Uništen staklenik (foto: www.mionica.rs)
Uništen staklenik (foto: www.mionica.rs)
01.07.2024, 06:25

Ogromne štete u Mionici od grada, poplava, olujnog vetra...

č: | fb:

Elementarne nepogode u vidu grada, olujnog vetra i poplava koje su zadesile opštinu Mionica prethodnih dana pričinile su ogromne štete.

 

Nakon prvih preliminarnih izveštaja Komisija sa terena procenjuje se da je oštećeno preko 45 stambenih objekata, 425 kilometara makadamskih puteva, 50 kilometara asfaltnih puteva, registrovana su oštećenja na dva mosta u Planinici i Gornjem Lajkovcu. Oštećeni su i objekti javne namene Dom zdravlja, sportska hala, a najteža je situacija je u Predškolskoj ustanovi "Neven".

 

Pored šteta na infrastrukturi i objektima, elementarne nepogode uništile su i poljoprivredne kulture, zasade, plastenike, staklenike, poljoprivrednu mehanizaciju. Procenjuje se da je oštećeno oko 450 hektara poljoprivrednih kultura i 87 hektara voća. A prema prvim izveštajima Komisije procenjuje se da je šteta na poljoprivrednim površinama i više od 41 milion dinara.

 

Sve službe od prvog dana stavljene su u stanje pripravnosti, a Komsije još uvek procenjuju nastalu štetu.

 

Predsednik opštine Mionica Boban Janković kaže da su građani pretrpeli ozbiljne štete i da će lokalna samouprava pokušati da pomogne na sve načine. On je sa državnim sektretarom u Ministarstvu javnih ulaganja Bobanom Birmančevićem i pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije obilazio pogođena područja.

 

- Zahvaljujem se državnom sekretaru Birmančeviću, Ministarstvu javnih ulaganja i Ministarstvu odbrane, Vojske Srbije koji su posetili našu opštinu čim su dobili informaciju da su nas zadesile prirodne nepogode. Svaka pomoć od države biće nam od velikog značaja. Mi smo na terenu, pratimo situaciju. Ekipe saniraju putne pravce kako bi građani bezbedno stigli do svojih kuća, nabavićemo dodatne pumpe za ispumpavanje vode i u što kraćem roku normalizovati stanje u vrtiću kako bi deca što pre mogla da se vrate. Službe su u pripravnosti. Pratimo upozorenja – kaže Janković.

 

Prema najavama Sektora za vanredne situacije očekuje se pojava grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme u ponedeljak uveče 01.07.2024. i noću, kao i u utorak uveče 02.07.2024.godine.

Aktuelno

Bilbord ispred Gradske uprave (bajata Čvarkijada) (foto: Kolubarske.rs)
Gost-post: Mirjana Đorđević Pre 14 sati 32 minuta

Plakatiranje – izgubljeni u vremenu i prostoru

Dugo, dugo vremena je Valjevo galerija plakata prošlih i davno prošlih događaja. Tako ispred zgrade Gradske uprave Valjeva, na bilbordu stoji 17. Čvarkijada (2023.) sa jedne strane, a sa druge...  · 4 komentara

Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
Izabrani odlukom Skupštine grada Pre 1 dan 14 sati

Upoznajte članove novog Gradskog veća

Na sednici novoformirane Skupštine grada održane u ponedeljak izabrano je devet članova Gradskog veća, od ukupno 11. Ovo su biografije gradonačelnika i njegovog zamenika, kao i biografije čalnova...  · 35 komentara

Fabrika vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
JKP Vodovod Pre 1 dan 14 sati

Apel za racionalnu potrošnju vode

JKP "Vodovod Valjevo" poziva sve sugrađane da racionalno koriste vodu za piće kako bi se na taj način izbegle restrikcije i obezbedilo uredno vodosnabdevanje svih potrošača. Na distributivnom...  · 4 komentara