Milenko Stojnić  (foto: www.gzs.rs)
Milenko Stojnić (foto: www.gzs.rs)
17.03.2015, 15:26

Stojnići iselili stoku

č: | fb:

U ljiškim selima, od kojih su najugroženiji žitelji zaseoka Alempijevići u Brančiću, niko još nije evakuisan iako „klizišta rade, a brdo je sve bliže“. Za sada je jedino Milenko Stojnić evakuisao stoku, a pre toga je morao da sruši i jednu kuću koja je bila „potpuno neuslovna za život“. U sličnoj situaciji, javljeno je ranije, je i jedna od porodica Alempijevića.

Kako kažu u Opštinskoj upravi, registrovano je stotinak klizišta, komisije svakodnevno procenjuju štetu, a ugroženo je 12 kuća i pomoćnih objekata. Takođe i nekategorisani putevi, gde je najteža situacija u Ivanovićima, Dićima, Brančiću... Mehanizacija radi na njihovoj sanaciji, dok se u Brančiću čeka stručna procena geologa i hidrologa iz beogradskog CIP-a.

Od Vlade Srbije je, uz pomoć stručnjaka, zatražena i pomoć u novcu i dizel gorivu za mehanizaciju, dok je Crveni krst već pomogao paketima humanitarne pomoći. Ljišku opštinu je tokom prošle sedmice posetio ministar Velimir Ilić u Vladi Srbije zadužen za vanredne situacije. On je tada obećao „urgentnu pomoć“. Ilić je, uostalom, sličnim prigodama već boravio u Ljigu i okolini ali osim obećanja druge asne nije bilo!

Ljižani se, podsećanja radi, sa klizištima bore od 2006, a sada je u 17 od 26 mesnih zajednica, zbog pojave novih i pokretanja starih klizišta, uvedena vanredna situacija. Sa budžetom nešto većim od 300 miliona dinara, Ljig ne može sam da se bori sa elementarnom nepogodom. Tim pre što nisu sanirane ni prošlogodišnje poplave, a reka Ljig se ponovo izlila u plodne njive u selima Cvtenovac, Jajčić i Latković.

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 2 sati 57 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 1 komentar

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 8 sati 7 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 1 komentar