21.01.2024, 08:11

Obeležena godišnjica smrti vojvode Mišića, Janković položio venac

č: | fb:

Povodom obeležavanja godišnjice smrti jednog od najslavnijih srpskih vojskovođa Živojina Mišića, predsednik opštine Mionica Boban Janković položio je venac na Novom groblju u Beogradu.

 

- Naš vojvoda Mišić je simbol ljubavi prema slobodi i otadžbini. Zadužio je Srbiju za sva vremena. I zato ćemo u Mionici gde je naš slavni vojskovođa preuzeo komandu nad izmučenom, umornom, neuhranjenom, golom, desetkovanom Prvom armijom, sagradićemo večni spomenik srpskim vojnicima, srpskim seljacima koji su u opancima nosili puške i doneli slobodu. Sagradićemo Kuću Kolubarske bitke i sačuvati od zaborava viteške zasluge naših predaka. Prve dve faze smo završili i uskoro nastavljamo treću - rekao je Janković.

 

U Mionici je u toku izgradnja Kuće Kolubarske bitke, multifunkcionalnog projekta koji će u 5D formatu prikazati pobedu srpske vojske u Prvom svetskom ratu, pod komandom vojvode Živojina Mišića. Radovi se finansiraju uz podršku Ministarstva kulture .

 

Opština Mionica već 27 godina u čast vojvodi Mišiću organizuje manifestaciju Mišićevi dani gde se dodeljuju najviša opštinska priznanja - Zlatne plakete vojvoda Živojin Mišić pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane za postignute rezultate i dostignuća u oblasti vojne službe, nauke i doktrine, kao i zlatne plakete sa grbom opštine Mionica, a dan opštine obeležava se na dan rođenja vojvode Mišića.

 

Vojvoda Živojin Mišić jedan je od najslavnijih vojskovođa u našoj istoriji. Rođen je u mioničkom selu Struganik, gde se i danas nalazi njegova kuća kao kulturno dobro od velikog značaja. Glavna ulica u Mionici nosi njegovo ime, kao i glavni Trg vojvode Mišića gde je, njemu u čast, podignut velelepni spomenik.

 

Vojvoda Živojin Mišić je preminuo je 20. januara 1921. godine u Beogradu.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 7 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...