Poplavljena Osečina (foto: Dragan Savić)
Poplavljena Osečina (foto: Dragan Savić)
02.06.2014, 14:03

Preliminarno 480 miliona, plus...

č: | fb:

U izveštaju za Vladu Republike Srbije o preliminarnim procenama štete nastale od poplave i aktiviranja brojnih klizišta prijavljeno je da ona iznosi najmanje 480,22 miliona dinara. Šest kuća je uništeno od klizišta, a njihovi stanari preseljeni kod rodbine i prijatelja. Pored toga, klizišta su ugrozila još najmanje osam stambenih objekata, ali se ni tu spisak ne završava jer svakodnevno stižu nove prijave sa terena, tako da ni iznos ukupne štete još nije konačan.

Dve opštinske komisije procenile su štetu na 60 prizemnih ili spratnih zgrada u čiji su se donji deo ulili voda i mulj na 21 milion, a na 30 pomoćnih objekata na tri miliona dinara. Na privrednim dobrima (objektima i opremi) najveću štetu pretrpela je kompanija „Krušik-Plastika” u restrukturiranju, gde su materijalna i nematerijalna šteta procenjene na ukupno 63 miliona dinara. Poplavljeno je i 25 drugih privrednih objekata, a šteta je 17 miliona dinara.

Od sportskih objektata najgore su prošli svlačionice i fudbalsko igralište, gde je za podziđivanje aktiviranog klizišta potrebno 40 miliona dinara. Visina štete na telekomunikacijama, koje je prijavio „Telekom”, iznosi dva miliona, a na elektromreži nije prijavljena u Osečini.

U 19 naseljenih mesta lokalna infrastruktura je uništena ili oštećena na 113 tačaka. Ukupno šteta procenjena je na 197 miliona dinara, i to: na putevima  137 i na mostovima 60 miliona dinara.

Na poljoprivrednim dobrima šteta je procenjena na 137 miliona dinara. Na zasejanim poljoprivrednim površinama i pod voćnjacima ona iznosi 76, a na totalno uništenom i fizički nestalom zemljištu od poplava i klizišta još 61 milion dinara.

Ovdašnje ljudstvo, mehanizacija i ostali resursi usmereni su na otklanjanje posledica od poplava i pokrenutih klizišta. Čišćenje kontaminiranih javnih i privatnih površinaprivodi se kraju. Teška mehanizacija radi na sprečavanju rušenja objekata koju su ugrožena od klizišta, kao i na uspostavljanju makar minimalne prohodnosti na saobraćanoj infrastrukturi.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 2 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 1 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 1 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...