Zgrade policije i opštinske uprave (foto: Branko Lazić)
Zgrade policije i opštinske uprave (foto: Branko Lazić)
07.04.2015, 09:51

Novi administrativni centar Uba

č: | fb:

Proteklih desetak godina Ub odnosno lokalne vlasti su radile na izgradnji novog administrativnog centra Uba (Centar blok 2) na čijem se mestu nekada nalazila stočna pijaca. Izmeštanjem stočne pijace iz urbanog jezgra stvoreni su preduslovi za izgradnju novog administrativnog centra koji na prvom mestu treba da bude na usluzi građanima.

Pored ranije izgrađene osnovne škole koja se svrstava među najlepše u Srbiji, Ub je dobio modernu sportsku dvoranu i (u tom delu vodotoka) regulisano rečno korito. Izgrađena je i moderna zgrada u kojoj će biti smešteni ubski policajci a pored nje se nalazi i zgrada Opštinske uprave koja bi takođe trebalo da bude funkcionalna u dogledno vreme. Pohvalno je i to što postoji kontinuitet u modernizaciji i funkcionalnom uređivanju ovog dela gradića koje je počelo sredinom protekle decenije. Ono što su započeli tadašnji čelni ljudi opštine prof. Sava Sarić i Zvonko Minić nastavio je Vladislav Krsmanović (zajedno sa prof. Savom Sarićem i Blagojem Conićem) i danas na tome radi Darko Glišić zajedno sa Zvonkom Minićem. Do sada je urađeno dosta, delom opštinskim sredstvima a dobrim delom i sredstvima i kreditima koje je na sebe preuzela država (regulacija rečnog korita, izgradnja policijske stanice ...).

 

Zgrada policije

Zgrada policije (Foto: Dragana Nedeljković)

Predstoji preseljenje ubskih policajaca u zgradu koja će zadovoljiti standarde rada jedne policijske stanice. Potom možemo očekivati da, ako ne za par meseci onda barem do kraja ove ili početka naredne godine, i lokalna opštinska uprava dobije svoje prostorije i prestane da bude „podstanar sudske vlasti“. Ujedno nova zgrada treba da ponudi građanima i bolje uslove za komunikaciju sa lokalnom administracijom.

 

Zgrada opštine

Zgrada opštine (Foto: Dragana Nedeljković)

I tu priča ne bi trebalo da stane jer je najavljeno i upodobljavanje centralnog prostora izgradnjom „Parka prijateljstva“ u režiji kineskih partnera, koji imaju privrednu saradnju sa opštinom Ub. Mogli bi još jednom ukazati čast Draganu Džajiću koji je proslavio Ub i u znak zahvalnosti postaviti njegovu statuu u prirodnoj veličini u tom parku (takvo nešto je nedavno Madeira uradila u čast Kristijana Ronalda).  To bi svakako ulepšalo i oplemenilo taj prostor.

Tome bih dodao i predlog da se i KJP „Đunis“ u bližoj budućnosti reši „stambeno pitanje“ izgradnjom administrativne zgrade čime će barake, u kojima sada rade zaposleni, postati istorija. Čitava priča oko funkcionalnosti ovog prostora dobila bi pun smisao ako bi se sa ubskim investitorima i u saradnji sa Komisijom za javno-privatno partnerstvo pronašlo rešenje da se završe građevinski i svi ostali radovi na tzv. „zgradama solidarnosti“ koje su sada „ni na nebu ni na zemlji“. Pretpostavljam da će biti zainteresovanih za kupovinu stanova obzirom na činjenicu da se deo stanovništva iseljava sa prostora budućeg površinskog kopa Radljevo.

Zgrade solidarnosti

Zgrade solidarnosti (Foto: Branko Lazić)

Nakon realizacije pomenutih ideja i planova i kvalitetnim uređivanjem i redovnim (!) održavanjem javnih površina (parkinzi i trotoari) Centar blok 2 bi postao funkcionalan u punom smislu na zadovoljstvo svih stanovnika opštine koji će na jednom mestu imati mogućnost da reše više problema i obaveza a to i treba da bude cilj svake lokalne samouprave i države generalno.

Aktuelno