Ubski trg (foto: Stefan Teodosić)
Ubski trg (foto: Stefan Teodosić)
29.05.2014, 08:47

Katastrofa u Ubu u brojkama

č: | fb:

U nezapamćenim poplavama koje su zadesile ubsku opštinu, blizu 80 posto teritorije Tamnave bilo je pod vodenom bujicom – 29 sela i desetak gradskih naselja. Izlile su se sve reke, rečice i bezimeni potoci i za sobom ostavile ogromnu štetu, a u pojedinim selima pustoš. Od 45.000 hektara na koliko se prostire opština, poplavljeno je 33.000 hektara i blizu 2.000 stambenih, ekonomskih, poslovnih i pomoćnih objekata. Zagađeno je 5.000 bunara, četiri kuće su srušene, a devet je nebezbedno za stanovanje. Sa teritorije ubske opštine evakuisano je 6.500 Tamnavaca, od čega je 400 bilo smešteno u kolektivne centre. Nakon poplava, pojavilo se 26 klizišta na Ubu i u selima Dokmir, Kršna Glava, Vrhovine i Gvozdenović. Branislav Sarić, načelnik Opštinskog Štaba za vanredne situacije kaže da je najveće štete pretrpelo naseljeno mesto Ub, gde je najviše stambenih i ekonomskih objekata poplavljeno.

 - Prema preliminarnoj proceni, na Ubu je potopljeno preko hiljadu domaćinstava i 80 privrednih subjekata, a tu se misli i na radnje i lokale. Posle Uba, ubedljivo je najviše stradalo Liso Polje, gde je šteta stoprocentna, sledi Crvena Jabuka sa 80 posto štete. U Šarbanama je četiri-pet domaćinstava ostalo bez celokupnog stočnog fonda, u Brezovici je potpuno uništena povrtarska proizvodnja i tu je štetu prijavilo preko 200 domaćinstava. Farma od 200 svinja u Sovljaku potpuno je uništena, u Zvizdaru pet kuća i povrtarska proizvodnja, u Čučugama je, takođe, bujica odnela plastenike... – nabraja Sarić crni bilans majskog potopa. Prema evidenciji Štaba za vanredne situacije, u poplavama je stradalo 46 grla krupne rogate stoke (krave i junice). Tokom asnacije terena, uklonjeno je 50 tona leševa životinja, najviše živine, potom ovaca i svinja.

Uništeni i usevi

Prve procene pokazuju da je bujica obrala rod sa 12.000 hektara pod pšenicom, kukuruzom, sojom i livadama, kao i 1.000 hektara pod plastenicima i baštama.

 - U poljoprivredi je šteta ogromna. Uz povrtare sa poplavljenog područja, kojima je zabranjena prodaja robe, i ratari će ostati bez prihoda, ali i bez hrane za stoku, jer letina za dvadesetak dana stiže za žetvu, a nadležni inspekcijski organi zabranili su za stočnu upotrebu sve što je poplavni talas zahvatio. Pored toga, imaćemo i troškove u skidanju ko zna koliko tona zagađenih i kontaminiranih useva, koji se moraju pokositi, osušiti i izvesti sa njiva, jer je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje strnih ostataka na otvorenom prostoru - objašnjava Sarić.

 Na putnoj infrastrukturi se vide velike razmere štete. Načelnik Opštinskog Štaba ističe da gotovo da nema saobraćajnice koja nije oštećena u poplavama. U Slatini se pojavilo klizište na delu magistralnog puta Valjevo - Šabac, a u istom selu put je oštećen i na jednom mestu na reci Ub. Oštećeni su i regionalni pravci Ub - Obrenovac (u dužini od 300 metara u Crvenoj Jabuci), Ub - Šabac (u Takovu, Vrelu i Vukoni) i Kalinovac - Novaci – Pambukovica (u Kalinovcu i Novacima), kao i mnogi lokalni putevi. Voda je odnela većinu seoskih i zaselačkih puteva.

Preliminarne procene štete od poplava biće poznate 30. maja, ali nesumnjivo je da premašuju nekoliko desetina miliona evra.

Vanredna situacija i dalje na snazi u nekim selima

U naseljenom mestu Ub i većini mesnih zajednica juče je ukinuta vanredna situacija, koja je zbog poplava proglašena 14. maja na teritoriji cele opštine. Odluka o vanrednom stanju ostala je na snazi u tamnavskim selima koja su poplavama bila najviše pogođena i gde je pomoć još uvek neophodna – Liso Polju, Crvenoj Jabuci, Brezovici i delovima Brgula, Šarbana, Miloraca, Sovljaka, Gunjevca, Zvizdara i Takova. Na ugroženim područjima i dalje će se sprovoditi asanacija terena, dezinfekcija stambenih i ekonomskih objekata i bunara, pružanje prve medicinske pomoć i snabdevanje domaćinstava vodom, hranom, sredstvima za higijenu i dezinfekciju.

Ubljani se od ponedeljka ne snabdevaju vodom za piće sa cisterni, pošto je ona iz Gradskog vodovoda ispravna. Sve raspoložive cisterne preusmerene su na poplavljena sela, gde je zagađeno 5.000 bunara. Dezinfekcija bunara započeta je tokom vikenda, najpre u najugroženim selima, a ova važna mera nastavlja se i dalje i, paralelno sa bunarima, sprovodi se i na objektima. Od blizu 2.000 stambenih i poslovnih objekata, koliko je bilo poplavljeno, do sada je oko 1.200 dezinfikovano. U narednim danima planirana je i dezinsekcija i deratizacija poplavljenog područja.

Prihvatni centar za evakuisane stanovnike Obrenovca i dalje je Sportska hala na Ubu, ali se trenutno ovde nalazi tek nekolicina ljudi. Oni koji su imali gde, vratili su se svojim kućama, dok su ostali smešteni kod rodbine i prijatelja. Njima se svakodnevno obezbeđuju obroci, voda za piće i sredstva za higijenu. Prema evidenciji Štaba za vanredne situacije, u ubskoj opštini je od početka poplava utočište našlo hiljadu Obrenovčana.

Humanitarna pomoć ne prestaje da stiže, a trenutno je najpotrebnija u stočnoj hrani, sredstvima za dezinfekciju i lekovima.

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 18 sati

Možda i jesmo "narod najstariji", a da li smo "odrasli"?

Ne mora biti štetno ali korisno nije, ne obraćati pažnju na mišljenje nauke. Pogotovu ako se bavi društvom, i do nekog mišljenja je došla konstatujući mišljenje značajnih ljudi ili (i) značajnog...

Dečja nedelja u Mionici (foto: www.mionica.rs)
Program na Trgu vojvode Mišića Pre 21 sati 39 minuta

"Dečja nedelja" i u Mionici

Učenici osnovnih škola i predškolci okupili su se na Trgu vojvode Mišića u Mionici i zajedno otvorili "Dečju nedelju" koja se ove godine održava pod sloganom "Veliko srce dece Srbije".