Miloš Jevtić i Radovan Puletić (foto: Nemanja Jovanović)
Miloš Jevtić i Radovan Puletić (foto: Nemanja Jovanović)
04.03.2024, 10:11

"Velika služba Raše Plaovića"

č: | fb:

Čitavih 125 godina deli nas od rođenja velikana srpske pozorišne umetnosti Radomira Raše Plaovića, prvaka drame beogradskog Narodnog pozorišta, reditelja, teoretičara, pedagoga i pisca. Tim povodom, njegov rodni Ub i Ustanova kulture "Kulturni centar Ub" objavili su reizdanje knjige "Velika služba Raše Plaovića" autora Miloša Jevtića, koja je prvi put štampana 1999. godine.

 

Knjiga sadrži razgovore koje je Jevtić sa Plaovićem vodio u jesen 1974, nekih dve i po godine pre njegove smrti, za ciklus emisija Radio Beograda "Gost drugog programa". Zajedno sa redizajniranim izdanjem, objavljen je i CD sa tonskim zapisom ovog razgovora, u kome Plaović sa punim uverenjem kaže da je pozorište organska potreba čovekova, a predstava izuzetni trenutak života, velika služba, praznik.

 

Promocija obnovljene knjige sa kompakt diskom "Velika služba Raše Plaovića" održana je u ubskom Domu kulture uz učešće Miloša Jevtića, inače rodom iz Gornje Bukovice kod Valjeva. Ovaj poznati novinar i publicista bio je poštovalac, pratilac, saradnik, prijatelj i, kako je istakao, zemljak Raše Plaovića (1899-1977), koji je pet decenija tokom prošlog stoleća ugrađivao svoja ostvarenja u trajne vrednosti i istoriju srpskog pozorišta.  

Miloš Jevtić

Miloš Jevtić (Foto: Dragana Nedeljković)

 

"Veoma mi je drago što i drugo izdanje ove knjige objavljuje Rašin rodni Ub. Izdavaču – Kulturnom centru Ub, njegovom direktoru Nemanji Jovanoviću i uredniku Radovanu Puletiću zahvaljujem na spremnosti da objavi ovu knjigu, posvećenu 125-godišnjici rođenja svog velikog zemljaka. Verujem da će ova knjiga razgovora sa Rašom Plaovićem biti još jedan spomen, trajni spomen na velikana našeg pozorišta i da će njegova autentična kazivanja biti poučna svima onima koji vole pozorište – i u ovim i u budućim vremenima", rekao je na početku promocije Miloš Jevtić. 

 

Prema njegovim rečima, kada je došao u Beograd na studije, u Narodno pozorište je najpre išao da se pokloni zdanju, onda predstavama, da bi na kraju odlazio da gleda Plaovića.

 

"Raša Plaović je uživao veliki ugled u pozorišnom svetu. Bio je izvanredno obdaren glumac, jedan od najistaknutijih ne samo srpskih, već i jugoslovenskih pozorišnih umetnika druge polovine prošlog veka. Predstavama je pristupao s dubokim emocionalnim, psihološkim, intelektualnim poniranjem u likove i dramatiku. Imao je božanstven glas i unutrašnju snagu da svakoj ulozi da autentičan, izuzetno uverljiv karakter i ton. Bio je sam po sebi pozorište i umeo je da privuče gledaoce. On je veliko ime naše kulture i mislim da spada u ličnosti koje se moraju pamtiti", rekao je Jevtić.

Miloš Jevtić i Radovan Puletić

Miloš Jevtić i Radovan Puletić (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Narodno pozorište, u koje je Plaović ušao sa 22 godine i tu ostao sve do penzije, odužilo mu se tako što je Malu scenu nazvalo po njemu, kao i nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.

 

"Drago mi je da ga i Ub pamti, da ubsko pozorište nosi njegovo ime i da ima svoju ulicu. Raša je bio mnogo vezan za Ub i često je pominjao svoj zavičaj, koji je proslavio svojim umetničkim i kulturnim delovanjem. Pričao je čudne, gotovo neverovatne bajke o tome kako je proveo detinjstvo ovde. Za života, mislio je da bi Ub morao malo više da ga voli. Ja vidim da ga voli. Ubljani, hvala vam što niste zaboravili svog Rašu Plaovića, koji je bio među najuglednijim i najpoznatijim ličnostima svoga doba. Treba da budete veoma ponosni zbog toga", poručio je autor knjige "Velika služba Raše Plaovića".

 

Ispred organizatora ovog događaja, Ustanove kulture "Kulturni centar Ub", razgovor sa Jevtićem vodio je Radovan Puletić.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 3 sati 55 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 3 sati 56 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 14 sati 17 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...