Masafumi Kuroki i dr Biljana Nikolić (foto: Glas Tamnave)
Masafumi Kuroki i dr Biljana Nikolić (foto: Glas Tamnave)
14.02.2015, 13:34

Za nabavku rendgena 62 hiljade evra

č: | fb:

Domu zdravlja na Ubu, koji je pretrpeo štetu u prošlogodišnjim majskim poplavama, Vlada Japana donirala je rendgen sa perifernim aparatima. Na svečanoj ceremoniji u Vladi Republike Srbije, ugovor vredan 62.000 evra juče su potpisali ambasador Japana u Srbiji Masafumi Kuroki i direktorka ubskog Doma zdravlja dr Biljana Nikolić.

- Pošto nam je stari aparat oštećen u poplavama, novi rendgen će nam svakako pomoći u boljoj dijagnostici i kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti našeg stanovništva – izjavila je nakon potpisivanja ugovora dr Biljana Nikolić, uz veliku zahvalnost japanskoj Vladi na ovom vrednom poklonu.

dr Biljana Nikolić

dr Biljana Nikolić (Foto: Glas Tamnave)

Pre pet meseci, Predškolska ustanova „Ub“ dobila je donaciju od japanskog naroda u vrednosti od blizu 54.000 evra za rekonstrukciju sistema grejanja i obnovu fasade, čime su poboljšani uslovi za boravak dece u Vrtiću, podsetio je na svečanosti u Vladi Srbije predsednik opštine Ub Darko Glišić.  Nabavka savremenog rendgen aparata sa perifernim uređajima doprineće podizanju kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga na još veći nivo i, samim tim, kvaliteta života svih građana ubske opštine, rekao je Glišić o poslednjem donatorskom paketu japanske Vlade.

- Zbog toga, velika zahvalnost gospodinu Kurokiju i narodu Japana na pravom prijateljstvu, jer kada je dobro, lako je biti prijatelj. Iskreni prijatelji jasno se prepoznaju u nevolji, a narod Japana je nebrojano puta pokazao da kada nam je najteže, uvek je uz nas – napomenuo je Darko Glišić, uz poziv ambasadoru Kurokiju da poseti ubsku opštinu i uz očekivanje da će ta poseta biti veoma brzo realizovana.

Darko Glišić

Darko Glišić (Foto: Glas Tamnave)

Ambasador Japana u Srbiji Masafumi Kuroki, koji je juče potpisao pet ugovora o donaciji u ukupnom iznosu od 306.941 evra za zdravstvene i obrazovne ustanove u Srbiji (domove zdravlja na Ubu i u Krupnju, srednju školu u Petrovcu na Mlavi, kao i osnovne škole u Krupnju i Paraćinu), rekao je da ovi grantovi predstavljaju nastavak pomoći za poplavljena područja. Kako je saopštio, Vlada Japana je 3. februara donela odluku da obezbedi grant u iznosu od 3,64 miliona američkih dolara za Srbiju preko UNDP-a, kako bi ojačala spremnost i kapacitete opština u odbrani od nepogoda. Prema njegovim rečima, Japan će nastaviti sa podrškom Vladi i opštinama u Srbiji ne samo u oporavku od prošlogodišnjih poplava, već i u pripremama za njihovo sprečavanje u budućnosti.

Kroz program za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) Vlada Japana je od 1999. godine pokrenula skoro 200 projekata i donirala preko 10 miliona evra u unapređenje obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite.

Potpisivanju ugovora u Vladi Srbije prisustvovali su i ministar prosvete Srđan Verbić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, predsednici opština Paraćin, Petrovac na Mlavi, Krupanj i Ub, kao i direktori ustanova koje su dobile donacije.

U Vladi Srbija

U Vladi Srbija (Foto: Glas Tamnave)

 

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 6 sati 52 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 4 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 12 sati 2 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara