Scena iz pobedničke predstave (foto: Dragana Nedeljković)
Scena iz pobedničke predstave (foto: Dragana Nedeljković)
13.11.2014, 01:02

Najbolja slovenačka predstava „Igre je konec“

č: | fb:

Predstava „Igre je konec“ Sajmona Greja, u režiji Jaše Jamnika i izvodjenju Kulturnog društva „Loški oder” iz Škofja Loke proglašena je najboljom na sedmom Repassage festu na Ubu, na koji je spuštena zavesa u sredu. Pobedničkoj predstavi iz Slovenije pripala je Plaketa „Aleksandar Popović“, koju dodeljuje Ustanova za kulturu i sport, organizator i domaćin ove smotre najboljih teatarskih ostvarenja amaterskih pozorišta sa eks JU prostora.

Nagradu za najbolju režiju festivala i plaketu „Aleksandar Popović“ dobio je Dejan Cicmilović za Nušićevu „Ožalošćenu porodicu” Kamerne scene „Miroslav Antić” iz Sente.

Glumica festivala Sanja Veljković

Glumica festivala Sanja Veljković (Foto: Dragana Nedeljković)

Najbolju žensku ulogu festivala ostvarila je Sanja Veljković kao Gina u Simovićevom „Putujućem pozorištu Šopalović“ Amaterskog pozorišta Kulturnog centra „Radoje Domanović“ iz Rače, a najbolju mušku Tihomir Kosić kao Debeli u predstavi Slavomira Mrožeka „Na pučini“ Scene „Sisak“ iz istoimenog hrvatskog grada. Plaketa „Radomir Raša Plaović“ pripala je i Gordani Nikolić za najbolju epizodnu ulogu, koja je ovu nagradu zaslužila za tumačenje lika Vide u „Ožalošćenoj porodici“ Kamerne scene „Miroslav Antić“.

Glumac festivala Tihomir Kosić

Glumac festivala Tihomir Kosić

U Sentu je otišla i nagrada za najbolju scenografiju, koju u predstavi„Ožalošćena porodica“ potpisuje Dejan Cicmilović. Nagradu za najbolju muziku žiri je dodelio Nikolini Tomić za autorsku muziku u Sofoklovoj „Antigoni“ u režiji Ivane Milosavljević i izvođenju Dramske sekcije Katoličkog školskog centra „Sv. Franjo“, Opća gimnazija Tuzla. Dramski ansambl tuzlanskih gimnazijalaca osvojio je još dve nagrade na sedmom Repasažu - za najbolju kostimografiju i koreografiju.

Odluku o nagradama, doneo je stručni žiri festivala, u sastavu: dramaturg i pisac Maja Pelević (predsednik), glumica Radmila Živković i Boro Drašković, reditelj i univerzitetski profesor.

Nagrađeni, domaćini i predsednica žirija Maja Pelević

Nagrađeni, domaćini i predsednica žirija Maja Pelević (Foto: Dragana Nedeljković)

Ne postoji amatersko i profesionalno pozorište

Završna svečanost dodele priznanja najboljim učesnicima festivala održana je u punoj sali Doma kulture, gde su, ispred organizatora, nagrade uručili Radovan Puletić, direktor Ustanove za kulturu i sport i domaćin ovogodišnje manifestacije Aleksandar Tadić. Sedmi Repasaž fest zatvorila je predsednica stručnog žirija Maja Pelević.

- Bila mi je izuzetna čast ba budem u žiriju ovogodišnjeg Repasaž festa. Gledajući ovih šest izuzetnih predstava, Radmila Živković, Boro Drašković i ja smo zaključili da, zapravo, ne postoji amatersko i profesionalno pozorište, već postoji samo amaterski i profesionalni pristup rada na pozorišnoj predstavi. U tom smislu može se reći da je sedmi Repasaž fest dokazao da su amaterske predstave koje smo imali priliku da gledamo u predhodnih sedam dana u svakom pogledu profesionalne. Divno je što amaterizam ove predstave čini još više izuzetnim. Vrlo često se dešava da mi, koji se bavimo profesionalnim pozorištem, na neki način se izgubimo u svemu tome, zato što moramo da zarađujemo novac ovim što radimo i čime se bavimo, a amateri imaju tu privilegiju da, zaista, u pozorištu pronalaze neko utočište i nekakvo bekstvo iz stvarnosti i oni su u tome svim srcem, što se vidi. U tom smislu, oni vrlo često stižu do profesionalizma mnogo više nego neka profesionalna pozorišta, rekla je Maja Pelević, zahvalivši se organizatoru i domaćinima na „divnom festivalu“ i dobroj organizaciji.

Godišnja nagrada ubskog pozorišta

Pored festivalskih, uručena je i specijalna, godišnja nagrada „Radomir Raša Plaović“ za doprinos razvoju amaterizmu na Ubu. Povelju dodeljuje ubsko Pozorište „Raša Plaović“, a ona je ove godine pripala profesoru Milivoju Radojičiću.

Milivoje Radojičić

Milivoje Radojičić (Foto: Dragana Nedeljković)

- Milivoje Radojičić  je ostavio neizbrisiv trag ne samo u pozorišnom, već i u kulturnom životu Uba. Mi, koji poznajemo dobitnika večerašnje nagrade, trudili smo se i trudimo da mlađima prenesemo makar deo neprocenjivog isustva koji smo stekli družeći se sa njim – istakao je glumac pozorišta „Raša Plaović“ Alaksandar Tadić.

Pozorište koje nosi ime jednog od najvećih srpskih glumaca 20 veka, Ubljanina Raše Plaovića je njegov živi spomenik, rekao je u svom govoru profesor Radojčić, koji je pohvalio sadašnji ansambl za uspehe koje postižu na mnogobrojnim festivalima u zemlji i okruženju. Prisećajući se vremena kada je, kao glumac i režiser, bio angažovanom u nekadašnjem KUD „Abrašević“, čiji je naslednik pozorište „Raša Plaović“, Milivoje Radojčić je kazao:

„Ovo priznanje primam i u ime svih onih amatera koji su sa mnom radili čitavih četvrt veka i bez kojih ne bi bio moguć ni moj rad reditelja i glumca, ni ono što sam postigao, a čime sam zaslužio ovo priznanje.“

Svečanost je završena komedijom Stevana Koprivice „Divan dan“ u režiji Slavenka Saletovića, koju su, u čast pobednika, odigrali Milorad Mandić Manda, Suzana Petričević, Ljubomir Bulajić i Jelisaveta Orašanin.

Glimci iz predstave Divan dan

Glimci iz predstave Divan dan (Foto: Dragana Nedeljković)

U čast velikana

Sedmi Repasaž fest otvoren je 5. novembra i u takmičarskom programu izvedeno je šest predstava koje su pobedile na pozorišnim takmičenjima amatera u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori. Iako je bila najavljena predstava iz Kočana, zbog bolesti glavne glumice otkazano je gostovanje Makedonaca, a umesto njih nastupilo je Račansko amatersko pozorište Kulturnog centra „Radoje Domanović” sa „Putujućim pozorištem Šopalović“, koje je bilo trećeplasirano na ovogodišnjem Republičkom takmičenju amaterskih pozorišta Srbije u Kuli.

Publika

Publika (Foto: Dragana Nedeljković)

Ubska publika je i ove godine ostala verna Repasažu, a što se takmičarskog programa tiče, može se zapaziti napredak i u repertoaru i u dometima amaterskih pozorišta u odnosu na prošlogodišnju manifestaciju.

Tokom sedam festivalskih dana, opština Ub i Ustanova za kulturu i sport su sa svakim podizanjem zavese oživljavali uspomene na velikane dramske reči i dramske igre – Aleksandra Popovića i Radomira Rašu Plaovića, u čiju čast se Repasaž održava. Pored sećanja na velike umetnike rođene na Ubu, festival ima i druge visoke ciljeve: da neguje i afirmiše pozorišni amaterizam, da ukaže i podseti na jedinstveno kulturno nasleđe i doprinese uspostavljanju novih oblika saradnje i susretanja u regionu. Najveću potporu festivalu, kao generalni pokrovitelj, pružila je Opština Ub, a sa značajnim finansijskim sredstvima manifestaciju je podržalo i Ministarstvo kulture Republike Srbije.  

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 13 sati 29 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu Pre 20 sati 45 minuta

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara