Najteze u Crvenoj Jabuci (foto: Glas Tamnave)
Najteze u Crvenoj Jabuci (foto: Glas Tamnave)
09.03.2015, 21:43

Vanredne mere od poplava do četvrtka

č: | fb:

Štab za vanredne situacije opštine Ub saopštio je danas da, i pored smanjenja vodostaja na Tamnavi, na ovoj reci vanredne mere odbrane od poplava ostaju na snazi sve do četvrtka, 12. marta.

- Jutros je  stiglo novo upozorenje Republičkog hidro-meteorološkog zavoda, u kome nas upozoravaju na nagli porast Kolubare i Tamnave usled topljenja snega. To neće početi odmah, već se očekuje u naredna tri dana, tako da ćemo pripravnost, odnosno dežurstvo snaga i sredstava održavati sve do 12. marta, kako bi mogli da izvršimo sve zadatke na teritoriji naše opštine – kaže Branislav Sarić, načelnik opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Poplavljeno oko 750 bunara

Nakon poplava koje su proteklog petka i subote zahvatile deo gradskog naselja i 14 sela ubske opštine, vodostaj je u opadanju na svim rekama prvog i drugog reda. Voda se povukla u svoja rečna korita, ali su ostali problemi. Zbog izlivanja reka Ub, Tamnava i Graćica, zamućeno je oko 750 seoskih bunara, iz kojih se vodom snabdeva preko 2.500 stanovnika. Zahvaljujući brzoj reakciji Štaba i Crvenog krsta, obezbeđena je pijaća voda za najugroženija domaćinstva.

- Preko Crvenog krsta, kome smo se odmah obratili za pomoć, hitno je stigla humanitarna pošiljka za 200 najugroženijih porodica. Pored 3.000 litara flaširane vode, dobili smo i nešto konzervirane hrane i ovaj paket pomoći danas smo počeli da dostavljamo na kućne adrese poplavljenih domaćinstava u Crvenoj Jabuci, Zvizdaru, Šarbanama, Takovu i delu Sovljaka. Na Ubu, pomoć će biti distribuirana najugroženijim domaćinstvima u naselju Ubska dolina i ulici Slavoljuba Milivojevića. Dobijene količine vode su male i taman su za potrebe domaćinstava koja su bila poplavljena, tako da flaširanu vode a ostale trenutno nemamo. Poslali smo trebovanje za dodatne količine i ukoliko ih Crveni krst budeo imao na lageru građane ćemo blagovremeno obavestiti o tome. Za one čiji su bunari zamućeni, obezbedili smo dve cisterne Komunalnog preduzeća “Đunis”, iz kojih se, od danas, snabdeva ugroženo stanovništvo pijaćom vodom. Od sutra, distribucija vode će biti još bolja, jer očekujemo da dobijemo još nekoliko cisterni koje nam je odobrio Sektor za vanredne situacije - predočila je Marijana Marjanović, član opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Čišćenje i dezinfekcija zamućenih bunara počeće u petak, najavio je Sarić.

“Čekamo da prođu i ova naredna tri kritična dana, za kada se očekuje ponovni porast vodostoja Tamnave usled otapanja snega, kako ne bismo dva puta radili isti posao. Od petka, 13. marta,  biće spremne dve 'Đunisove' ekipe, koje će krenuti sa ispumpavanjem bunara i njihovom dezinfekcijom.”

U najugroženijim područjima - Crvenoj Jabuci, Sovljaku i naseljima oko Uba, i danas je nastavljeno ispumpavanje vode iz vodenih oaza. Na ovim poslovima, angažovano je valjevsko Vodoprivredno preduzeće “Erozija”, koje poseduje pumpe visokog pritiska i velikog kapaciteta, dok pripadnici ubskog Područno- vatrogasnog odeljenja, uz pomoć radnika Komunalnog preduzeća 'Đunis', muljnim pumpama izbacuju vodu iz  poplavljenih kuća i ekonomskih objekata.

Poplava u Crvenoj Jabuci

Poplava u Crvenoj Jabuci (Foto: Dragana Nedeljković)

Šteta od poplava

Komisija za procenu štete danas je počela da prikuplja podatke sa terena, a prema prvim  procenama Štaba za vanredne situacije, tokom petka i subote voda je prodrla u dvorišta i ekonomske objekte u oko šezdesetak domaćinstava i desetak kuća. Na području Tamnave, reke su poplavile i oko 5.300 hektara oranica.

Podsetimo, zbog prošlonedelnih obilnih padavina, u petak, 6. marta, izlile su se Tamnava, Gračica i Ub, koje su nanele najveću štetu.

- Reka Ub je u gornjem toku nebranjeno područje i tu je ugrozila sela Tvrdojevac, Zvizdar, Gunjevac i deo Sovljaka. Potom je Gračica u ulivu na katastarsku opštinu Ub ugrozila tri zaseoka u Sovljaku i nekoliko gradskih naselja, počev od Ubske doline, preko PIK-ovog imanja, pa sve do mosta Ub – Šabac. Preko tog mosta, nizvodno, sva domaćinstva su bila ugrožena, zaključno sa Bogdanovicom. Najviše domaćinstava bilo je ugroženo plavnim talasom koji se spojio sa rekom Tamnavom i rekom Gračicom u Crvenoj Jabuci. U ovom selu, u petak i subotu dežurali su i timovi spacijalnih snaga Sektora za vanredne situacije iz Beograda sa četiri čamca i tri vozila. Od ugroženih domaćinstava niko nije hteo da se evakuiše, već je izvršeno pravovremeno pomeranje stanovništva i stoke na osnovu prvih upozorenja Štaba od srede, 6 marta, koje smo im uputili preko poverenika Mesnih zajednica ili lično, ko nam se obratio telefonskim putem. Prema evidenciji Štaba, u 60 domaćinstava voda je ušla u dvorišta i ekonomske objekte, kao i u desetak domova – rekapitulira posledice prošlenedeljne poplave Branislav Sarić.

Tamnava se izlila u selima Novaci, Brezovica, Vrelo, Sovljak, Bogdanovica i Crvena Jabuka, poplavivši 3.000 hektara zasejanih useva i oranica. Reke drugog reda – Klenovica i Banjankuša takođe su se izlile i ugrozile dvadesetak seoskih domaćinstava i oko 800 hektara obradivih površina i šuma. 

Aktuelno

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 3 sati

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...