Mionica
Mionica
24.10.2014, 09:55

Prinudna uprava u Mionici

č: | fb:

Vlada Srbije je na sednici održanoj u sredu raspustila SO Mionica i imenovala Privremeno veće, objavljeno je u Službenom glasniku.

Predsednik je inženjer Boban Janković (SNS), a članovi iz te stranke su magistar ekonomije Ivana Kovačević i preduzetnik Milovan Lekić. Iz Nove Srbije član je Miroslav Đurić, dosadašnji zamenik predsednika Opštine, a iz SPS-a Dragan Gavrilović, dosadašnji predsednik Opštine.

Prema važećim zakonskim propisima vanredni lokalni izbori u  Mionici morali bi da budu održani najkasnije do 23. februara 2015. godine. Njih raspisuje predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković.

Prva sednica Veća biće najverovatnije već u 12.00 sati, a gorući problem je usvajanje rebalansa budžeta, koji je pripremljen, bez kojeg nema isplata ne samo zarada zaposlenima u Opštinskoj upravi, kao ni ostalim korisnicima budžeta, odnosno materijalnih troškova školama, nego i izvođačima radova za poslove obavljene u vreme vanredne situacije tokom majskih poplava.

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, mionička vlast je propustila priliku da u junu donese rebalans budžeta, kada su to po Srbiji činile druge lokalne samouprave u vreme vanredne situacije. Potom je pokušaj rebalansiranja budžeta propao kada se nedavno SO Mionica nije sastala zbog nedostatka kvoruma, pa su se i na taj način stekli uslovi za uvođenje privremenih mera.

Mionici je pretila potpuna blokada društvenog i svekolikog života, strahovalo se i od toga da bi pojedini izvođači radova u vreme vanredne situacije mogli puštanjem menica da blokiraju račun lokalne smouprave. U pojedinim strankama su tvrdili kako opštinski čelnici iz SPS-a „danima nisu izlazili iz Opštinske direkcije za izgradnju i razvoj kako bi ’ispeglali’ brljotine upravo iz tog perioda“.

Budžet Mioničke opštine bi u 2014, posle rebalansa, mogao da „dobaci“ do 350 miliona dinara, a lako bi u pitanje mogla doći i priprema budžeta za 2015. godinu. Ti poslovi moraju se okončati do 31. decembra.

Postavljenjem Privremenog veća, u Mionici će svoj politički život započeti četvrta garnitura na vlasti posle majskih izbora 2012. godine. Inače, ovo nije prvi put da se Mionici uvodi „prinudna uprava“. Desilo se to i posle pobede DEPOS-a, u prvom krugu većinskih izbora 1992/93, kada je tadašnja republička vlast iskoristila prva gibanja u Mionici i uvela prinudnu upravu.

Srušeni su Momir Ranković (SPO) i Živko Đurić (NRS), a oktroisani predsednik bio je Radiša Stanković, opštinski čelnik iz vremena SKS. Bezmalo prvi potez te vlasti bio je miniranje temelja Hale sportova, koja je docnije iznova započeta ali ni do danas nije završena!

Aktuelno