<p>Dragica Puljezević, Ljubinka Stevanović i Radovan &ndash; Beli Marković</p> (foto: Dragan Savić)
<p>Dragica Puljezević, Ljubinka Stevanović i Radovan &ndash; Beli Marković</p> (foto: Dragan Savić)
20.11.2014, 13:25

Vejavica lepih reči

č: | fb:

„Iz knjige u knjigu, na veliku radost čitalaca, Ljubinka Stevanović ‘prevejava’ svoje uspomene u mesečarskoj radionici na otvorenom, zapravo: na proplanku do kojeg se uspinju sve staze njenog sećanja. Njene priče ‘zvuče’ kao pesme, a pesme kao priče - ne kvareći pri tom ni jedne ni druge. Naslov jedne njene priče ‘Veju samo reči’ je opis stanja u njenom književnom svetu. Verujemo da ta ‘vejavica reči’ neće prestati, ali ni ‘zavejati’ ono što je bitno - pesmu koja ‘zvuči’ kao priča i priču koja deluje poetski..."

Ovim rečima je pisac Radovan – Beli Marković iz svog ugla predstavio novo spisateljsko ostvarenje Ljubinke Stevanović, zavičajne autorke koja živi u Osečini, na književnoj večeri koju je povodom promocije knjige organizovao izdavač - Narodna biblioteka Osečina. Pred brojnim posetiocima u sali Biblioteke mogle su se čuti samo lepe reči o ovoj knjizi, ali i ukupnom dosadašnjem književnom radu Ljubinke Stevanović.

-Knjiga „Jabuke za unuke” satkana je od proznih i poetskih ostvarenja autorke, koja opominje da je neizmerno važno skupljati rasute reči i uspomene, a viđeno i proživljeno „zarobiti” u slova jer im se samo na taj način produžava trajanje. Ljubinkine „Jabuke za unuke” su bokal razgovora, kutija za nakit u kojoj se čuvaju: biserna kap, slavljenje sna i igre, vodenični bruj, treptaji koji se smiruju, mirisi prošlosti, rukavi što se miluju sa uspomenama, ljubičasti akvarel reči, svetionik detinjstva, drago kamenje, vekovno korenje – zapisala je u pogovoru Milena Milisavljević, profesor srpskog jezika i književnosti.

Po rečima Dragice Puljezević, profesora srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi „Braća Nedić” u Osečini, „lekovita” knjiga poklanja „ikebanu stihova koji kod u nama ožive Kosovku devojku, njen polomljeni krčag i rascvetaju božure”.

Ljubinka Stevanović rođena je u Užicu. Osnovnu školu završila je u Krivoj Reci i Mačkatu, a gimnaziju i višu pedagošku u Užicu. Radila je kao nastavnik srpskog jezika i književnosti i uzgred se bavila književnim radom prvo Mačkatu, a poslednjih nekoliko decenija u Osečini. Do sada je objavila zbirku pesama „Usput uhvaćene ptice” (2001.) i knjigu lirskih zapisa i pesama „Ruže u  očima” (2012.), kao i izbor iz haiku poezije u časopisu „Paun” (2013.). 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 12 sati 38 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 12 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara