Predsednik Osečina sa nagrađenima (foto: Borivoj Jančić)
Predsednik Osečina sa nagrađenima (foto: Borivoj Jančić)
18.04.2015, 18:18

Izraz poštovanja predaka

č: | fb:

Predstavnici lokalne samouprave, O.Š. „Braća Nedić” i Narodne biblioteke Osečina, u prisustvu svojih gostiju i malobrojnih građana, polaganjem venaca na spomenik Dimitriju i Gligoriju Nediću na gradskom trgu započeli su ovogodišnje obeležavanje 16. aprila – Dana opštine i škole, koji se proslavljaju na godišnjicu boja na Čokešini u Prvom srpskom ustanku (1804. godine).

Svečani deo Dana opštine realizovan je u parohijskom domu osečanske crkve, gde je priređen progodan program, u okviru koga je izraženo dužno poštovanje prema slavnim precima i njihovom junačkom delu.

Zvanice je pozdravio Nenad Stevanović, prvi čovek ove lokalne zajednice.

-Dan opštine je tradicionalno dobar povod za podsećanje na najvažnije aktivnosti između dve svečanosti. Na žalost, kod nas je taj period obeležen katastrofalnim elementarnim nepogodama, koje su nas zadesile u maju prošle godine. Klizišta i poplave ostavili su nekoliko porodica bez krova nad glavom, preko 100 kuća je oštećeno, a bujica je nosila u nepovrat imovinu i stoku, otkidala delove njiva, rušila mostove, nanosila štetu poljoprivredi, saobraćajnim komunikacijama, električnoj mreži - podsetio je na nemile lanjske dane Nenad Stevanović.

Po njegovim rečima, zahvaljujući pomoći od države, zatim brojnih donatora, ljudi i kolektivi dobre volje, kao i ogromnom zalaganju lokalne samouprave, značajan deo posledica u međuvremenu je ublažen, život bar donekle  normalizovan, ali sve rane još nisu zaceljene.

-Porušene kuće su obnovljene, a oštećeni stambeni objekti sanirani i opremljeni iz donacija. Rađeno je i na infrastrukturnim objektima, mada je potrebno još dosta sredstava i vremena da se sve saobraćajnice i mostovi dovedu u red i da se sva infrastruktura, a pre svega poljoprivredno zemljište, zaštiti od eventualnih novih naleta stihije – rekao je Stevanović, naglasivši da je u Osečini podigut odbrambeni nasip na Jadru, očišćeno rečno korito i priobalje u jednom delu, nastavljena regulacija Lovačke i Ostružanjka kod ušća u Jadar, kao i nekih manjih vodotoka.

Dodao je i to da je nekoliko mostova i oštećenih deonica širom opštine vraćeno u svoju osnovnu funkciju, dok se za „kroćenje” reke Pecke i Jadra u Komiriću uveliko traže najbolja rešenja sa nadležnim republičkim institucijama...

izložba Drinska divizija...

izložba Drinska divizija... (Foto: Borivoj Jančić)

Na Dan Osečine najistaknutijim pojedincima i kolektivima uručena su najveća opštinska priznanja za 2014. godinu. Laureati su: u oblasti stvaralaštva učenika i studenata - Mihajlo Andrić iz Dragodola, student Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Suzana Simić iz Osečine, master i profesor srpskog jezika i polaznik doktorskih studija na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu; u oblasti vaspitnog rada i obrazovanja – OŠ „Braća Nedić”, koja slavi 165 godina rada; posebnu nagradu za doprinos u afirmaciji opštine i životno delo postuhmno je dobio Živan Grujičić, pisac i istraživač iz Osečine, a priznanje je primila njegova supruga Gordana.

Program je začinjen koncertom kvarteta MISS iz Valjeva, u sastavu: Suzana Radovanović - Perić (prva violina), Snežana Stevanović (druga violina), Verica Jakovljević (viola) i Irina Vasiljević – Damljanović. Gudački kvartet je izveo kompoziciju „Divertimento” od Mocarta i kolaž srpskih pesama.

Sastavni deo proslave bila je izložba „Drinska divizija - od osnivanja do 1918. godine” autora Gorana Vilića, koju je u osečanskoj Galeriji u organizaciji Odeljenja Narodnog muzeja Valjevo postavio Muzej Jadra iz Loznice.

U nastavku praznovanja učenici i nastavnici OŠ „Braća Nedić” priredili su u bioskopskoj sali Svečanu akademiju za brojne goste i građanstvo.

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara