Ljig (foto: www.ljig.rs)
Ljig (foto: www.ljig.rs)
27.11.2014, 10:56

Nastavljeni radovi u Lalincima

č: | fb:

U ljiškom selu Lalinci nastavljeni su radovi na arheološkim istraživanjima u zoni autoputa Beograd-Požega-južni Jadran, potvrđeno je Kolubarskim.rs u beogradskom Arheološkom institutu. Ti radovi će najverovatnije trajati do 10. decembra.

„U Lalincima je pronađena kamena grobnica i dva groba sa kremiranjem, koja potiču iz Bronzanog doba“, rekla je rukovodilac radova Olga Perić. Dodala je da ima još toga da se istraži tokom daljih radova.

Inače, u selu Boljkovci, na području opštine Gornji Milanovac, nije otkriveno ništa zanimljivo.

Po ugovoru sa Koridorima Srbije, Arheološki institut ima ovlašćenje da obavlja arheološka istraživanja u zoni autoputeva u izgradnji i „pola metra van trase“.

Za pomenuta arheološka istraživanja, u sartadnji sa SO Ljig, na poziv Arheološkog instituta svojevremeno se javilo oko 70 osoba zainteresovanih da učestvuju u tim radovima za dnevnicu do 1.500 dinara. Muškarci rade ili na iskopu zemlje, dok žene čiste i peru arheološke iskopine. Odabrano je njih 40.

U ljikom kraju, u selu Dići, pored puta Ljig – Gornji Milanovac, Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva je od 1991. do 1993, pod rukovodstrvom arheologa Željka Ježa, istraživao crkvu i nekropolu sa kamenim polčama iz 14 – 16. veka na 600 kvadratnih metara.

Otkrivena je jednobrodna crkva sa pripratom raškog stila, bez centralne kupole. Sagradio ju je vlastelin Vlgdrag, čelnik kralja Uroša, kao svoju mausolejnu crkvu, gde je i sahranjen sa članovima bliže porodice. On se, kao monah Nikola, „prestavio“ 1327, a nadgrobnu ploču postavila je njegova supruga, monahinja Ana (mirski Vladislava).

Ovo je do sada najznačajnije arheološko otkriće u okolini Ljiga i kačersko-rudničkog kraja.

 

Aktuelno