Porodilje iz Osečine  (foto: Borivoj   Jančić)
Porodilje iz Osečine (foto: Borivoj Jančić)
30.01.2015, 10:19

Sedmostruka majka na čelu kolone

č: | fb:

Marija Lazić iz Gunjaka je u 2014. godini rodila sedmo dete i po opštinskoj odluci dobila je jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 44.200 dinara. Ovo pravo, koja se obračunava na osnovu visine prosečne republičke zarade i dodeljuje dva puta godišnje, lane je ostvarilo ukupno 75 porodica, u prvoj polovini 29, a u drugoj još 46 porodica.

Po rešenjima koja se donose na ime majki ako su državljanke Srbije i imaju prebivalište na teritoriji opštine u trajanju od najmanje šest meseci, odnosno očeva u ostalim slučajevima, svima koji su dobili prinove u drugom polugođu prošle godine na maloj svečanosti u opštini čestitali su i uručili koverte sa novcem predsednik Opštine Nenad Stevanović i Zlatija Miličić, predsednik Skupštine opštine.

Po 44.200 dinara otišlo je i u osam domaćinstava koja su u drugom polugođu dobila svoje treće dete, dok je 12 roditelja za drugo i 25 za prvo novorođenče ovom prilikom primilo po 22.100 dinara ovog vida opštinskog podsticaja u borbi protiv pada nataliteta i „bele kuge”. Među njima su se našle i tri porodice sa porodiljama koje još nisu stekle srpsko državljanstvo, a reč je o dve Albanke i jednoj Bosanki. S obzirom na primetnu stagnaciju broja stanovništva na opštinskoj teritoriji, koja je samo u periodu između dva najnovija popisa iznosila zabrinjavajućih 17 odsto, ovde se pažljivo prate (i porede) podaci iz ranijih godina. A oni kažu da je 2010. godine pravo na ovu vrstu opštinske pomoći ostvarilo 60, naredne godine samo 56, zatim 2012. ohrabrujućih 86, a 2013. ta brojka se zaustavila na optimističkoj cifri od 89 novorođenih beba.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 13 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 5 komentara