„Putujućim pozorištem Šopalović“  (foto: Ub)
„Putujućim pozorištem Šopalović“  (foto: Ub)
07.11.2014, 15:09

"Na pučini"

č: | fb:

Sedmi Repassage fest večeras se nastavlja nastupom Scene „Sisak“ iz Siska, koja će izvesti predstavu „Na pučini“. Komad nastao na temelju izvrsnog teksta poljskog dramskog klasika 20. veka Slavomira Mrožeka, na sisačku scenu postavio je reditelj Tihomir Kosić. Treća predstava u takmičarskom programu Repasaža pobednik je ovogodišnjeg, 54. Festivala hrvatskih kazališnih amatera.

„Na pučini” razotkriva opasnosti demokratije u kojoj se odluke donose glasovima većine. Likovi – Debeli, Srednji i Mršavi nalaze se na splavu, nakon brodoloma, bez hrane, te moraju doneti odluku koji će se od njih žrtvovati i dopustiti da ga ostali pojedu i na taj način spasiti ostale. Kampanja i izbori koje sprovode su parodija parlamentarne demokratije.

„Scena Sisak” je nevladino i neprofitno udruženje građana osnovano početkom 2011. godine. Scena deluje s ciljem promovisanja slobodnog kreativnog i kulturnog izražavanja i vrednosti građanskog društva, a  glavni naglasak stavljen je na pozorišnu delatnost.

Umesto Kočana – Rača

Umesto predstave iz Kočana (Makedonija), koja je otkazana zbog bolesti glavne glumice, sinoć je na sceni ubskog Doma kulture nastupalo Račansko amatersko pozorište Kulturnog centra „Radoje Domanović” sa „Putujućim pozorištem Šopalović“ Ljubomira Simovića, u režiji Dejana Cicmilovića. Na 56. Republičkoj smotri amaterskih pozorišta Srbije u Kuli, račanski “Šopalovići” bili su trećeplasirani.

Okrugli sto

Okrugli sto (Foto: Ub)

Nakon predstave usledio je Okrugli sto kritike, na kome su, pored voditelja razgovora Petra Lalića, govorili i članovi stručnog žirija.

- Mnogo je lepo baviti se pozorištem, pa i amaterski. Lepo je što se hvatate u koštac sa velikim misliocem, jer je Simović baš to. Simović poseduje veštinu da to što prenese na papir bude jednostvano rečeno. Svako ko se bavi velikim piscima menja sebe. Gluma, kao režija i pisanje, jeste anticipacija nečeg što postoji i ko se na taj način bavi sobom, biva nagrađen od Boga - bila je nadahnuta glumica Radmila Živković.

Predsednica žirija, dramska spisateljica Maja Pelevi imala je reči hvale za predstavu, ali je iznela i neke zamerke.

-Želim da vas pohvalim za entuzijazam koji se retko sreće. Bila sam zaprepašćena činjenicom da se amateri bave ovim tekstom. Pohvalila bih Sanju Veljković za ulogu Gine, koja je vrlo teška, kao i Dragana Ašića kao Drobca. Imam primedbe reditelju, koji, na žalost nije ovde. Izbor muzike je pleonazmičan, mislim da je ona suvišna u nekim delovima predstave. Takođe, predstave traje sat i 45 minuta, što je predugo, pa bi trebalo da angažujete profesionalnog dramaturga – iznela je svoj sud Maja Perlević.  

Režiser Boro Drašković je, za kraj, pohvalio festival. Bio je zadovoljan predstavama, organizacijom i amateskim entuzijazmom.

-Nema amatera i profesionalaca. Mi, koji se bavimo ovim poslom, u situaciji smo da dosegnemo neki smisao i uputimo gledaoce u život – zaključio je Boro Drašković.

Žiri publike, koji svake večeri bira najboljeg glumca, ovu titulu dodelio je Sanji Veljković za tumačenje uloge Gine u predstavi “Putujuće pozorište Šopalović” Račanskog amaterskog pozorišta Kulturnog centra „Radoje Domanović”.

Sanja Veljković 

Sanja Veljković (Foto: Ub)

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 2 sati 42 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 2 sati 43 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 13 sati 4 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...