokret otpora (VPO) neće učestvovati na predstojećim lokalnim izborima 2. juna, saopšteno je na konferenciji za novinare. "VPO nema moralno pravo da bude saučesnik u...  · 9 komentara

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 1 dan

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 9 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 1 dan 5 sati

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara