Konak - biblioteka (foto: Branko Petrović)
Konak - biblioteka (foto: Branko Petrović)
11.04.2024, 06:52

Svečano otvaranje Biblioteke "R.B. Marković" u novom prostoru

č: | fb:

Preseljenje Biblioteke "Radovan Beli Marković" u novi prostor, odnosno u konake Radića i Brene Mihajlović, koje je Opština Lajkovac ranije opredelila za potrebe ove ustanove kulture, svečano će biti obeleženo dana su podne.

 

Biće otvoreno i Zavičajno odeljenje, spomen soba posvećena književniku Radovanu Belom Markoviću i Legat Radovana i Emilije Marković, koji su smešteni u Radića konaku. U podrumu zgrade je prostor namenjen za književne večeri i kamerne programe.

 

U konaku Brene Mihajlović je radni prostor i bibliotečki fond sa pozajmnim odeljenjem za odrasle i decu.

 

Gostima na otvaranju obratiće se predstavnici opštine Lajkovac, Biblioteke "Radovan Beli Marković" i Matične biblioteke "Ljubomir Nenadović" iz Valjeva.

U programu će učestvovati profesori i učenici izdvojenog odeljenja Muzičke škole "Živorad Grbić" iz Valjeva, kao i učenica OŠ "Mile Dubljević" – Izdvojeno odeljenje Bogovađa, pobednik opštinske smotre recitatora.

Konaci - biblioteka

Konaci - biblioteka (Foto: Branko Petrović)

 

Kao reprezentativne zgrade specifične arhitekture za ruralno područje iz 19. veka konak Radića i konak Brene Mihajlović proglašeni su za spomenike kulture, a izmešteni su iz Malog Borka zbog širenja ugljenokopa, odnosno izgrađene su njihove replike.

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 6 sati 57 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar