Dan sećanja u G. Crniljevu  (foto: Dragan Savić)
Dan sećanja u G. Crniljevu (foto: Dragan Savić)
27.04.2015, 09:58

Večno će biti među nama

č: | fb:

Uz prigodan program, u organizaciji Turističke organizacije „Podgorina”, u subotu u Domu kulture u Osečini, a juče u spomen kompleksu u Gornjem Crniljevu, obeležena je šesnaestogodišnjica od kako je izgubio život pukovnik pilot Milenko Pavlović u neravnopravnoj vazdušnoj bici sa NATO avijacijom iznad Valjeva.

Porodica, prijatelji i kolege iz 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, zatim  meštani iz rodnog sela i matične opštine, kao i brojni drugi poštovaoci njegovog lika i  dela, osvežili su uspomene i izrazili poštovanje koje je neustrašivi pilot zaslužio.

Ovom prilikom odata je pošta i Pavlovićevom kolegi Slobodanu Periću, koji je pre nekoliko godina poginuo u saobraćajnoj nesreći u G. Crniljevu, kao i našim vojnim vazduhoplovcima nastradalim u nedavnoj helikopterskoj nesreći, do sada stalnim učesnicima ovdašnjeg memorijalnog skupa.

Akademija u Osečini

Akademija u Osečini (Foto: Dragan Savić)

Akademiju u Osečini i program „Dan sećanja” u G. Crniljevu otvorili su i prisutne pozdravili Nenad Stevanović, predsednik Opštine i pukovnik Željko Bilić, zamenik komandanta 204. Vazduhoplovne brigade. Njegov govor može se sažeti u jednu rečenicu: „Milenko Pavlović je bio, jeste i večno će biti sa nama!”

Zahvaljujući se svima koji učestvuju u negovanju sećanja na slavnog pilota, predsednik Opštine Stevanović je istakao: „Znamo da je svaki život jedinstven i neponovljiv. Kao i Milenkov, koga su na jednoj strani krasili patriotizam i vojnička odgovornost, a na drugoj neizmerna ljubav prema najmilijima i neskriveni avanturistički duh. Znamo svi dobro šta se desilo 4. maja 1999. godine, kada je naš ‘Vitez neba’ poleteo ka nebeskim visinama i zauvek ostao među zvezdama. Znamo da je tada raširio krila koja nas i danas štite, za utehu njegovim najbližima i svima koji smo ga poznavali, a njegov podvig služi kao primer pokoljenjima koja dolaze”.

Akademija u Osečini

Akademija u Osečini (Foto: Dragan Savić)

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” svojim fantastičnim nastupom obeležio je kulturni program, u kome su još učestvovali glumac Dragan Lukić, vokalna solistikinja Katarina Lazarević, kulturno-umetnička društva „Kosovski božur” iz Kosovske Mitrovice i „Krušik- Plastika”, učenici Osnovne škole „Braća Nedić” u recitalu Narodne biblioteke Osečina...

 

Aktuelno