Mionica
Mionica
11.10.2014, 14:20

Naprednjaci preuzimaju vlast

č: | fb:

Pitanje je dana kada će Mionica dobiti prinudu upravu sa naprednjacima na čelu, potvrđeno je danas Kolubarskim.rs u opštinskim odborima nekoliko političkih partija. Odluku o raspuštanju SO Mionica i formiranju Privremenog veća doneće Vlada Srbije, a gotovo je izvesno da će SNS imai predsednika i dva člana, a Nova Srbija (NS) i SPS po jednog člana.

„Privremeno veće ima pet članova sa predsednikom, ali će svakako biti formirani timovi, koji će raditi na tome da se što pre prevaziđe teška situacija u kojoj se naša opština nalazi“, kazao je Kolubarskim.rs poverenik mioničkih naprednjaka Boban Janković.

On je takođe potvrdio da su sve stranke dobile poziv da predlože svoje kandidate. SNS je uz njega (inženjera Jankovića), kao kandidata za predsednika, još predložio ekonomistu Ivanu Kovačević i mr Branka Šutuljića, dok su u „širem izboru“ ekonomista Zoran Čitaković i preduzetnik Milovan Lekić.

SPS je, za ne daj bože, predložio dva kandidata – radiologa dr Đuru Mihailovića iz Valjeva i advokata Dragana Radojičića iz Berkovaca. Mihailović je bio i u opozicionoj lokalnoj vlasti 1992/93, koja je među retkima u Srbija pobedila SPS već u prvom krugu lokalnih izbora po većinskom sistemu. Tada je, zbog navodnih dedinih greha, ostao bez obećanog mesta predsednika SO, što je docnije iskorisitio da se pri prvim nesporazumima stavi na stranu SPS-a i izmakne kvorum koaliciji na vlasti sa SPO i NRS na čelu. Potom su, na pravdi Boga, uvedene privremene mere, a prinudni upravnik bio je Radiša Stanković (SPS), predsednik i u vreme SKJ.

Radojičić je bio sudija bivšeg Opštinskog suda u Mionici ali nije reizabran u prvom talasu reforme pravosuđa za vakta DS ministarke Snežane Malović. Posle bune i tužbi Ustavnom sudu Srbije, nije se vratio u Sud, iako je mogao, opredelio se za ostanak u advokturi.

Nova Srbija je sa 13 odbornika bila pobednik lokalnih majskih izbora 2012, ali je zbog dila DS - SPS ostala u opozicji, Docnije, u nekolikim prekomponovanjima vlasti, našla se u skupštinskoj većini i dobila mesta zamenika predsednika Opštine, te predsednika i zamenika predsednika SO Mionica. Sa samo jednim mestom u Privremenom veću, NS je najviše na gubitku.

„Da je princip rezultat izbora iz 2012, kako bi trebalo da bude, mi bismo imali tri člana Veća. Potom DS, pa SPS, a SNS ne bi ni participirao u vlasti. Ovako, kada se zakon ne poštuje, pa je tzv. model sastav aktuelne Vlade Srbije, mi ćemo proći kako ćemo proći“, ne krije nezadovoljstvo Miroslav Đurić, predsednik Opštinskog odbora NS i zamenik predsednika Mioničke opštine.

NS još nije odredio svog kandiata za Privremeno veće, a utisak je da će to biti ili Đurić, ili Predrag Blažić iz Komanica, ili Buda Milosavljević iz Dučića, predsednik i zamenik predsednika SO Mionica. Zbog čega? Zbog toga što je potreban neko ko je do sada bio u vrhovima vlasti kako bi se brže došlo do oporavka budžeta“.

Inače, na majskim izborima 2012, SNS je osvojio četiri od 39 mandata, dok je peti pripao SDPS- sa zajedničke preizborne liste. Potom su pojedini odbornici „izdali“ i podržali koaliciju DS-SPS, pa su bili isključeni iz stranke. Na krilima Vučićeve pobede na vanrednim parlamentarnim izborima bilo je zainteresovanih „prebega“ iz drugih stranaka, te je SNS ojačao i uspeo da nagovori NS da se izazove politička kriza uz planove o zajedničkom nastupu na novim lokalnim izborima, redovnim ili vanrednim, Kada je taj cilj ostvaren, naprednjaci su „blago“ korigovali stav tako da će sa tri člana, odnosno predsednikom Privremenog veća, preuzeti vlast u Mionici po ovoremenom modelu prekomponovanja vlasti.

Aktuelno

Parking Gradske uprave (foto: Kolubarske.rs)
Raspisan tender Pre 4 sati 7 minuta

Grad kupuje 38.000 litara goriva

Gradska uprava kupuje 38.000 litara goriva, vrednost tendera je 7,1 milion dinara. Prošle godine kupljena je identična količina, a rekordna je bila 2018, potrošeno je 74.000 litara, dok je pre osam...

Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Na platou Centra za kulturu Pre 6 sati 15 minuta

Ulična akcija "Tvojih 15 minuta"

U susret lokalnim izborima 2. juna Nacionalna koalicija za decentralizaciju je pokrenula kampanju za motivisanje glasača da izađu na izbore. U petak 24. maja od 11 do 14 časova na platou Centra za...

Hala sportova Mionica (foto: Kolubarske.rs)
Od 24. do 26. maja Pre 6 sati 15 minuta

Mionica domaćin državnog prvenstva u ženskom rukometu

Mionici je pripala čast da bude domaćin Državnog prvenstva u rukometu u kategoriji Ž-12. Opština Mionica ugostiće od 24. do 26. maja preko 200 rukometašica iz 12 najboljih srpskih klubova.