Ministar Ilić na mostu u Komiriću (foto: Dragan Savić)
Ministar Ilić na mostu u Komiriću (foto: Dragan Savić)
03.02.2015, 16:20

Prvo projekti, pa mostovi

č: | fb:

Na ministarskom zadatku vezanom za saniranje posledicaprošlogodišnjih majskih poplava i pokretanja klizišta, ministar bez portfelja Velimir Ilić za jednu od prvih destinacija koje je posetio radi utvrđivanja dokle se odmaklo u obnovi, izabrao je opštinu Osečinu. 

„Obnova zemlje posle katastrofalnih poplava i aktiviranja klizišta ne odvija se ravnomerno. U nekim sredinama je dosta urađeno, a u nekim nedopustivo malo, što izaziva nezadovoljstvo građana u pojedinim opštinama”. poručio je ministar Ilić. Nakon razgovora sa opštinskim rukovodstvom ministar u čijoj nadležnosti su vanredne situacije stekao je uvid o tome koliko je do sada urađeno na ovom terenu.

„Ovde sam pre svega zbog mostova i klizišta. Hoću da svaki porušeni ili oštećeni most radimo i da ga što pre u potpunosti osposobimo za korišćenje. Premijer Aleksandar Vučić insistira na potpunim informacijama o tome šta je urađeno, a šta nije, da bi se što pre odredilo ko će, kada i kako da radi. Vlada očekuje da do 15. maja sve bude završeno, a na nekim mestima još nije krenulo ni projektovanje. Zna se da je problem u tome što onaj ko nema pare ne može ni da raspiše tender za projekte. Ali, ako lokalna vlast nema i ne može, onda je država ta koja mora da obezbedi sredstva i pomogne da se život u najkraćim mogućim rokovima normalizuje, da ljudi mogu bezbedno da pređu sa jedne na drugu obalu reke”, rekao je ministar Ilić.

Velimir Ilić i Milan Simić

Velimir Ilić i Milan Simić (Foto: Dragan Savić)

Predstavnici Opštine ukazali su na činjenicu da još nema projekata niti primetnijih aktivnosti republičkih institucija da se nešto bitnije promeni i popravi, pre svega kada su u pitanju četiri mosta: u Komiriću, Bastavu i Lopatnju, kao i u Osečini kod autobuske stanice, gde most nije „načet” ali je svojevremeno tako urađen da njegov središnji stub zadržava i podiže nivo vode i povećava opasnost od poplave u centralnom delu opštinskog sedišta. Prilikom zajedničkog obilaska najproblematičnijih tačaka ministar Ilić i njegovi domaćini su se podsetili da je svojevremeno, u vreme njegovog mandata u Ministarstvu za kapitalne investicije,  u ovoj opštini urađeno nekoliko mostova uz poštovanje svih propisanih standarda i da su oni uspešno odoleli svim kasnijim iskušenjima.

„Sada ću napraviti detaljan izveštaj Vladi i zalagati se da u svim opštinama koje sada obilizam svaki oštećeni ili porušeni objekat, kao što je, kako sam u prolazu primetio, i most na izlasku iz Valjeva, gde ću, takođe, uskoro doći, bude u potpunosti funkcionalan", napomenuo je ministar Velimir Ilić.

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 7 sati 45 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar