Scena iz predstave Doktor Molijer (foto: Duško Ašković)
Scena iz predstave Doktor Molijer (foto: Duško Ašković)
12.03.2024, 10:11

Premijera predstave "Doktor Molijer" ubskog pozorišta

č: | fb:

Nakon višemesečnih priprema, prvi ansambl ubskog Pozorišta "Raša Plaović" kreće u nove teatarske pohode premijerom predstave "Doktor Molijer", po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Duška Aškovića.

 

Prvo izvođenje zakazano je za utorak, 12. mart, sa početkom u 20 časova na velikoj sceni Doma kulture. Da su Ubljani željno iščekivali novo ostvarenje ovdašnjeg pozorišta dokazuje i činjenica da ulaznica nema u prodaji još od prošle nedelje. 

 

Glumačku postavu u "Doktoru Molijeru" čine Vladimir Tadić, Dragana Janković, Žikica Milošević, Voja Raonić, Aleksandar Petrović, Zoran Avramović, Slavica Maletić, Mirjana Simić, Zoran Savković, Nikola Jeremić, Marko Milošević i Janko Hadžić.

 

Osim što je reditelj predstave, Duško Ašković je osmislio i scenografiju i kostime, dok autorsku muziku potpisuje Dragan Maksimović. Za ton je zadužena Jelena Despotović, za svetlo Vladislav Krsmanović i Mirko Jakovljević, a Olga Nenković je inspicijent i sufler. Tehničku podršku za realizaciju predstave pruža Ustanova kulture "Kulturni centar Ub". 

 

Scena iz predstave Doktor Molijer

Scena iz predstave Doktor Molijer (Foto: Duško Ašković)

Nakon praizvedbe u ubskom Domu kulture, Pozorište "Raša Plaović" će u martu sa novom predstavom učestvovati na nekoliko dramskih amaterskih festivala. Najpre, 14. marta u Bratuncu, 22. marta u Staroj Pazovi, dva dana kasnije u Petrovcu na Mlavi i 29. marta u Prnjavoru. Ubska repriza očekuje se početkom aprila. 

 

Predstava "Doktor Molijer" rađena je po dramskom tekstu "Šta je to u ljudskom biću što ga vodi prema piću", koji je 1976. godine napisao vrhunski majstor svog posla Dušan Kovačević. Ova humorna drama o alkoholičarima na prinudnom lečenju od zavisnosti, početkom osamdesetih bila je osnova za višestruko nagrađivani film "Poseban tretman" u režiji Gorana Paskaljevića.

 

Podsećamo, prethodna predstava ubskih glumaca "Bajka o pozorištu" po tekstu Vladimira Đurđevića i u režiji Duška Aškovića jedna je od najigranijih i najnagrađivanijih u novijoj istoriji Pozorišta "Raša Plaović". Od svoje premijere, u junu 2021. godine, odigrana je preko 50 puta i osvojila je najznačajnija priznanja na mnogobrojnim pozorišnim festivalima u zemlji i regionu.

 

Aktuelno

Parking Gradske uprave (foto: Kolubarske.rs)
Raspisan tender Pre 5 sati 21 minuta

Grad kupuje 38.000 litara goriva

Gradska uprava kupuje 38.000 litara goriva, vrednost tendera je 7,1 milion dinara. Prošle godine kupljena je identična količina, a rekordna je bila 2018, potrošeno je 74.000 litara, dok je pre osam...

Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Na platou Centra za kulturu Pre 7 sati 29 minuta

Ulična akcija "Tvojih 15 minuta"

U susret lokalnim izborima 2. juna Nacionalna koalicija za decentralizaciju je pokrenula kampanju za motivisanje glasača da izađu na izbore. U petak 24. maja od 11 do 14 časova na platou Centra za...

Hala sportova Mionica (foto: Kolubarske.rs)
Od 24. do 26. maja Pre 7 sati 29 minuta

Mionica domaćin državnog prvenstva u ženskom rukometu

Mionici je pripala čast da bude domaćin Državnog prvenstva u rukometu u kategoriji Ž-12. Opština Mionica ugostiće od 24. do 26. maja preko 200 rukometašica iz 12 najboljih srpskih klubova.