Ubska gimnazija (foto: Dragana Nedeljković)
Ubska gimnazija (foto: Dragana Nedeljković)
22.05.2024, 06:58

Ubska Gimnazija otvara sportsko odeljenje

č: | fb:

Uz saglasnost Ministarstva prosvete, ubska Gimnazija "Branislav Petronijević" će od školske 2024/25. godine, pored dva postojeća odeljenja opšteg tipa, imati i jedno novo, specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport. Namenjeno je đacima koji aktivno treniraju kako bi im se obezbedilo kvalitetno srednjoškolsko obrazovanje, koje će im omogućiti i neometano napredovanje u sportu i brojaće 20 učenika.

 

Ideja o otvaranju takozvanog sportskog odeljenja postoji godinama, ali su se sada stekli uslovi da se ona i ostvari, ukazuje Anđelka Simić Milivojević, direktorka Gimnazije "Branislav Petronijević".

 

"Gimnazija je po broju odeljenja mala škola, ali je njen značaj za Ub veliki jer se u njoj učenici pripremaju za upis na fakultete, efikasno studiranje, kao i da odgovore zahtevima vremena u kojem žive i u kome će graditi profesionalnu karijeru", reka je Simić Milivojević.

 

Prema njenim rečima, opština Ub investira znatna sredstva u sportsku infrastrukturu. Sportski tereni i objekti u gradu su brojni i uređeni: Sportsko-rekreativni centar "Školarac", Sportska i balon hala, fudbalska igrališta, Akva park, zatvoreni bazen u sklopu OŠ "Milan Munjas", teretane na otvorenom…

 

SRC Školarac

SRC Školarac (Foto: Milutin Rafailović)

"Ta ulaganja rezultiraju i vrhunskim postignućima ubskih klubova, ali i pojedinaca. Međutim, još važnija je činjenica da se sve više dece aktivno bavi sportom, da se promovišu zdravi stilovi života, a samim tim se daje veliki doprinos i prevenciji korišćenja psihoaktivnih supstanci. U prilog tome ide i potreba za odeljenjem koje će deci omogućiti da nastave aktivno da se bave sportom, ali i da steknu gimnazijsko obrazovanje i pripreme se za upis na fakultete i uspešno studiranje", kazala je direktorka ubske Gimnazije.

 

Što se tiče đaka koji budu pohađali sportsko odeljenje, oni će biti spremni za studiranje, pre svega na fakultetima na kojima je bitnija fizička spremnost, a to su fakulteti za sport i fizičko vaspitanje, visokoškolske ustanove koje obrazuju buduće trenere, sportske menadžere i nastavnike, ali i vojne i policijske akademije. Takođe, imaće prohodnost i na druge fakultete, najpre medecinskog tipa, ali i na sve ostale.

 

Anđelka Simić

Anđelka Simić (Foto: Milutin Rafailović)

Govoreći o specifičnostima ovog smera, Simić Milivojević kaže da sportsko odeljenje maksimalno može imati 20 đaka, što omogućava lakšu primenu interaktivnih oblika rada koji će doprineti tome da učenici više uče tokom samog boravka u školi.

 

"Još jedna specifičnost je to što će učenici već u prvom razredu imati šest časova fizičkog nedeljno, to jest 1115 u toku četiri godine, a kasnije i više, i to kroz dva predmeta: Sport i trening i Sport i zdravlje. U okviru ovih predmeta, učiće o trenažnom procesu, istoriji sporta i olimpizma, uticaju hrane i suplemenata na postignuća u sportu, značaju sporta i vežbanja za reproduktivno zdravlje i zdravlje uopšte", navela je Simić Milivojević.

 

Naša sagovornica dodaje da Gimnazija ima stručan i obučen nastavni kadar, ali i neophodnu opremu da se nastava po potrebi odvija na daljinu i hibridno, tako da će, dok budu na klupskim i reprezentativnim pripremama i takmičenjima, učenici moći da budu u toku sa svim nastavnim aktivnostima, da prate časove, imaju materijal za učenje, a provere znanja će im biti omogućene kada budu u školi.

 

"Ubska Gimnazija je jedina škola u Kolubarskom okrugu koja će imati ovo odeljenje, a lokalna samouprava finansira troškove autobuskog prevoza za sve učenike koji pohađaju škole na Ubu. Naša škola je doživljena kao bezbedna sredina, tako je vide i učenici i roditelji, a svake godine svi maturanti uspešno upisuju željene fakultete", ističe direktorka ove ugledne prosvetne ustanove.

 

U ovoj godini započeće radovi na rekonstrukciji zgrade ubske Gimnazije i Tehničke škole, koje su pod jednim krovom. U sklopu radova biće izgrađena nova i veća fiskulturna sala na dva nivoa, što će biti od velikog značaja za sve učenike, posebno one koji budu pohađali odeljenje za talentovane sportiste.


Uslovi upisa

 

Da bi stekli pravo upisa na novi smer, kandidati treba da dostave potvrdu o ostvarenim sportskim rezultatima postignutim u osmom razredu osnovne škole, koju izdaje nadležni sportski savez. Na rangiranje učenika, pored sportskih rezultata, utiču opšti uspeh i završni ispit. Ovi učenici ne polažu prijamni ispit, a prijavljivanje učenika i podnošenje sportske dokumentacije biće od 6. do 8. juna od 8 do 16 časova u školi.

 

Svi precizniji podaci u vezi sa prijavom i upisom mogu da se vide na sajtu škole www.gimnazijaub.rs i dobiju putem telefona 014/414-492 i 062/ 804 22 82.

 

Aktuelno