U takmicenju je učestvovalo preko 200 učenika  (foto: Dragana Nedeljković)
U takmicenju je učestvovalo preko 200 učenika (foto: Dragana Nedeljković)
06.04.2015, 12:29

U susret Vaskrsu

č: | fb:

Povodom predstojećeg velikog hrišćanskog praznika Uskrsa, Osnovna škola „Rajko Mihailović” iz Banjana po jedanaesti put je organizovala đačko takmičenje u šaranju i oslikavanju uskršnjih jaja. Tradicionalna manifestacija pod nazivom „U susret Vaskrsu“ ove godine okupila je preko 200 osnovaca iz banjanske matične škole i izdvojenih odeljenja u Tularima Vukoni i Kalinovcu, a specijalni gosti bili su učenici iz Suvog Sela. 

U veseloj atmosferi ispunjenoj smehom, prazničnom radošču i pesmama, deca su pokazala veliku kreativnost, maštu i spretnost u oslikavanju i ukrašavanju uskršnjih jaja. Osim tradicionalne tehnike, uz pomoć pera i voska, koja je bila i najzastupljenija, za šaranje su koristili i vodene i voštane boje, flomastere, nalepnice, lakove za nokte, perlice, dekorativne mrvice, kolaž papir, procvetale džanarike, cveće,... Žiri je imao više nego težak zadatak da proglasi najuspešnije, pošto je tokom jednosatnog takmičenja našarano više od 500 jaja. Zbog toga je ove godine dodeljeno čak 14 nagrada u nekoliko kategorija.

Takmičari

Takmičari (Foto: Dragana Nedeljković)

Za najlepše našarano vaskršnje jaje u kategoriji učenika od prvog do četvrtog razreda OŠ „Rajko Mihailović“ iz Banjana, prva nagrada pripala je Marku Novakoviću, druga Milici Rikanović, a treća Jovani Dimitrijević.

Među starijim učenicima banjanske škole, najbolji su bili Tijana Pavlović, Dimitrije Petković i Danijela Mladenović. Iz četvororazrednog Izdvojenog odeljenja u Tularima, tri prve nagrade poneli su  Jelena Pucarević, Sara Timotić i Marko Milićević. Prva mesta osvojili su i Aleksandar Milićević iz Kalinovca, Katarina Velimirović iz Vukone, kao i Ognjen Pantelić iz Suvog Sela za „najkreativnije uskršnje jaje“.

Žiri je dodelio i dve kolektivne nagrade za „izuzetno uskršnje jaje“ Predškolskoj grupi iz Banjana i učenicima iz Suvog Sela.

Ove godine, prvi put je organizovano i takmičenje u pripremanju tradicionalnog ruskog uskršnjeg kolača kulič od suvog voća i orašastih plodova. Desetak učenica osmog razreda škole u Banjanima umesile su posnu verziju prazničnog kuliča, ali i sitne kolače vanilice, pa su za svoj trud, pokazano znanje i veštinu u kuhinji takođe osvojile kolektivnu nagradu.

Takmikčari

Takmikčari (Foto: Dragana Nedeljković)

Svi nagrađeni na poklon su dobili knjige, koje im je uručio direktor Osnovne škole „Rajko Mihailović“ iz Banjana Boško Sarić, uz čestitke i reči: „Naša škola je danas ne samo hram znanja, nego i hram ljubavi. Ona je liturgijsko mesto gde se sa ovom manifestacijom pripremamo za najradosniji praznik Vakrs... Radi sreće i budućnosti našeg naroda, treba graditi neprolaznu lepotu, lepotu duše i karaktera. Decu treba vaspitavati i učiti humanosti, dobroti, ljubavi, pravičnosti, poštenju i drugim istinskim ljudskim vrednostima. Jer, dobrota, ljubav i lepota će spasiti svet“.

Dobro je što takmičenje u šaranju vaskršnjih jaja ili predvaskršni sabor polako postaje tradicija u Banjanima, istakao je potojerej stavrofor Mitar Milovanović.

- Sve ono što u našem narodu ide ka sabranju ljudi, ka češćem sastajanju i medjusobnoj komunikaciji koristi na dobro i naš narod je to zvao kroz vekove i vreme saborima. Nije samo takmičenje sebi cilj, nego je svrha našeg sastajanja i okupljanja da budemo zajedno, da delimo radost i ljubav. Cilj i zadatak škole je da prenese znanje, a šaranje jaja je vrsta umetnosti i nekog znanja sa višim ciljem. U tom savladavanju viših ciljeva ja vam želim mnogo uspeha i svakakvog blagoslova, poručio je prota Mitar. 

Inicijator takmičenja, veroučitelj Marko Rafailović veoma je zadovoljan što je, iz godine u godinu, broj učesnika sve veći. Kako ističe, ova manifestacija  želi da neguje srpsku tradiciju i kulturu, jer svaki narod ima svoj lični pečat po kome se prepoznaje.

Takmikčari

Takmikčari (Foto: Dragana Nedeljković)

Takmikčari

Takmikčari (Foto: Dragana Nedeljković)

Takmikčari

Takmikčari (Foto: Dragana Nedeljković)

Takmikčari

Takmikčari (Foto: Dragana Nedeljković)

Takmičar

Takmičar (Foto: Dragana Nedeljković)

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara