Sa otvaranja izložbe (foto: Dragan Savić)
Sa otvaranja izložbe (foto: Dragan Savić)
17.02.2015, 10:41

Srbija pamti savezničku Bizertu

č: | fb:

U Galeriji u Osečini, u okviru obeležavanja Dana državnosti i godišnjice početka Prvog srpskog ustanka, postavljena je izložba pod nazivom „Srbija pamti savezničku Bizertu”, zatim prikazan dokumentarni film Radio televizije Srbije „Bizerta - povratak u legendu” u bioskopskoj sali i održana tribina u Velikom ratu.

Izložbu fotografija i dokumenata koji svedoče o herojstvu srpske vojske,  golgoti kroz koju je prošla i oporavila se uz pomoć humanih saveznika, sve do konačne pobede, otvorio Mihajlo Jovanović, podpredsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca. Prigodnoj svečanosti prisustvovali su autor izložbe i knjige „Srbijo, majko i maćeho”  Luka Nikolić iz Beograda, potpukovnik u penziji, onda istoričari Velibor Vidić iz Valjeva i Svetozar Gačić iz Osečine, kao i predstavnik lokalne samouprave Milan Simić, zamenik predsednika Opštine i brojni građani, među kojima je najviše bilo učenika viših razreda Osnovne škole „Braća Nedić”.

Autor Nikolić sa posetiocima

Autor Nikolić sa posetiocima (Foto: Dragan Savić)

-Bizerta, grad u Tunisu u severnom Africi, predstavlja simbol izbavljenja srpske vojske. Od 9. januara 1916. do 19. aprila 1919. godine tu je boravilo i našlo spas 61.260 srpskih vojnika, dok je njih 3.226 ostalo da zanavek počivaju na 24 groblja – rekao je Jovanović.

Autor Nikolić je istakao da je izložbom, koja je već obišla nekoliko gradova u Srbiji,  odnosno knjigom, želeo da ispriča „priču o našim dedovima, zaboravu i nestanku”, ali i da izrazi zahvalnost prijateljima iz  Bizerte, Tunisa i Afrike, kao i francuskim saveznicima, koji su omogućili da odatle čitava jedna armija od ukupno 52.314 vojnika koji su tu ozdravili, prošli obuku i osposobljeni bude upućena na Solunski front i učestvuje u njegovom proboju. 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 10 sati 23 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 7 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 15 sati 33 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara