Glišić sa ratarima (foto: Dragana Nedeljković)
Glišić sa ratarima (foto: Dragana Nedeljković)
16.03.2015, 10:53

Podeljeno đubrivo

č: | fb:

Organizacija za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija – FAO, nastavlja sa pružanjem pomoći tamnavskim gazdinstvima oštećenim u prošlogodišnjim majskim poplavama. Ovoga puta, isporučeno je 57,5 tona mineralnog NPK đubriva za 90 domaćinstava koja su u prethodnoj raspodeli dobila semenski materijal za prolećnu setvu. Svaki poljoprivrednik koji je ranije preuzeo stočni grašak, lucerku i detelinu, sada je dobio i po 400 kilograma NPK „tri petnaestice“, dok je po 300 kilograma đubriva podeljeno onim ratarima kojima je prethodno isporučeno seme ječma. Uskoro se očekuje i isporuku semenskog kukuruza sa pratećim količinama đubriva, što će, takođe, u setvi biti od velike koristi ratarima, najavio je predsednik opštine Ub Darko Glišić.

- Nastavljamo našu saradnju sa organizacijom FAO, uz pokroviteljstvo Evropske unije, tako da smo u proteklih šest meseci podelili razne vrste poljoprivrednih potrepština našim poljoprivrednicima koji su pretrpeli štetu ne samo usled majskih poplava, već i od prošlogodišnjih oluja i grada. Trudimo se, onoliko koliko možemo, da obezbedimo što više donacija, što nije bio slučaj ranijih godina da za bilo kakvu vrstu štete ljudi dobiju pomoć. Sada im pomažemo konstantno, iz nedelje u nedelju, i u tom pravci i ubuduće će biti usmerena sva naša energija. Kad uporedite sa drugima, nisam pimetio da u mnogo opština ovolika pomoć stiže poljoprivredi - izjavio je Glišić.

Među 90 poljoprivrednika koji su preuzeli đubrivo je i Vojka Panić iz Čučuga.

- Veliko hvala na pomoći. Posejaću jedan hektar lucerke, kao i jedan hektar kukuruza. Mora da se radi, devetoro je nas u kući. Za sada je dobro, jer imamo starih zaliha, a kako ćemo posejati zavisi od vremenskih uslova – rekla je ova krepka osamdesetogodišnjakinja.

Vojka Panić i Darko Glišić

Vojka Panić i Darko Glišić (Foto: Dragana Nedeljković)

Nadoknada štete i od martovskih poplava

Osvrćući se na poslednje poplave, koje su u periodu od 6. do 9. marta pogodile ubsku opštinu i nanele znatnu štetu, pre svega agraru, jer je pod vodom bilo 5.300 hektara poljoprivrednog zemljišta, Glišić je istakao da će jedan deo štete ratarima biti nadoknađen.

- Naše dve Komisije za utvrđivanje i procenu štete su na terenu i čim njihov izveštaj bude spreman mi ćemo otići u Vladu Republike Srbije i razgovarati na tu temu. Sasvim sigurno, svu štetu nećemo moći da nadoknadimo, ali deo ćemo uspeti ili novcem ili donatorskim paketima. Iako će država imati neku svoju reakciju na poslednje poplave, najlakše je tražiti od države. Može i na drugim mestima, kroz razne organizacije i u kontaktima sa nekim drugim ljudima da se obezbedi neophodna pomoć za građane. Mi, kao lokalne uprave moramo da dajemo primer i da se borimo da obezbedimo nešto i mimo države. Nakon majskih poplava, oko 70 posto donacija ili obeštećenja mi smo obezbedili našoj opštini. Privatni donatori, domaće i međunarodne fondacije su pravili kuće, obnavljali i opremali javne ustanove, obezbeđivali pomoć za poljoprivrednike. Da smo čekali državu, verovatno ništa ne bismo našim građanima od toga priuštili – izjavio je predsednik ubske opštine Darko Glišić.

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 2 sati 20 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 1 komentar

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 7 sati 30 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 1 komentar