Filmski grad  (foto: Nemanja Jovanović)
Filmski grad (foto: Nemanja Jovanović)
16.02.2024, 08:28

Ubski filmski grad

č: | fb:

Već četvrtu godinu zaredom Opština Ub je u centru pažnje filmskih radnika. U celini ili delom, ovde je realizovano desetak televizijskih i filmskih ostvarenja, da bi nedavno, za potrebe snimanja serije "Sumpor" u režiji Milorada Milinkovića, Ub dobio i Filmski grad.

 

Kompleks je izgrađen pored Sportsko-rekreativnog centra "Školarac" sredstvima Telekoma Srbije i Produkcijske kuće "Svemir zeka", a uz podršku lokalne samouprave, koja je prepoznala značaj ovakvog umetničkog projekta.

Filmski grad

Filmski grad (Foto: Nemanja Jovanović)

 

Autentičnom scenografijom, Filmski grad dočarava život u Srbiji krajem 19. veka i duh toga doba. Sastoji se od dve celine, u kojima se nalaze kuće sa dvorištima i pomoćnim objektima, restoracije i kafane, kvartir za prenoćište, knjižarnica, apoteksarska radnja, stolarska radionica, zgrade Prvog srpskog lekarskog društva i lista Narodne radikalne stranke Nikole Pašića "Samouprava", stovarište, bonbondžijska, pekarska, abadžijska, kojundžijska, krojačka radnja,...

Filmski grad

Filmski grad (Foto: Nemanja Jovanović)

Glumačka i autorska ekipa serije "Sumpor" trenutno snima na drugoj lokaciji, pa nas je u šetnju kroz Filmskii grad i putovanje kroz vreme poveo Nemanja Jovanović, direktor Ustanove kulture i, ispred lokalne samouprave, domaćin filmskim i serijskim ekipama. i menadžer lokacija.

 

- Sa ponosom možemo da kažemo da je Ub jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima svoj Filmski grad. Vi ste prva novinarska ekipa koja ima priliku da ga obiđe, zakorači u prošlost i zabeleži prelepe kadrove. To je replika grada u Srbiji s kraja 19. veka, tačnije iz 1889. godine, kada se događa radnja "Sumpora". Kompleks ima jednu dugačku ulicu sa četiri sokaka i još jednu glavnu sa tri sokaka. Pored Filmskog grada, za potrebe snimanja, sagrađena je i jedna velika kuća u selu Banjani - kaže Jovanović.

Nemanja Jovanović

Nemanja Jovanović (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Poslednja klapa prve sezone serije "Sumpor" od devet epizode trebalo bi da padne krajem februara. Prema rečima našeg sagovornika, nakon završetka snimanja, Filmski grad ostaje na korišćenje produkcijama koje su ga sagradile, ali će imati i turističku namenu.

 

"Ne samo da će služiti kao prostor pogodan za neka nova televizijska i filmska ostvarenja, već je predviđeno da ga i opština Ub koristi za svoju promociju i kao turističku atrakciju. Kada ne bude snimanja, biće otvoren za posetioce".

 

Ekipa "Sumpora" nije jedina koje će ove godine boraviti u ubskoj opštini. Početkom marta dolaze kreatori i glumci serije "Branilac" kako bi snimili epizode za treću sezonu ove serije, a potom stižu i "Kamiondžije".

 

- Snimanje serije "Branilac" trajaće do početka maja. U istom mesecu očekujemo staru, dobru ekipu, koja je i započela sva snimanja na Ubu, ekipu serije "Kamiondžije d.o.o". Ub i tamnavska sela biće odredište i za četvrti nastavak popularnog serijala, a scene za ovaj ciklus snimaće se do kraja avgusta - otkriva Nemanja Jovanović.

Filmski grad

Filmski grad (Foto: Nemanja Jovanović)

 

Dodaje da je Ub za kratko vreme postao popularna destinacija za filmsku industriju Srbije i da se već četiri godine, od ranog proleća do kasne jeseni, ovde snima "bez prekida". Osim za tri sezone "Kamiondžija", dve serije "Branilac" i prvog ciklusa "Sumpora", od 2020. godine do danas ubska opština je poslužila i kao deo scenografije za veći deo serije i filma "Oluja", segmente filma "Trag divljači", kratkometražni igrani film "Još jedan dan" sa Mirom Banjac u glavnoj ulozi i dokumentarni film RTS-a "Petrovačke ceste".

 

Više je razloga za to što domaće produkcije često dolaze na Ub

 

- Naša lokalna samouprava, na čelu sa predsednikom opštine Darkom Glišićem prepoznala je značaj filmske industrije, odnosno snimanja serija i filmova za svoju promociju i razvoj turizma. Svima je važno da nemaju mnogo problema i poteškoća oko pribavljanja dozvola, da opštinska administracija brzo reaguje na njihove zahteve ukoliko im je, na primer, potrebno odobrenje za zatvaranje saobraćaja dok se snimaju scene ili pomoć u izboru lokacija i tehničkih stvari na terenu. Sva vrata su im otvorena i oni se na Ubu osećaju kao u svojoj kući - kaže Nemanja Jovanović.

Filmski grad

Filmski grad (Foto: Nemanja Jovanović)

 

Preporuka se širi, tako stižu i novi projekti, a korist ima cela lokalna zajednica.

 

Serija "Sumpor" – mistični triler

 

Seriju "Sumpor", čije je snimanje započeto u oktobru prošle godine, radi ekipa filma "Što se bore misli moje" na čelu sa rediteljem Miloradom Milinkovićem. Scenaristi su Dragoljub Stojković i Milorad Milinković, direktor fotografije je Dalibor Tonković, kostimograf Dragica Laušević, a scenograf Ivana Protić. Serija je donekle nastavak pomenutog filma i prati život beogradskog policajca Petra Čogurića (igra ga Miloš Timotijević), koji je tokom službovanja stekao mnogo neprijatelja. Čogurić se udružuje sa propalim advokatom Kustudićem (Petar Strugar) u rasvetljavanju dva misteriozna ubistva, što ih dovodi u smrtnu opasnost... Serija se bavi i posledicama pokušaja atentata Jelene Ilke Marković na kralja Milana Obrenovića.

Filmski grad

Filmski grad (Foto: Nemanja Jovanović)

 

Pored Timotijevića i Strugara, u glumačkoj podeli su i Voja Brajović, Zlatan Vidović, Jovo Maksić, Luka Grbić, Nikola Vujović, Miona Marković, Milena Predić, Marko Gvero i drugi. Žanrovski, serija "Sumpor" je mistični triler u epohi. Osim trilera i potrage za ubicom, biće i ljubavnih priča u seriji.  

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 4 sati 34 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 1 komentar

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 9 sati 44 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 1 komentar