Salu je otvorio Darko Glišic (foto: Dragana Nedeljković)
Salu je otvorio Darko Glišic (foto: Dragana Nedeljković)
28.02.2015, 12:11

Da deca zdravo odrastaju, a selo oživi

č: | fb:

Simboličnim presecanjem vrpce, predsednik opštine Ub Darko Glišić je učenicima i nastavnicima Osnovne škole ”Sveti Sava“ u Pambukovicu predao na korišćenje fiskulturnu salu, koja se nalazi preko puta ove obrazovne ustanove, u nekadašnjem Domu kulture. Kompletna rekonstrukcija, gotovo tri decenije devastiranog seoskog Doma, započeta je avgusta 2013. godine i, nakon obimnih radova, preuređen je u modernu i funkcionalnu sportsku dvoranu od 242 kvadrata, sa novim spravama za nastavu fizičkog vaspitanja. Osim što će školarci imati neuporedivo bolje uslove na časovima fizičkog i kvalitetniju nastavu, fiskulturna sala biće dostupna i drugim mladim Pambukovčanima, kao i meštanima okolnih sela, koji žele da se aktivnije bave sportom, istakao je Glišić na njenom otvaranju.

- Da nas proše godine nisu pogodile katastrofalne poplave, ovaj objekat bi već bio u funkciji. Iako smo imali mnogo prepreka, bili smo vrlo uporni da ga privedemo nameni. Stara, napuštena i ruinirana zgrada Doma kulture, koja nije imala nikakvu perspektivu, sada ima svoju dušu, u koju deca rado ulaze. Prostor je potpuno renoviran i uređen, sa svim onim elementima koji ga čine jednom vrlo reprezentativnom školskom salom za potrebe, pre svega, učenika Osnovne škole „Sveti Sava“, ali i za sve meštane Pambukovice i sela u okruženju koji žele da se bave sportom i rekreacijom – rekao je predsednik ubske opštine.

Sala se prostire na 242 kvadrata

Sala se prostire na 242 kvadrata (Foto: Dragana Nedeljković)

U sklopu zgrade, nalaze se još tri prostorije, koje su takođe renovirane: galerija sa tribinama, kancelarija i buduća školska biblioteka. U narednom periodu, lokalna samouprava će i njih opremiti potrebnim nameštajem i inventarom.

Vrednost celokupnog projekta rekonstrukcije je 15 miliona dinara i sva sredstva su obezbeđena iz opštinske kase.

„Nova sportska hala ne samo da će deci koja pohađaju ovdašnju školu omogućiti potrebne uslove za zdravo odrastanje, već je i selo dobilo uslov da oživi, a svi Pambukovčani lepo mesto za okupljanja. Efekat je mnogo veći nego što je cena investicije, a svakako je i korist mnogo veća“, napomenuo je Glišić.

Idejni projekat za adaptaciju Doma kulture u fiskulturnu salu OŠ „Sveti Sava“ je uradila 2009. godine, ali je sproveden u delo tek nakon što su rešeni vlasnički odnosi. Dom je vraćen Mesnoj zajednici na upravljanje, a ona ga je, potom, ustupila na korišćenje školi. To je dovelo do realizacije ovog izuzetno značajnog poduhvata, podsetio je Zlatomir Maksimović, direktor OŠ „Sveti Sava“, koji je pre postavljanja na tu funkciju decenijama radio kao nastavnik fizičkog. Izrazivši zahvalnost opštinskom i mesnom rukovodstvu, on je naglasio da pambukovačka škola nije imala adekvatne uslove za odvijanje nastave fizičkog vaspitanja i druge sportske aktivnosti, jer su se časovi održavali u dvorištu škole ili učionicama.

Zgrada Doma kulture adaptirana u fiskulturnu salu

Zgrada Doma kulture adaptirana u fiskulturnu salu (Foto: Dragana Nedeljković)

- Mučili smo se na kiši i po snegu, a kada bi bilo mnogo hladno ili duvao jak vetar, ulazili smo u unutra da igramo šah i stoni tenis. Deca su puna energije, tako da će konačno, u jednom prelepom ambijentu, sada moći da pokažu sve svoje i fizičke i intelektualne mogućnosti, uz zdrave sportske aktivnosti i vežbanje. I ne samo deca, jer posle 13 časova, kada se nastava završi, sala će biti otvorena za sve građane koji žele da se bave sportom, rekreacijom i svim onim što ovaj prelepi objekat nudi – kazao je Maksimović.

Za opremanje hale neophodnim spravama i rekvizitima (konstrukcija za odbojku, pomoćni koševi, mali golovi za rukomet, strunjače, vijače, lopte) obezbeđeno je 400.000 dinara.

Grupni portret

Grupni portret (Foto: Dragana Nedeljković)

Novoj fiskulturnoj sali najviše su se obradovali učenici OŠ „Sveti Sava“. Gurali su se ispod koša, jurili loptu, trčali po parketu i sa širokim i radosnim osmesima dočekali i ispratili zvanice i goste. U buci i graji mnogobrojnih dečjih glasova, izdvojila su se tri. Julijana Isić i Isidora Petrović oduvek su želele da imaju baš ovako „prelepu salu“ za igranje sa drugarima, dok Filip Vasiljević uopšte nije imao dilemu da je ovo „najbolje što je doživeo u životu“, te da jedva čeka da „isproba svaki sport“. 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...