Martinović i Janković (foto: www.mduls.gov.rs)
Martinović i Janković (foto: www.mduls.gov.rs)
07.03.2024, 07:59

Mionica dobila nov informacioni sistem za rad e-parlamenta

č: | fb:

U Mionici je otvorena renovirana skupštinska sala u koju je uveden inovativni softverski sistem za funkcionisanje elektronskog parlamenta, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Za projekat modernizacije parlamenta u Mionici, Ministarstvo je izdvojilo blizu 32 miliona dinara.

 

Otvaranju je prisustvovao ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović koji je izrazio uverenje da će uz pomoć najsavremenije računarske opreme naredna sednica Skupštine opštine Mionica biti ne samo pripremljena, nego i kompletno vođena elektronskim putem. 

 

Istakavši prednosti i pozitivan uticaj koji elektronska komunikacija ima na bolji i efikasniji rad odbornika, ministar Martinović je naglasio ulogu i značaj ovakvog sistema rada, te da se on direktno odražava na uštedu papira, resursa i vremena.

 

Govoreći o povezanosti projekta digitalizacije lokalnih parlamenata sa širim procesom sprovođenja modernizacije i reforme javne uprave, a na čemu insistira i intenzivno radi Vlada Republike Srbije, ministar Martinović je podsetio na važnost razvoja elektronskih usluga, kao i rast broja korisnika na Portalu eUprava.

 

Navodeći da u pojedinim brdsko-planinskim krajevima još uvek postoji nedovoljno kvalitetan digitalni signal, ministar je objasnio da će nakon završetka Vladinog projekta uvođenja širokopojasne internet mreže, čitava teritorija naše zemlje biti pokrivena brzom konekcijom, te da ne samo da neće biti opštine nego ni sela bez interneta. Kako je rekao, krajem 2025. godine definitivno će biti okončano rešavanje ovog pitanja.

 

Kako se navodi u saopštenju, ministar Martinović je razgovarao sa predsednikom Mionice Bobanom Jankovićem o projektima koji potencijalno mogu da budu realizovani u partnerstvu sa Ministarstvom.

Martinović i Janković

Martinović i Janković (Foto: www.mduls.gov.rs)

 

Predsednik Mionice Boban Janković je rekao da Mionica ima pouzdanog partnera u Vladi Republike Srbije i to je tokom proteklih godina izuzetno uočljivo i vidljivo u svakom mestu u opštini Mionica.

 

"U ovoj skupštinskoj sali sednice se vode od 2008. godine, a pre toga zbog nedostatka uslova za rad održavane su u drugim zgradama. Mi smo danas opet napravili jedan iskorak tako da smo ceo proces uz pomoć Vlade i Ministarstva unapredili i digitalizovali. Pored toga, uz pomoć državnog rukovodstva, očekuje nas nastavak realizacije mnogobrojnih projekata koji će uticati na poboljšanje kvaliteta života u našoj opštini, a posebnu važnost pridajemo rehabilitaciji lokalne saobraćajne infrastrukture koja predstavlja deo trogodišnjeg plana "Skok u budućnost, 2027" – rekao je Janković.

 

Aktuelno

Pogled sa Srednjeg Povlena ka Jablaniku i Medvedniku (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: Dragić Tomić Pre 1 dan 3 sati

Zaštitimo valjevske planine dok ne bude kasno...

Svim prostornim planovima, od devedesetih pa i sada, valjevske planine su predviđene za zaštitu. Zaštita je posebno važna i zbog toga jer se ograničava i zabranjuje eksploatacija mineralnih sirovina.  · 15 komentara

Kanabis u stakleniku (foto: PU Valjevo)
Saopštenje policije Pre 1 dan 3 sati

U plasteniku gajio kanabis

Valjevska policija je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila V. M. (1983) iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u...  · 3 komentara

Bilbord ispred Gradske uprave (bajata Čvarkijada) (foto: Kolubarske.rs)
Gost-post: Mirjana Đorđević 19.07.2024

Plakatiranje – izgubljeni u vremenu i prostoru

Dugo, dugo vremena je Valjevo galerija plakata prošlih i davno prošlih događaja. Tako ispred zgrade Gradske uprave Valjeva, na bilbordu stoji 17. Čvarkijada (2023.) sa jedne strane, a sa druge...  · 5 komentara