Klizišta (foto: Saša Simoć)
Klizišta (foto: Saša Simoć)
10.03.2015, 14:06

Ugroženo šest porodica, jednu evakuišu

č: | fb:

Zbog novih i starih klizišta, koja su postala aktivna nakon padavina, u Ljiškoj opštini je ugroženo šest porodica, a jedno domaćinstvo iz sela Brančić će danas ili sutra najverovatnije biti evakuisano, današnji je raport iz Opštinske uprave. Reč je o Stojnićima iz zaseoka Alempijevići, gde je čitavo brdo krenulo na okućnice šest domaćinstava.

Klizišta

Klizišta (Foto: Saša Simoć)

Kako je rečeno Kolubarskim.rs, u prekidu je i put, koji Brančić povezuje sa Dićima, pa je to prioritet u programu sanacije s obzirom na to da ga koriste meštani tri sela, dok se ostali snalaze koristeći alternativne putne pravce. Opštinski štab za vanredne situacije poslao je mehanizaciju da osposobi i druge seoske i zaselačke puteve kako bi se i njihovim žiteljima omogućila komunikacija sa opštinskim centrom.

U Ljigu i okolnim selima od juče je popisano 60 klizišta, a u 14 od 26 mesnih zajednica zbog toga je uvedena vanredna situacija. Klizišta ima na čitavom području Opštine - od sela Cvetanovac i Jajčić iznad varoši Ljig „na mioničkoj strani“, preko Kalanjevaca, Šutaca i Živkovaca u okolini Belanovice, do Lalinaca i Donjih Banjana na potezu ka Gornjem Milanovcu.

Rukovodstvo Ljiške opštine zatražilo je urgentnu pomoć Vlade Srbije, pa se očekuje dolazak ekipa geologa kako bi se procenila razmera klizišta, kao i mere za njihovu sanaciju. U toj opštini problem klizišta prisutan je od 2006. ali do sada nije bilo novca za ozbiljnije zahvate na saniranju stanja, a pojedina parcijalna rešenja otklanjala su goruće situacije.

Klizišta

Klizišta (Foto: Saša Simoć)

Ljiška opština je godinama među nerazvijenima u Srbiji iako se nalazi pored Ibarske magistrale, sa prosekom zarada pri dnu lestvice u Srbiji, pa novca nema ni za najvažnije potrebe.

 

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 1 sati 32 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 1 komentar

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 6 sati 42 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 1 komentar