Ministar i predsednik optine u osnovnj školi (foto: www.mionica.rs)
Ministar i predsednik optine u osnovnj školi (foto: www.mionica.rs)
13.04.2024, 06:49

Jovanović i Janković posetili mlade programere i obišli Donji Mušić gde je uveden brzi internet

č: | fb:

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i predsednik opštine Mionica, Boban Janković posetili su mioničke đake koji su se plasirali na republičko takmičenje iz programiranja i obišli selo Donji Mušić, kod Mionice, povodom završetka radova na izgradnji širokopojasne telekomunikacione infrastrukture i uvođenja brzog interneta u prve kuće i školu ovog sela, saopštila je PR služba Mionice.

 

- Donji Mušić, kod Mionice je 208. selo u Srbiji koje je dobilo pristup brzom internetu, pa će, između ostalog, 65 učenika osmorazrednog izdvojenog odeljenja osnovne škole "Milan Rakić" – Donja Toplica u ovom selu, od sada imati mogućnost održavanja digitalne nastave, časova informatike i računarstva i korišćenja digitalnih udžbenika, dok je 28 domaćinstava već priključeno na internet. Pored đaka iz Donjeg Mušića, izdovjeno odeljenje pohađaju i učenici iz okolnih sela Virovca, Vrtiglava, Gornjeg Mušića, Velikih Marišta i Nanomira. U 208 sela do kojih smo do sada doveli optičku telekomunikacionu infrastrukturu živi približno 90.000 stanovnika i oni sada mogu da koriste elektronsku upravu, eAgrar, elektronsku trgovinu, ali i da prate na stotine televizijskih kanala - rekao je Jovanović.

 

On je naglasio da prva faza ovog projekta obuhvata izgradnju približno 4.700 km optičkih trasa, za oko 700 ruralnih naselja, blizu 120.000 domaćinstava i oko 730 škola, kao i da će se završetkom druge i treće faze, do kraja 2025. godine, preko 99% domaćinstava u RS imati fiksni optički pristup internetu, brzine preko 100 Mbps. Jovanović je dodao i da je kroz projekat Povezane škole u Mionici, koji je Ministarstvo završilo prethodne godine, završena izgradnja lokalne računarske mreže u 6 osnovnih i srednjih škola, dok je na Akademsku mrežu RS (AMRES) povezano 17 objekata osnovnih škola i njihovih izdvojenih odeljenja.

 

- Zahvaljujem se ministru Mihailu Jovanoviću na poseti našoj opštini i našim školama. Učenici u izdvojenom odeljenju u Donjem Mušiću sada će imati kvalitetnije uslove za nastavu i obrazovanje. Danas smo imali prilike da vidimo i naše izvrsne đake koji su nam pokazali šta oni sve rade, a dobra vest je da su se plasirali na republičko takmičenje u Beogradu koje će se održati u aprilu. Mionica ima budućnost, a na nama je da našu decu podržimo i obezbedimo im što bolje uslove. Plan je da kroz Centar za obrazovanje i razvoj uvrstimo i školu robotike. Nastavljamo da ulažemo u obrazovanje i edukaciju naše dece i u tome imamo veliku podršku države - rekao je predsednik opštine Mionica, Boban Janković.

 

Ministar i predsednik opštine Mionica, prethodno su posetili Centar za obrazovanje i razvoj u Mionici, u okviru kojeg im je učenik OŠ "Milan Rakić" Ognjen Popović predstavio zajedničko idejno rešenje tima u kategorijama programiranje drona i programiranje mBota na smotri "Znanjem za budućnost" kojim su se plasirali na republičko takmičenje. Pored učenika Ognjena, tim čine učenici Veljko Dikić, Nikola Jovanović i Matea Čitaković.

 

Poseti OŠ "Milan Rakić" u selu Donji Mušić prisustvovali su i predstavnici Telekoma Srbija i Rooaming Networks. Ministarstvo informisanja i telekomunikacija opremilo je školu sa štampačem i pratećom opremom za računare

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 9 sati 35 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 7 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 14 sati 46 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara