Svečano otvorena biblioteka RBM (foto: www.lajkovac.org.rs)
Svečano otvorena biblioteka RBM (foto: www.lajkovac.org.rs)
12.04.2024, 06:54

Lajkovačka biblioteka dobila reprezentativni prostor

č: | fb:

Biblioteka "Radovan Beli Marković" iz Lajkovca je u četvrtak svečano otvorila novi prostor u kojem će ubuduće raditi. U pitanju su replike konaka Brene Mihajlović i Radića konak, koji su proglašeni za spomenike kulture kao zgrade specifične arhitekture za ruralno područje iz 19. veka.

Biblioteka RMB

Biblioteka RMB (Foto: www.lajkovac.org.rs)

 

Kao što je istakla direktorka biblioteke Snežana Škorić, uslovi su neuporedivo bolji nego u prethodnom prostoru. U konaku Brene Mihajlović smešten je bibliotečki fond sa preko 42 hiljade naslova, sa odeljenjem za odrasle i odeljenjem za decu. Zavičajno odeljenje, spomen soba posvećena poznatom srpskom književniku Radovanu Belom Markoviću i legat Emilije i Radovana Markovića smešteni su u nešto manjem Radića konaku.

 

"U podrumu te zgrade je autentičan prostor namenjen za književne večeri i druge programe. Ispred objekata nalazi se velika letnja pozornica koja će postati centar kulturnih dešavanja u narednom periodu", rekla je Snežana Škorić.

 

Biblioteka RMB

Biblioteka RMB (Foto: www.lajkovac.org.rs)

Predsednik opštine Andrija Živković naglasio je da je ponosan iz nekoliko razloga: što se biblioteka uselila u novi reprezentativni prostor u godini u kojoj je stogodišnjica nastanka varošice Lajkovac, što nosi ime tako velikog književnika kao što je Radovan Beli Marković i što deo Lajkovca u kojem se nalazi, osim sportsko-rekreativnog, dobija i kulturne sadržaje.

 

Prve knjige u ovom kraju vezuju se za manastir u Bogovađi i arhimandrita Hadži Ruvima. On je ostavio važno svedočanstvo - popis knjiga iz lične biblioteke, koje je prikupljao, čitao, proučavao i pozajmljivao drugima.

Biblioteka RMB

Biblioteka RMB (Foto: www.lajkovac.org.rs)

 

Master književnosti Daren Milivojević iz Biblioteke "RBM", spominjući dugu istoriju knjige i bibliotekarstva u opštini, još od Hadži Ruvima, poentirao je rečenicom: "Podižući biblioteke, ljudi podižu sebe i svoje društvo i jedino tako mogu i treba da se brane od nestanka i jedino tako mogu se nadati budućnosti u kojoj neće biti zaboravljeni".


Prisutnima su se obratili i direktorka Matične biblioteke "Ljubomir Nenadović" iz Valjeva Violeta Milošević, kao i novinar i publicista Miloš Jevtić, koji je jednu od svojih poslednjih knjiga iz kolekcije "Odgovori" posvetio Belom Markoviću.

 

U programu su učestvovali gitarista Miloš Arsenijević i učenici izdvojenog odeljenja Muzičke škole "Živorad Grbić" iz Valjeva na harmonikama Đorđe Stanković, Miloš Petrović i Ognjen Ivanović, kao i Anastasija Stojanović iz OŠ "Mile Dubljević", pobednik opštinske smotre recitatora.

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 5 sati 48 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 3 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 10 sati 58 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara