Scena iz predstave Doktor Molijer (foto: Duško Ašković)
Scena iz predstave Doktor Molijer (foto: Duško Ašković)
12.03.2024, 10:11

Premijera predstave "Doktor Molijer" ubskog pozorišta

č: | fb:

Nakon višemesečnih priprema, prvi ansambl ubskog Pozorišta "Raša Plaović" kreće u nove teatarske pohode premijerom predstave "Doktor Molijer", po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Duška Aškovića.

 

Prvo izvođenje zakazano je za utorak, 12. mart, sa početkom u 20 časova na velikoj sceni Doma kulture. Da su Ubljani željno iščekivali novo ostvarenje ovdašnjeg pozorišta dokazuje i činjenica da ulaznica nema u prodaji još od prošle nedelje. 

 

Glumačku postavu u "Doktoru Molijeru" čine Vladimir Tadić, Dragana Janković, Žikica Milošević, Voja Raonić, Aleksandar Petrović, Zoran Avramović, Slavica Maletić, Mirjana Simić, Zoran Savković, Nikola Jeremić, Marko Milošević i Janko Hadžić.

 

Osim što je reditelj predstave, Duško Ašković je osmislio i scenografiju i kostime, dok autorsku muziku potpisuje Dragan Maksimović. Za ton je zadužena Jelena Despotović, za svetlo Vladislav Krsmanović i Mirko Jakovljević, a Olga Nenković je inspicijent i sufler. Tehničku podršku za realizaciju predstave pruža Ustanova kulture "Kulturni centar Ub". 

 

Scena iz predstave Doktor Molijer

Scena iz predstave Doktor Molijer (Foto: Duško Ašković)

Nakon praizvedbe u ubskom Domu kulture, Pozorište "Raša Plaović" će u martu sa novom predstavom učestvovati na nekoliko dramskih amaterskih festivala. Najpre, 14. marta u Bratuncu, 22. marta u Staroj Pazovi, dva dana kasnije u Petrovcu na Mlavi i 29. marta u Prnjavoru. Ubska repriza očekuje se početkom aprila. 

 

Predstava "Doktor Molijer" rađena je po dramskom tekstu "Šta je to u ljudskom biću što ga vodi prema piću", koji je 1976. godine napisao vrhunski majstor svog posla Dušan Kovačević. Ova humorna drama o alkoholičarima na prinudnom lečenju od zavisnosti, početkom osamdesetih bila je osnova za višestruko nagrađivani film "Poseban tretman" u režiji Gorana Paskaljevića.

 

Podsećamo, prethodna predstava ubskih glumaca "Bajka o pozorištu" po tekstu Vladimira Đurđevića i u režiji Duška Aškovića jedna je od najigranijih i najnagrađivanijih u novijoj istoriji Pozorišta "Raša Plaović". Od svoje premijere, u junu 2021. godine, odigrana je preko 50 puta i osvojila je najznačajnija priznanja na mnogobrojnim pozorišnim festivalima u zemlji i regionu.

 

Aktuelno

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 2 sati 35 minuta

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 5 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 1 sati 43 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 1 dan 2 sati

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 6 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 22 sati 3 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...  · 1 komentar