Scena iz predstave Doktor Molijer (foto: Duško Ašković)
Scena iz predstave Doktor Molijer (foto: Duško Ašković)
12.03.2024, 10:11

Premijera predstave "Doktor Molijer" ubskog pozorišta

č: | fb:

Nakon višemesečnih priprema, prvi ansambl ubskog Pozorišta "Raša Plaović" kreće u nove teatarske pohode premijerom predstave "Doktor Molijer", po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Duška Aškovića.

 

Prvo izvođenje zakazano je za utorak, 12. mart, sa početkom u 20 časova na velikoj sceni Doma kulture. Da su Ubljani željno iščekivali novo ostvarenje ovdašnjeg pozorišta dokazuje i činjenica da ulaznica nema u prodaji još od prošle nedelje. 

 

Glumačku postavu u "Doktoru Molijeru" čine Vladimir Tadić, Dragana Janković, Žikica Milošević, Voja Raonić, Aleksandar Petrović, Zoran Avramović, Slavica Maletić, Mirjana Simić, Zoran Savković, Nikola Jeremić, Marko Milošević i Janko Hadžić.

 

Osim što je reditelj predstave, Duško Ašković je osmislio i scenografiju i kostime, dok autorsku muziku potpisuje Dragan Maksimović. Za ton je zadužena Jelena Despotović, za svetlo Vladislav Krsmanović i Mirko Jakovljević, a Olga Nenković je inspicijent i sufler. Tehničku podršku za realizaciju predstave pruža Ustanova kulture "Kulturni centar Ub". 

 

Scena iz predstave Doktor Molijer

Scena iz predstave Doktor Molijer (Foto: Duško Ašković)

Nakon praizvedbe u ubskom Domu kulture, Pozorište "Raša Plaović" će u martu sa novom predstavom učestvovati na nekoliko dramskih amaterskih festivala. Najpre, 14. marta u Bratuncu, 22. marta u Staroj Pazovi, dva dana kasnije u Petrovcu na Mlavi i 29. marta u Prnjavoru. Ubska repriza očekuje se početkom aprila. 

 

Predstava "Doktor Molijer" rađena je po dramskom tekstu "Šta je to u ljudskom biću što ga vodi prema piću", koji je 1976. godine napisao vrhunski majstor svog posla Dušan Kovačević. Ova humorna drama o alkoholičarima na prinudnom lečenju od zavisnosti, početkom osamdesetih bila je osnova za višestruko nagrađivani film "Poseban tretman" u režiji Gorana Paskaljevića.

 

Podsećamo, prethodna predstava ubskih glumaca "Bajka o pozorištu" po tekstu Vladimira Đurđevića i u režiji Duška Aškovića jedna je od najigranijih i najnagrađivanijih u novijoj istoriji Pozorišta "Raša Plaović". Od svoje premijere, u junu 2021. godine, odigrana je preko 50 puta i osvojila je najznačajnija priznanja na mnogobrojnim pozorišnim festivalima u zemlji i regionu.

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 3 sati 53 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 3 sati 53 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 14 sati 15 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...