Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Mionica (foto: Đorđe Đoković)
15.01.2024, 10:00

Dan proglašenja Mionice za varoš

č: | fb:

Povodom Dana varoši, u ponedeljak 15. januara biće održana Svečana akademija pod nazivom "Mionica, varošica, kraljica" u Kulturnom centru, a u okviru zabavnog besplatnog programa Mioničane i sve goste očekuje nastup muzikog sastava "Stare staze", kuvano vino, čaj i besplatno klizalište na Trgu vojvode Mišića.

 

Mionica je 14. januara 1895. godine ukazom kralja Aleksandra Obrenovića proglašena za varoš. 

 

Na Svečanoj akademiji nastupiće profesor i vokalni solista Marko Tomić, profesor i instrumentalista Luka Jezdić, glumac Branko Antonić, reditelj Miroslav Trifunović.

 

Ukazom kralja Aleksandra Obrenovića, Mionica je 14. januara 1895. godine dobila status varoši, što nije samo značilo prelazak iz seoske u varošku sredinu, koja će kasnije biti i centar Kolubarskog sreza, već i mnoštvo prednosti koje su trgovački i drugi poslovi bili dopušteni samo varošanima.

 

Početak Svečane akademije zakazan je za 18 časova, dok zabavni program počinje u 19 časova.

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 17 sati 58 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 7 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 23 sati 8 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara