Humanitarna akcija na Gradskom trgu (foto: Iva Banović)
Humanitarna akcija na Gradskom trgu (foto: Iva Banović)
21.02.2024, 11:23

Ubljani prikupili rekordnu sumu novca za Roditeljsku kuću

č: | fb:

Na dobrotvornom događaju priređenom na Gradskom trgu i od humanitarne aukcijske prodaje dresa proslavljenog fudbalera Nemanje Matića, Ubljani su uspeli da prikupe 376.200 dinara za izgradnju Roditeljske kuće u Beogradu.

 

Akcija je održana povodom nedavnog obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka i, po finansijskom učinku, najuspešnija je u poslednjih osam godina, koliko se na Ubu obeležava ovaj dan. Humanitarni skup podrške za sve mališane koji se trenutno leče i u znak sećanja na decu koja su, na žalost, izgubila bitku protiv opake bolesti i ove godine održan je pod sloganom "I ja se borim" u organizaciji ubskog NURDOR-a (Nacionalno udruženje roditelja dece obolelele od raka).

Humanitarna akcija na Gradskom trgu

Humanitarna akcija na Gradskom trgu (Foto: Iva Banović)

 

Ubljani su još jednom položili test humanosti, pre svega velikim odzivom, kako onih koji su za aukciju, od srca, darovali predmete, domaće proizvode, sitnice i krupnice, tako i onih koji su bili spremni da ih kupe. Premašili su sva očekivanja organizatora, jer je prikupljena rekordna svota novca, kaže volonterka NURDOR-a Željka Stanojević.

 

- Humanitarna akcija za Ubljane je počela licitacijom na društvenim mrežama za potpisani dres svetskog, a našeg fudbalera Nemanje Matića, rodom iz sela Vrelo. Najvišu sumu, 30.000 dinara, izlicitirala je firma "Hemelas" iz Lazarevca, a da situacija bude još lepša potrudilo se društvo iz ubske kafane "Ubava priča", koje je ponudilo isti iznos, ali kao dodatak na već izlicitiranu sumu. Ubljani su dres ustupili Lazarevčanima, dok su i jedni i drugi za njega uplatili po 30.000 dinara. Tako je započeta divna priča o humanim ljudima koji žive u našoj opštini i okolini, a nastavljena tradicionalnom akcijom na našem Gradskom trgu - s ponosom priča Stanojević.

 

Dodaje da je veliki broj građana, među kojima je bilo najviše dece, došlo na ovaj skup da pruži podršku onima koji se leče, ali i da prisustvuju puštanju helijumskog balona, kao znak sećanja na mališane koji nisu uspeli da pobede karcinonom.

Humanitarna akcija na Gradskom trgu

Humanitarna akcija na Gradskom trgu (Foto: Iva Banović)

 

Pored glavnih organizatora humanitarne akcije "I ja se borim", Željke Stanojević i Ivane Stanojlović, predstavnice NURDOR-a za ubsku opštinu, kao i brojnih volontera, nemerljiv doprinos u prikupljanju novca za novu Roditeljsku kuću dali su plemeniti donatori i učesnici programa: šampanjac fontane "AS Jovanović", frizerski salon "Maja i moje tri", Plesni klub "Kolus" iz Lazarevca, ovdašnje Udruženje pčelara "Sveta Popović" i Crveni krst Ub.

 

- Ovaj humanitarni događaj zanimljivijim su učinele frizerke Dragica Škorić i Slađana Ivanović, koje su deci pravile neobične frizure, Nevena Zarin i Gordana Marković Milosavljević, koje su bojama ukrašavale dečja lica, devojčice koje su prodavale čestitke i nalepnice NURDOR-a, Biljana Marković koja je sa svojom decom prodavala domaće kolače, vaspitačica Marina Marijanović Ranisavljević bila je "u ulozi" Pipi Duge Čarape i animatora,… Najjači utisak sa ovogodišnje akcije je taj što su nas pojedinci zvali i nudili ono što imaju za prodaju, pa su se u ponudi našli zelena salata, mafini, posteljina, kuhinjske krpe, peškiri, košarkaški dres i lopta, fudbalske lopte i jedne vunene čarape. Njihovom prodajom, te dobrovoljnim prilozima uspeli smo da skupimo 316.000 dinara. Nakon akcije, dobili smo prilog od još 6.000 dinara, što smo posebno uplatili na račun NURDOR-a, tako da je ukupna prukupljena suma 381.000 dinara - kaže Željka Stanojević.

 

Humanitarna akcija na Gradskom trgu

Humanitarna akcija na Gradskom trgu (Foto: Iva Banović)

Iako su Ubljani i u svim dosadašnjim manifestacijama "I ja se borim" učestvovali u velikom broju, sada su prevazišli sebe. Još jednom su pokazali da "mali ljudi" udruženi u dobra dela mogu mnogo. Učešćem i rezultatima kampanje prezadovoljna je i Ivana Stanojlović, predstavnica NURDOR-a za ubsku opštinu, svedočeći da je akcija protekla mnogo bolje od očekivanog.

 

- Ponosna sam na svoje sugrađane velikog srca. Mi jesmo mali grad, ali smo nebrojano puta dokazali da smo veoma humani. I ove godine poslali smo lepu sliku iz našeg grada i, što je je najvažnije, podršku našim najranjivijim članovima. To su deca koja se bore za najvažniju bitku u svom životu, za svoje zdravlje. Pokazali smo im da nisu sami u toj borbi, da mislimo na njih i da ćemo uvek biti tu za njih. Za humanitarnu akciju su nam se prvi put javljali sugrađani koji su želeli da doniraju svoje proizvode. To nas je veom ganulo. Kada nam se sami jave i sami ponude pomoć, znači da prepoznaju značaj onoga što radimo i mnogo je lepše nego kada mi idemo i pitamo, molimo za donacije. Zahvaljujem se svim sugrađanima na velikom odzivu, na plemenitosti i pomoći. Lepo je što smo ove godine prikupili rekordnu svotu novca za izgradnju Roditeljske kuće, ali nam je podjednako značajna i podrška koju dobijamo od naših sugrađana u zajedničkoj borbi za kvalitetno lečenje mališana obolelih od raka i za njihovo srećnije detinjstvo - navodi Ivana Stanojlović, uz napomenu da pa obimu i uspehu sprovedenih akcija, ubski NURDOR trenutno važi za jedno od najaktivnijih udruženja u Srbiji.

Željka Stanojević i Ivana Stanojlović

Željka Stanojević i Ivana Stanojlović (Foto: Iva Banović)

 

Sva prikupljena sredstva na ovom dobrotvornom događaju usmerena su na izgradnju četvrte NURDOR-ove Roditeljske kuće u Beogradu, koja će trajno rešiti pitanje potreba za smeštajem za svu obolelu decu i njihove porodice.

 

NURDOR besplatno obezbeđuje ovu vrstu objekata u gradovima u kojima postoje terapijski centri za lečenje dece od raka (Niš, Nov Sad i Beograd). Roditeljske kuće najviše znače porodicama koje nemaju materijalnih mogućnosti da priušte adekvatan smeštaj i da pokriju sve troškove života dok traje lečenje, pošto zdravstveno stanje dece i narušen imunološki sistem ne dozvoljavaju svakodnevno putovanje iz udaljenih mesta u Beograd kako bi mališani primali terapiju.

 

Najviše su opterećene roditeljske kuće u Beogradu, jer se u glavnom gradu leče deca iz cele Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Zbog toga je pokrenuta inicijativa da se u Beogradu izgradi kuća većeg kapaciteta, gde bi porodice sa bolesnom decom na jednom mestu mogle da dobiju kompletnu podršku, od prevoza na terapije, psihosocijalne pomoći i rada sa volonterima.

Humanitarna akcija na Gradskom trgu

Humanitarna akcija na Gradskom trgu (Foto: Iva Banović)

 

Može se pomoći i slanjem SMS na 1150, a cena poruke je sto dinara za sve mreže.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 4 sati 45 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 4 sati 46 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 15 sati 7 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...