Ana Ivković, Milorad Radojičić i Miloje Ž. Nikolić (foto: Dragan Savić)
Ana Ivković, Milorad Radojičić i Miloje Ž. Nikolić (foto: Dragan Savić)
09.04.2015, 12:42

Od značaja za istoriografiju Srbije

č: | fb:

Knjiga istoriografa Milorada Radojčića iz Valjeva pod nazivom „Besmrtni ratnici valjevskog kraja u ratovima 1912-1918: vitezovi Karađorđeve zvezde”, koja je do sada predstavljena u većini biblioteka u Kolubarskom okrugu i šire, svoju promociju doživela je i u Osečini.

- Osim drugih, dragocenih, sadržaja, ova odlična knjiga u uvodnom delu donosi osnovne podatke o valjevskom kraju, a potom sledi osvrt o učešću naroda ovog kraja u ratovima 1912. do 1918. godine. Kroz poglavlje „Odlikovanja” predstavljen je istorijat srpskih odličja sa posebnim akcentom na ustanovljenje, oblike i vrste Ordena Karađorđeve zvezde sa ili bez mačeva – prenosi nam svoje prve utiske o ovom zanimljivom delu Ana Ivković, direktor Narodne biblioteke Osečina, ističući da najveći deo knjige čine biografije sa fotografijama, životopisima i podvizima 339 junaka, nosilaca Karađorđeve zvezde sa teritorije Kolubarskog okruga, među kojima se nalaze i hrabri, snalažljivi i požrtvovani ratnici sa prostora današnje teritorije opštine Osečina.

Sa zvezdom na prsima kući su se iz Velikog rata vratili Stepan Vuković iz Komirića, Jevrem Nenadović iz Carine, Budimir Radivojević iz Lopatnja, rođena braća Krstivoje i Rafailo Krstić iz Osečine, onda Milorad i Milutin Petrovića iz Komirića i drugi, ukupno dvadesetak ratnika iz zapadne Podgorine.

- Ovo je priča posvećena ljudima koji su izneli ratove s početka 20. veka, odnosno ljudima iz našeg kraja, koji su bili različitih zanimanja i profila, ali su svi svojim delom, imenom i prezimenom ostavili  trag u našoj istoriji. Knjiga je ogroman i dragocen istoriografski rezultat od značaja ne samo za valjevski kraj, već i za istoriografiju Srbije u celosti - rekao je o knjizi njen recenzent Miloje Ž. Nikolić, istoričar-savetnik iz valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Po rečima autora Radojičića, ova monografska publikacija, čiji je izdavač Međuopštinski istorijski arhiv Valjevo, a za koju je grafičku i likovnu pripremu uradio Aleksa Tomić, predstavlja svojevrstan spomenik i „oduženje duga”, kako je rekao, učesnicima tri rata na početku prošlog veka.

Osečanska promocija ovog dela samo je jedna u nizu književnih večeri u toku ove godine, koje će ovdašnja Biblioteka organizovati povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata.

 

Aktuelno