21.01.2024, 08:11

Obeležena godišnjica smrti vojvode Mišića, Janković položio venac

č: | fb:

Povodom obeležavanja godišnjice smrti jednog od najslavnijih srpskih vojskovođa Živojina Mišića, predsednik opštine Mionica Boban Janković položio je venac na Novom groblju u Beogradu.

 

- Naš vojvoda Mišić je simbol ljubavi prema slobodi i otadžbini. Zadužio je Srbiju za sva vremena. I zato ćemo u Mionici gde je naš slavni vojskovođa preuzeo komandu nad izmučenom, umornom, neuhranjenom, golom, desetkovanom Prvom armijom, sagradićemo večni spomenik srpskim vojnicima, srpskim seljacima koji su u opancima nosili puške i doneli slobodu. Sagradićemo Kuću Kolubarske bitke i sačuvati od zaborava viteške zasluge naših predaka. Prve dve faze smo završili i uskoro nastavljamo treću - rekao je Janković.

 

U Mionici je u toku izgradnja Kuće Kolubarske bitke, multifunkcionalnog projekta koji će u 5D formatu prikazati pobedu srpske vojske u Prvom svetskom ratu, pod komandom vojvode Živojina Mišića. Radovi se finansiraju uz podršku Ministarstva kulture .

 

Opština Mionica već 27 godina u čast vojvodi Mišiću organizuje manifestaciju Mišićevi dani gde se dodeljuju najviša opštinska priznanja - Zlatne plakete vojvoda Živojin Mišić pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane za postignute rezultate i dostignuća u oblasti vojne službe, nauke i doktrine, kao i zlatne plakete sa grbom opštine Mionica, a dan opštine obeležava se na dan rođenja vojvode Mišića.

 

Vojvoda Živojin Mišić jedan je od najslavnijih vojskovođa u našoj istoriji. Rođen je u mioničkom selu Struganik, gde se i danas nalazi njegova kuća kao kulturno dobro od velikog značaja. Glavna ulica u Mionici nosi njegovo ime, kao i glavni Trg vojvode Mišića gde je, njemu u čast, podignut velelepni spomenik.

 

Vojvoda Živojin Mišić je preminuo je 20. januara 1921. godine u Beogradu.

Aktuelno

Radovi Ključka vrela (foto: www.mionica.ra)
Iz oblasti vodosnabdevanja Mionici Pre 5 sati 46 minuta

Ključka vrela jedan od najvećih projekata

Projekat izgradnje vodovodnog sistema Ključka vrela u selu Ključ, kojim će biti rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja u 12 sela, jedan od najvećih iz oblati vodosnabdevanja koji je ikada...

Izbori 2023 (foto: Kolubarske.rs)
Direktnije i preciznije Pre 7 sati 2 minuta

Crta o izveštaju ODIHR-a: Loša ocena izbora u Srbiji

Finalni izveštaj ODIHR-a o parlamentarnim izborima koji su u Srbiji održani 17. decembra potvrđuje ključne nalaze Crte i jasno ocenjuje da je pravo građana na slobodne i poštene izbore ozbiljno...

Dom vojske (foto: Kolubarske.rs)
Projekti, ali ne i radovi Pre 1 dan 9 sati

Planovi gradske vlasti bez cilja

U planu javnih nabavki je projekat Doma vojske, novog gradskog trga, nove ulice do Petog puka... Šta će od toga biti realizovano, pitali smo, a odgovor je u stilu biće kada bude jer će vlast „svaki...  · 3 komentara