Martinović i Janković (foto: www.mduls.gov.rs)
Martinović i Janković (foto: www.mduls.gov.rs)
07.03.2024, 07:59

Mionica dobila nov informacioni sistem za rad e-parlamenta

č: | fb:

U Mionici je otvorena renovirana skupštinska sala u koju je uveden inovativni softverski sistem za funkcionisanje elektronskog parlamenta, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Za projekat modernizacije parlamenta u Mionici, Ministarstvo je izdvojilo blizu 32 miliona dinara.

 

Otvaranju je prisustvovao ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović koji je izrazio uverenje da će uz pomoć najsavremenije računarske opreme naredna sednica Skupštine opštine Mionica biti ne samo pripremljena, nego i kompletno vođena elektronskim putem. 

 

Istakavši prednosti i pozitivan uticaj koji elektronska komunikacija ima na bolji i efikasniji rad odbornika, ministar Martinović je naglasio ulogu i značaj ovakvog sistema rada, te da se on direktno odražava na uštedu papira, resursa i vremena.

 

Govoreći o povezanosti projekta digitalizacije lokalnih parlamenata sa širim procesom sprovođenja modernizacije i reforme javne uprave, a na čemu insistira i intenzivno radi Vlada Republike Srbije, ministar Martinović je podsetio na važnost razvoja elektronskih usluga, kao i rast broja korisnika na Portalu eUprava.

 

Navodeći da u pojedinim brdsko-planinskim krajevima još uvek postoji nedovoljno kvalitetan digitalni signal, ministar je objasnio da će nakon završetka Vladinog projekta uvođenja širokopojasne internet mreže, čitava teritorija naše zemlje biti pokrivena brzom konekcijom, te da ne samo da neće biti opštine nego ni sela bez interneta. Kako je rekao, krajem 2025. godine definitivno će biti okončano rešavanje ovog pitanja.

 

Kako se navodi u saopštenju, ministar Martinović je razgovarao sa predsednikom Mionice Bobanom Jankovićem o projektima koji potencijalno mogu da budu realizovani u partnerstvu sa Ministarstvom.

Martinović i Janković

Martinović i Janković (Foto: www.mduls.gov.rs)

 

Predsednik Mionice Boban Janković je rekao da Mionica ima pouzdanog partnera u Vladi Republike Srbije i to je tokom proteklih godina izuzetno uočljivo i vidljivo u svakom mestu u opštini Mionica.

 

"U ovoj skupštinskoj sali sednice se vode od 2008. godine, a pre toga zbog nedostatka uslova za rad održavane su u drugim zgradama. Mi smo danas opet napravili jedan iskorak tako da smo ceo proces uz pomoć Vlade i Ministarstva unapredili i digitalizovali. Pored toga, uz pomoć državnog rukovodstva, očekuje nas nastavak realizacije mnogobrojnih projekata koji će uticati na poboljšanje kvaliteta života u našoj opštini, a posebnu važnost pridajemo rehabilitaciji lokalne saobraćajne infrastrukture koja predstavlja deo trogodišnjeg plana "Skok u budućnost, 2027" – rekao je Janković.

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 3 sati 55 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 3 sati 56 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 14 sati 17 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...